Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Daudzi – par Nacionālo apvienību


Bauskā iecirkņos balso gan festivāla «Zobens un lemess» dalībnieki, gan ģimenes trīs paaudzēs

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Signe Daračūne (no kreisās) pavada Arnoldu Vītolu pie vēlēšanu galdiņiem.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās Bauskas pilsētas iedzīvotāji varēja balsot trīs iecirkņos – Bauskas Valsts ģimnāzijā, Bauskas 2. vidusskolā un Bauskas kultūras centrā. Vislielākais apmeklējums bija Bauskas 2. vidusskolā.
Šoreiz nebija pašvaldību vēlēšanām raksturīgās sistēmas, kad jāvēl konkrētā iecirknī. Tāpēc pilsētā, kurā ierodas gana daudz tūristu un notiek pasākumi, iecirkņos varēja sastapt arī daudzus balsotājus, kas nebija no Bauskas novada.

Vēsturiskās noskaņās
Bauskas Valsts ģimnāzijā un Bauskas kultūras centrā vēlētāju aktivitāte nebija augsta. Šoreiz iztika bez būtiskiem starpgadījumiem, balsotāji bija mierīgi.
Toties abos šajos iecirkņos ieradās nobalsot festivāla «Zobens un lemess» dalībnieki. Citi ieradās, vienkārši garāmejot uz pasākumu, kamēr citi bija saģērbušies jau atbilstoši koncerta noskaņām vai dalībai festivāla Senās pilsētiņas aktivitātēs.
Tā uz vēlēšanām senlatviešu tērpos ieradās balsot Imants un Valda Trinkūni no Grobiņas, viņi festivālā nodrošināja loka šaušanas aktivitātes. «Balsoju par 15. sarakstu – «Jauno Vienotību». Man šie politiķi vairāk patīk. Es viņiem uzticos, un tāds ir mans viedoklis,» sacīja I. Trinkūns. «Ceram sagaidīt attīstību Latvijai,» pauda V. Trinkūne.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Debates nepieciešamas
Vislielākā aktivitāte «Bauskas Dzīves» žurnālistu apmeklējuma laikā bija Bauskas 2. vidusskolas iecirknī. Gandrīz visu laiku pieci galdiņi, pie kuriem saņēma vēlēšanu aploksnes, bija aizņemti. Iecirkņa vadītāja Signe Daračūne pastāstīja, ka cilvēki nākot smaidīgi, ar apņēmību nobalsot par labāku nākotni. Starpgadījumu praktiski nav, tikai dažiem balsotājiem pasei bija beidzies derīguma termiņš. Vienā gadījumā izrādījās, ka vēl ir ID karte, un tas glāba, bet trijos gadījumos šādas kartes nebija.
Alvis Keišs bija ieradies balsot kopā ar ģimeni, kas arī iemūžināja aploksnes iemešanu urnā. «Balsoju par Nacionālo apvienību. Pēdējās pāris dienas paskatījos debates, veltīju tām trīs četras stundas. Pirmkārt, Robertam Zīlem ir liela pieredze, lai arī citi apgalvo, ka ilgi sēž un neko nedara. Bet, manuprāt, kad Rihards Kols pievienojās, viņš spēcīgi pauda savu viedokli. Varēja just, ka cilvēkiem ir saprašana. Un tas mērķis, kas tur ir sasniedzams, ir skaidri saprotams, un tas mani pārliecināja,» tā A. Keišs. Viņš atzīst, ka televīzijas debates ir vajadzīgas, jo ikdienā cilvēki jau daudzus politiķus neredzot un ne ar visiem ir intervijas. «Labi, ka ir šādas debates un viņi cilvēkiem pastāsta, ko viņi grasās un mēģinās darīt, un tas cilvēkiem ir vajadzīgs,» saka A. Keišs.

Trīs paaudzes kopā
Uz vēlēšanām visa kopā bija ieradusies baušķenieku Rācenāju ģimene – iecirknī nobalsot atnāca trīs paaudzes – vecmāmiņa Rūta Rācenāja, vecāki Mārcis un Dagne Rācenāji un dēls Rihards.
Partijas, par kurām balsoja, viņi nosaukt negrib, bet var pateikt, ko vēlas sagaidīt. «Konsultējāmies savā starpā, bet katram bija savas domas, par ko vēlēt. Es balsoju par mūsu nākotni, jo vēlēšanās ir svarīgi piedalīties. Katrs pats mēs esam savas laimes kalējs un, piedaloties vēlēšanās, varam ietekmēt savu nākotni, lai ietu uz mērķiem, kurus paši sev izvirzām,» stāsta Mārcis Rācenājs.
Jaunākajam ģimenes balsstiesīgajam Rihardam Rācenājam šīs bija pirmās vēlēšanas. «Nekas īpašs nebija, bet bija forši nobalsot. Lai arī pat uztraukuma nebija. Paklausoties visu, kas dzirdēts, balsoju par tiem, kas vairāk iestājas par jauniešu interesēm, un vairāk arī sagaidu, ka būs atbalsts šajā jomā,» stāsta R. Rācenājs. Viņam piekrīt Dagne – arī viņa par tiem, kas vēlas atbalstīt jauniešus.
«Es par zemniekiem. Latvija ir zemnieku zeme. Tikai tad, ja apstrādāsim katru pēdu zemes un pļavas, barosim gotiņas un varēsim sūtīt arī uz citām Baltijas valstīm savu produkciju, un jau produkciju, nevis tikai pienu, tikai tad dzīvosim labāk,» pārliecināti saka Rūta Rācenāja.

Rācenāju ģimenes trīs paaudzes – Dagne, Rihards, Mārcis un Rūta Rācenāji – visi kopā ieradušies atdot savu balsi Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Foto – Uldis Varnevičs


Aicina domāt pašiem, nepakļauties diktātam
Kopumā no aptaujātajiem daudz balsotāju par Nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK. «Balsoju par Nacionālo apvienību. Lai Latvijai būtu lielāks atbalsts Eiropas Parlamentā. Lai nebūtu tās pakļāvības, lai visam mums diktētajam neklausītu, lai ieteikumus Latvija nepārņemtu uzreiz kā likumus. Lai paši padomātu ar savu galvu, lai būtu savi ieteikumi Eiropas Parlamenta lēmumos,» tā par savu izvēli saka baušķenieks Normunds Lūžņa.
Bija arī dažas citas izvēles. Vairāki jaunieši nobalsoja par partiju «Progresīvie», bet neviens no viņiem tā arī nespēja pamatot, kāpēc izdarījuši tādu izvēli un ko sagaida no šīs partijas nākotnē. «Balsoju par septīto sarakstu, «Apvienību «Jaunlatvieši»». Tāpēc, ka tur visi tādi kārtīgi cilvēki, enerģiski. Viņus visus lielāko tiesu sen zinu, no iepriekšējām vēlēšanām. Esmu drošs, ka aizstāvēs Latvijas intereses,» tā uzskata baušķenieks Arnolds Vītols. Viņam, par spīti pārvietošanās grūtībām, bija svarīgi atnākt uz iecirkni un atbalstīt savu partiju. Lai arī dzīvo turpat blakus vēlēšanu iecirknim Bauskas 2. vidusskolā, tomēr gājiens nebija viegls, bet pieredzējušais vīrs cer, ka no viņa balss būs labums. ◆

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.