Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Jācīnās par Latvijas līdztiesību Eiropā


Codē un Strēlniekos laikraksta sastaptie pilsoņi izmanto demokrātijas sniegto iespēju un
piedalās visās vēlēšanās

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Komisijas locekle Inga Eglīte un codietis Agris Lazdiņš, kas nupat veicis savu izvēli.

Sestdien no paša rīta «Bauskas Dzīve» apmeklēja vēlēšanu iecirkņus Codes pamatskolā un daudzfunkcionālajā centrā «Strēlnieki» Mežotnes pagastā.

Svarīga vērtība – medicīnas pieejamība
Codes pamatskolā vēlēšanu komisijas locekles pastāsta, ka iepriekšējās dienās šeit balsot bija ieradušies 44 iedzīvotāji. Arī balsošana no mājām esot populāra, bet iecirknī savu izvēli veikt bija ieradies arī nupat
18 gadus sasniedzis jaunietis. Codes pamatskolas vēlēšanu iecirknī balsošanas kabīnes organizētas skolas ģērbtuvēs, kas ļoti labi sniedz nepieciešamo privātumu. Rīta agrumā vēlēšanu komisijai grūti prognozēt, cik liela būs vēlētāju aktivitāte, bet faktiskie Centrālās vēlēšanu komisijas dati rāda, ka sestdien Codes pamatskolā savu izvēli veikuši
286 vēlētāji, bet savā atrašanās vietā – sešas personas. Kopējais vēlētāju skaits Codes pamatskolā ir 336. Svarīgās dienas beigās visas balsis tika skaitītas manuāli.
Pēc nepilnas pusstundas izdodas sagaidīt pirmo vēlētāju, kas ir codietis Agris Lazdiņš. «Piedalīties vēlēšanās ir pilsoņa pienākums – esmu valsts patriots, barikāžu dalībnieks, tāpēc man ir svarīgi balsot, es piedalos visās vēlēšanās,» viņš stāsta, «esmu invalīds, tāpēc man svarīga vērtība būtu medicīnas pieejamība. Jau divus gadus gaidu operāciju – tas, manuprāt, nav normāli, jo ilgi «jāsēž uz zālēm» un jābojā sava veselība.» A. Lazdiņš uzskata, ka deputātu vidū vēlas redzēt gan jaunos, gan arī parlamentāriešus ar lielāku pieredzi. «Es gandrīz visu laiku balsoju par vienu partiju – tā ir sena un latviska partija,» viņš teic.
Izvēli rīta agrumā veikt bija ieradies arī codietis Jānis Salna, kurš uzskata, ka vēlēšanās piedalīties neesot svarīgi, lai gan pats nevienu vēlēšanu reizi līdz šim nav izlaidis. Viņa pārliecība ir, ka lemttiesības jāsniedz deputātiem, kuriem ir uzkrāta bagātīga pieredze dažādās jomās.

Codietis Jānis Salna uzskata, ka Eiropas Parlamentā jāstrādā pieredzējušiem deputātiem.

Par labklājību un mieru
Daudzfunkcionālajā centrā «Strēlnieki» Mežotnes pagastā iespēju balsot iepriekšējās dienās bija izmantojušas 35 personas. Vēlēšanu komisija pastāsta, ka balsot savā atrašanās vietā bija izvēlējušies cilvēki no tuvējā sociālās aprūpes centra «Derpele». Dati liecina, ka šajā iecirknī vēlētāju aktivitāte bijusi mazāka – sestdien iecirknī izvēli veikusi 101 persona, bet savā atrašanās vietā – 11. Kopā daudzfunkcionālajā centrā «Strēlnieki» balsojuši 147 iedzīvotāji.
«Vēlēt ir pilsoņa pienākums, kas ir jāizpilda ik pēc četriem pieciem gadiem – es dodos uz visām vēlēšanām,» stāsta Modris Ludiņš no Strēlniekiem, «vēlos, lai tiktu pārstāvētas cilvēciskās vērtības – labklājība. Vēlētos arī, lai Eiropā mēs neesam «abižotie», par to ir jācīnās. Svarīgākais, protams, ir arī miers.» Viņš uzskata, ka deputātu vidū jābūt cilvēkiem ar pieredzi un pareizajiem mērķiem. ◆

VĒLĒŠANU KOMISIJU darbs pēc plkst. 20 nebeidzās – balsis tika skaitītas manuāli. Foto – Ivars Bogdanovs

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.