Piektdiena, 19. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+2° C, vējš 1.34 m/s, DR vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Uzturs – kā pirmās zāles

Jau pirms 2500 gadiem, novērtējot pārtikas nozīmi cilvēka organisma funkcionēšanā, izskanējis ieteikums – «Lai uzturs ir jūsu pirmās zāles!».

Jau pirms 2500 gadiem, novērtējot pārtikas nozīmi cilvēka organisma funkcionēšanā, izskanējis ieteikums – “Lai uzturs ir jūsu pirmās zāles!”.
Pētot pārtikas produktu sastāvdaļas, konstatēts, ka noteikti savienojumi uzlabo cilvēka organisma funkcijas un aizkavē organismā nelabvēlīgu savienojumu rašanos, tā samazinot vienas vai vairāku slimību veidošanās risku. To apstiprina arī jaunākie pētījumi un iegūtie rezultāti uzturzinātnes jomā daudzu pasaules zinātnieku laboratorijās.
Uzturzinātniece Daina Kārkliņa, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore, stāsta, ka, pielietojot dažādus tehnoloģiskus paņēmienus produktu ražošanā, šo savienojumu daudzumu tajos var palielināt vai izveidot jaunus produktus ar sastāvdaļām, kuras pozitīvi ietekmē organisma spēju pretoties dažādām slimībām. Šādi uzlabotus vai jaunus pārtikas produktus, kuru sastāvdaļas labvēlīgi ietekmē organismā kādu svarīgu funkciju, sauc par funkcionāliem pārtikas produktiem.
Pasaulē veikto pētījumu rezultātā ir noteiktas vairākas funkcionālās grupas, kuras būtiski un labvēlīgi ietekmē organisma darbību.
Pārtikas preču tirgū šodien visvairāk piedāvā funkcionālos piena produktus ar organismam labvēlīgu baktēriju klātbūtni (probiotiķi). Tās galvenokārt ir pienskābes baktērijas, kuras veido organismam draudzīgu vidi un palīdz tam cīnīties ar slimības izraisošām patogēnām baktērijām. Vienlaikus tās mūsu organismā producē dzīvībai vitālus savienojumus – B grupas vitamīnus, deaktivizē vēža šūnu attīstību veicinošas vielas, stimulē fermenta laktāzes darbību. Pārtikas produkti ar īpašu pienskābes baktēriju klātbūtni – “Auzubiolakto”, “Actimel”, “Geffilus”, “Yakult” ir sastopami arī mūsu veikalu plauktos.
Daina Kārkliņa uzsver, ka funkcionālās pārtikas attīstības vīzijas ir vērtējamas pozitīvi. Tam ir vairāki cēloņi:
l attīstītajās valstīs aizvien vairāk pieaug vecāka gadagājuma iedzīvotāju skaits,
l medicīnas pakalpojumu dārdzība,
l iedzīvotāju saslimstība ar sirds asinsvadu, diabēta un vēža slimībām.
Tāpēc arvien vairāk patērētāju ir ieinteresēti uzturā lietot kā profilakses līdzekli pārtiku, ar kuras palīdzību būtu iespējams risināt visai satraucošās un pieaugošās veselības problēmas, paaugstināt organismā pretvēža aktivitāti, nostiprināt sirds asinsvadu sistēmu.
Tomēr jāatceras, ka funkcionālie pārtikas produkti kalpo kā profilaktiski līdzekļi dažādu slimību rašanās riska samazināšanai. Tos nekādā gadījumā nevar salīdzināt ar zālēm un uztura bagātinātājiem, kurus ieteic jau dažādu kaišu ārstēšanai.
Lai informētu sabiedrību par funkcionālās pārtikas nozīmi uzturā, tās medicīniskajiem aspektiem, par likumdošanu funkcionālās pārtikas ražošanai Latvijā, kā arī runātu par konkrētām Latvijas zinātnieku izstrādnēm fukcionālās pārtikas jomā, 9. septembrī Ķīpsalas izstāžu zālē izstādes “RIGA FOOD 2004” laikā tiek rīkota zinātniski praktiska konference “Funkcionālā pārtika zinātnē, likumdošanā, praksē”. To rīko Latvijas Tehnoloģiskā centra birojs IRC (Latvijas Inovāciju rosināšanas centrs).
Konferencē tiks sniegta informācija par Eiropā veiktajiem pētījumiem funcionālās pārtikas jomā, kā arī par Latvijas uzņēmumu un zinātnieku iespējām iesaistīties Eiropas projektos. Konferencē piedalīsies arī vieslektore no Somijas Maija Sakselina ar lasījumu par funkcionālo piena produktu attīstību. Konferences noslēgumā paredzēta Latvijā pazīstamās funkcionālās pārtikas prezentācija un degustācija.
Paralēli konferencei izstādē “RIGA FOOD 2004” Latvijas Tehnoloģiskā centra birojs IRC jau trešo gadu organizē arī Latvijas Pārtikas zinātnes stendu, kurā piedalīsies desmit organizācijas – LLU, zinātnes centrs “Sigra”, LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūts, Pūres dārzkopības izmēģinājumu stacija, Latvijas Tehnoloģiskais centrs u.c. Stendā būs iespēja uzzināt par pārtikas zinātnes sasniegumiem un iespējām Latvijā.
Pirmo reizi izstādē “RIGA FOOD 2004” Latvijas Tehnoloģiskā centra birojs IRC organizē starptautisku partnerības pasākumu, kurā piedalīsies pārtikas vai ar pārtikas nozari saistīti uzņēmumi no Latvijas, Polijas, Bulgārijas, Lietuvas, Igaunijas, Spānijas un Somijas. Partnerpasākuma laikā notiks Latvijas un ārzemju firmu tikšanās ar mērķi apspriest sadarbības iespējas.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.