Baušķeniece Daiga Sējēja ir sieva vīram Jurim, mamma diviem bērniem – Elzai un Mārcim – un mājturības skolotāja jeb «otrā mamma» Bauskas pilsētas pamatskolas skolēniem. Par savējiem viņa sauc 5.a klasi, jo šiem bērniem viņa ir audzinātāja.
Daiga sevī apvieno īpašības, ko gadsimtiem ilgi cildina un piedēvē kārtīgām latviešu zeltenēm – audzina bērnus, prot gatavot ēst, šuj, ada, turklāt vēl glezno un dara daudz ko citu. Viņa to prot paveikt ar īstu eleganci, zināšanas gadu no gada nododot aizvien jaunām meitenēm.
Jāgatavo kā Rītiņam
Iepriekš viņa strādājusi Gailīšu pagasta Uzvarā, Bauskas 1. vidusskolā, tagadējā Bauskas Valsts ģimnāzijā. 15 gadi pagājuši Bauskas pilsētas pamatskolā. Pirms diviem gadiem Sējēju ģimene tika nosaukta par gudrāko, talantīgāko un veiksmīgāko Bauskas novadā. 2012. gadā Daiga ieguva Bauskas novada titulu «Gada skolotājs pamatskolā». Skolas direktors Jānis Rumba raksturoja viņu kā radošāko pedagoģi skolā.
Daiga teic, ka statuss – «mājturības skolotājs» – uzliek savus pienākumus. «Apkārtējie nereti domā, ka man jāprot uzmodelēt tērpu kā Versačem, piedāvāt jaunas receptes un gatavot kā Mārtiņam Rītiņam, darināt rokdarbus kā Ilgai Madrei, bet tas nav iespējams,» smaida Daiga, piebilstot, ka viņas darbs tomēr ir interesantākais visā skolā.
Nenovērtē pusdienas
Daigas audzināmā klase šogad guvusi pirmos iespaidus par uzturmācību. Pastiprināta uzmanība pievērsta uzturvērtības piramīdas pamatam – graudaugu produktiem. Nākamgad meitenes mācīsies par dārzeņiem un augļiem, 7. klasē paredzēts gatavot otros ēdienus,
8. klasē viņas pievērsīsies konditorejas izstrādājumiem, un pamatskolas pēdējā gadā gatavos ēdienus no cittautu un latviešu tradicionālās virtuves.
D. Sējējas klasē mācās 14 skolēni, no tiem četri ir zēni. Daiga stāsta, ka novadīt mācību stundu ir sarežģīti, jo vienā virtuvē tik daudzām saimniecēm nav vietas. Uzturmācības laikā jaunietes dalījās divās grupās. Skolnieces apgalvo, ka kulinārija viņām ļoti patīk. Skolā var apgūt pamatus, izprast, kas ir veselīgs un kas ne, un pēc tam pielietot zināšanas mājās, ieguvumus uzskaita jaunietes. Skolotāja tomēr piebilst, ka prakse nesakrīt ar teoriju: «Jebkurš bērns kā no grāmatas var noskaitīt neveselīgos ēdienus, bet tas neattur viņus lietot tos ikdienā. Izpratne nāk ar laiku. Siltās pusdienas skolā netiek pietiekami novērtētas.»
Zināšanu glabātāja
«Bauskas Dzīves» apmeklējuma laikā 5.a klases meitenes demonstrēja savas kulinārijas prasmes. Priekšautos un lakatiņos tērpušās, viņas rādīja, kā ātri pagatavot garšīgus sāļos salātus, ko glīti pasniedza, izmantojot galdautu, salvetes, ziedus. «Recepte pārbaudīta mājās, tā ir vienkārša un satur bērnu lielāko našķi – čipsus,» tā skolotāja. Viņa stāsta, ka tā var palutināt un iepriecināt jauniešus, taču sāli te pievienot nevajadzētu.
Jaunietes gatavoja arī augļu salātus. Gabaliņos tika griezti pašu dārzos audzētie veselīgie āboli, bumbieri, kivi, vīnogas, konservēti ananasi. Salātos iespieda citronu sulu un pielēja klāt pāri palikušo ananasu sīrupu. Augļus pasniedza ar saldējumu.
Stundas laikā, kamēr jaunās kulināres darbojās virtuvē, skolotājas padoms tika lūgts daudzas reizes, vaicājot par sastāvdaļu daudzumu, šķēlīšu biezumu, sulas koncentrāciju. Pedagoģe virtuvē tiek uzlūkota kā plašu zināšanu glabātāja, kas gluži kā Buda spēj rast atbildes uz visiem jautājumiem. Meitenes pēc ēdienu nobaudīšanas atzina, ka ir sanācis garšīgi.
Jūtas jauneklīgāka
Daiga skolā parasti māca gatavot to, kas nogaršots un novērtēts mājās. «Latvieši ir konservatīvi un mājas ēdienu vērtē augstāk par jebko citu. Ja grib ko šiku nobaudīt, tad var doties uz restorānu,» uzskata saimniece. Viņa atzīst, ka ikdienā ēd ļoti vienkāršus ēdienus. «Tāpat kā kurpniekam nav kārtīgu kurpju, tā man mājās zūd iedvesma nepārtraukti gatavot ko grandiozu,» stāsta skolotāja. Veselīgām un bagātīgām pusdienām vajadzīgi ievērojami finanšu līdzekļi, tāpēc katru dienu ko tādu atļauties nevar.
Tomēr «svētkos var izpausties». Parasti pirms dzimšanas dienām ar jubilāriem kopīgi tiek lemts par ēdienkarti. Dēls pēdējos gados svētkos labprāt našķojas ar tortiljām vai picām. «Arī tās var pagatavot veselīgas, ja izmanto īstās sastāvdaļas,» nosaka Daiga. Viņa uzskata, ka pat mājās taisīti hamburgeri, kuros izmanto kvalitatīvu malto gaļu, rupjmaizi un majonēzes vietā paštaisītu mērci, var būt gana veselīgi.
Arī pārējie ģimenes locekļi mēdz gatavot. Daiga stāsta, ka vīrs dažkārt pagatavo sātīgu zupu, dēls sestdienu rītos paspīd ar dažādām omlešu receptēm, savukārt meitai vienmēr patikušas «smalkas» lietas kā ēdienos, tā galda noformējumā.
Savā profesijā Daigai vislabāk patīk ar inovatīvām idejām aizraut apkārtējos: «Nepārtraukta vēlme izzināt ko nebijušu un nodot to tālāk bērniem neļauj ieslīgt rutīnā, bet liek justies jauneklīgākai.»
Čipsu salāti
Sasmalcina pusi Ķīnas kāposta, šķēlītēs griež tomātus, papriku un olas (viena ola vienam ēdājam), ripiņās gurķi. Var piekapāt klāt lokus un dilles. Pamata kārtā liek Ķīnas kāpostu, dārzeņus pa virsu. Salātiem pa vidu izklāj bagātīgu majonēzes kārtu. Virsū izliek paciņu siera čipsu. Ja vēlas pikantāk, vienā kārtā var likt rīvētu sieru. Ja tomēr čipsus negrib pievienot, tos var aizstāt ar maizes grauzdiņiem.
Siļķes-selerijas salāti
Pēc sajūtām sagriež gabaliņos ābolus, selerijas kātus un siļķi – eļļā vai marinētu. Samaisa visu ar majonēzi.
Kārtainais saldais ar svaigām ogām un vaniļas mērci
Vaniļas mērcei sakuļ trīs līdz četrus olu dzeltenumus. Pievieno 100 gramus cukura, vienu tējkaroti kviešu miltu un nedaudz saldā krējuma. Pārējo no 0,5 litriem krējuma silda, līdz sāk vārīties, klāt pievienojot vienu vaniļas pāksti. Saldo krējumu, kas sildīts ar vaniļas pāksti, iejauc olu dzeltenumu, cukura un miltu maisījumā. Masu liek ūdens peldē līdz sabiezē. Jāskatās, lai masa kļūst pietiekami tumīga.
Kārtojot saldo, stikla trauka pamatnē liek sadrupinātus smilšu cepumus vai piparkūkas, sa-blenderētas ogas – zemenes, avenes un citas – un mērci. Visu atkārto vēlreiz. Rotā ar veselām zemenēm un piparmētru lapiņu. Ziemā virspusē var likt piparkūkas.
Vīra gatavotā maltās gaļas zupa
Eļļā apcep divus sīpolus, divus burkānus. Tāpat nedaudz apcep 500 gramus paprikas, tikpat maltās gaļas un četrus selerijas kātus. Visu pārlej ar ūdeni un uzvāra. Pievieno klāt garšvielas – sāli, piparus, lauru lapas, zaļumus, ķiplokus un vienu čili piparu. Var pielikt iepriekš izvārītas vai arī apmēram divas kārbiņas konservētu pupiņu. Visu vāra 25 minūtes. Pievieno vienu burciņu tomātu savā sulā. Garšai klāt var pielikt arī tomātu mērci vai tomātu pastu. Pasniedz ar krējumu, maizi un zaļumiem.
Tortiljas
Pamatam izmanto tortiljas plāksnes vai lavašu. Sagriež šķēlēs un izveido tūtas, kurās likt pildījumu. Pildījuma masu var veidot dažādu. Viens variants ir apcept malto gaļu, papriku, sīpolu un ķiploku. Klāt pievieno kukurūzu. Lai masa turētos kopā, pagatavo mērci – sajauc majonēzi ar tomātu mērci. Līdzīgi var apcept malto gaļu ar ievērojami vairāk šampinjoniem, klāt pievieno žāvētu vistu vai šķiņķi, sajauc ar mērci. Trešais pildījums – apcep vistas fileju, šampinjonus, selerijas kātus un kukurūzu. Kā mērci var izmantot krējuma, tomātu mērces un majonēzes sajaukumu. Ar visām sastāvdaļām var variēt un proporcijas izvēlēties pēc savām garšas kārpiņām.
