Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Pašmāju salātu sezona atklāta; gurķus vēl pāris nedēļu jāpagaida

Labas ziņas vietējo zaļumu cienītājiem – no šodienas nopērkami Gailīšu pagasta uzņēmuma «Ints & Co» dārzniecībā sazēlušie salāti. Kopš marta vidus tie sānu pie sāna auguši kopā ar uzņēmuma slavenāko produktu – gurķiem, un šogad ienākušies ar pāris nedēļu aizkavēšanos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Abas kultūras divās siltumnīcās ar kopējo platību ap 3000 m² stādītas vienlaikus un kopā, jo tad audzēšana sanāk taupīgāka. Kamēr gurķi tikai aug un sasnieguši vien pusaugu vecumu, salātiem tiek pietiekami daudz gaismas, lai veidotu galviņas. Kaut salāti nav tā cimperlīgākā kultūra, tāpat, kā atzīst dārzniecības tirdzniecības vadītāja Anda Jākobsone, zināmas rūpes un pūles ir jāvelta – nekas pats no sevis neizaug. Salāti bija jāsasēj, jāizaudzē stādiņi, jāsastāda un jālaista. Dārzniecība izvēlējusies salātu šķirni ‘Caipira’. A. Jākobsone to slavē. Ja vien sēklas ir dabūjamas, var audzēt arī mazdārziņā, jo veido ļoti skaistas galviņas, lapas ir mīkstas un ar maigu garšu.

Foto: Ivars Bogdanovs

Salāti pašlaik ir gatavi vākšanai, un tuvāko divu nedēļu laikā raža ir jānovāc. Sākumā tiks griezta katra otrā galviņa, protams, skatoties, cik ražens salāts padevies. Svaigi griezti salāti tirdzniecībā būs katru dienu.

Šogad dārzniecība tirgos arī salātu labākās «draudzenes» dilles, taču lociņi gan būs vai nu pa-
šiem jāizaudzē uz palodzes vai jāmeklē citās tirdzniecības vietās. A. Jākobsone atklāj, ka neizdevās iegādāt stādmateriālu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā ierasts, zaļumus tirgos uz vietas dārzniecībā un veikalā «Rozīte» Bauskas centrā. Šogad salātu cena būs septiņi eiro kilogramā. Salātu galviņas gan nav pārāk smagas, kilogramā būs kādas sešas, un ģimenei vienai reizei pietiek ar pāri.

Foto: Ivars Bogdanovs

Līdz aromātiskajām gurķmaizītēm vēl pāris nedēļas jāgaida. Pusgaro gurķu šķirnes ‘Melen’ un ‘Katrina’, un īso ‘Mirabella’ gan augot gandrīz vai pa dienām. A. Jākobsone stāsta, ka labākas ražas iegūšanai pirmos aizmetņus rauj nost, lai stublājs kļūst brangāks, regulāri tiek izlauztas pazarītes un izkniebtas «ūsas», lai stāds nedomā vīties, kur pašam «sagribas». Tāpat gurķi arvien tiek audzēti kūdrā. Tieši tāpēc – teica A. Jākobsone – cilvēki tos tā iecienījuši, jo tā gurķi izaug aromātiski. Kaut divās siltumnīcās aug aptuveni pāris tūkstošu gurķu stādu, šim dārzniecības dižpārdoklim gribētāju nekad nav trūcis.

Foto: Ivars Bogdanovs

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.