Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Pestīšanas Armijas Bauskas korpusā sāk strādāt cita draudzes vadītāja

Pestīšanas Armijas (PA) Bauskas korpusu (draudzi) no pagājušās nedēļas sākusi vadīt PA majore Ilona Kaspare, kas līdz šim bijusi Cēsu novada Liepas korpusa vadītāja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bauskas draudzes līdzšinējā vadītāja majore Velta Udarska nosūtīta darbā uz Daugavpils korpusu. PA ir sava veida armijas disciplīna, kad virsniekiem noteikta rotācija, pēc noteikta laikposma mainot korpusus, kuros kalpo. V. Udarska šādi iepriekš no Liepājas norīkota darbā uz Bausku.

Pestīšanas Armija ir kristīgās baznīcas neatņemama sastāvdaļa, lai gan atšķirīga savā vadības formā un praksē. Tā ir īpaša ar uzskatu, ka reliģiskajam un sociālajam darbam ir jābūt līdzvērtīgiem.

Sarunā ar «Bauskas Dzīvi» Velta Udarska atzina, ka, salīdzinot ar draudzes māju Liepājā, kur bijusi malkas apkure, Bauskā savā mājā Plūdoņa ielā ir ideāli apstākļi korpusa darbam. Pārceļoties uz Daugavpili, vienīgais mulsinošais esot krievu valoda, kurā runājot daudzi daugavpilieši, ar kuriem būs jāstrādā, jo Velta šo valodu nezinot. Bet gan jau ar dievpalīgu tikšot galā. V. Udarska atceras, ka pirms kādiem 17 gadiem no Pestīšanas Armijas virsnieku skolas Daugavpils korpusā bijusi praksē. Tad bijuši, kas palīdz ar tulkošanu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Par darba gadiem Bauskā Veltai vislabākās atmiņas, draudzē darbojoties ap 30 aktīvu locekļu. Viņa pateicīga draudzei, vietējām institūcijām un cilvēkiem par sadarbību. Pēdējā laikā bijusi īpaši laba sadraudzība ar nevalstiskajām organizācijām – ar biedrību «Bauskas vecpilsēta» un kopienas centru «Pasta 5». Pa šiem gadiem izdevies īstenot vairākus projektus «Pats savam saimes galdam» sadarbībā ar Ināras un Borisa Teterevu fondu. «Ar šī projekta palīdzību ik gadu kādām 20 mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem esam devuši iespēju pašiem izaudzēt dārzeņus un saknes, iestādīt augļu kociņus un ogulājus. Tas palīdz gan sezonāli, gan rudens un ziemas mēnešos, ļaujot ietaupīt mājsaimniecības budžetu. Sēklas un stādi ļaudīm tiek nodoti bez maksas, arī lietas konservēšanai. Pašiem tikai jāstrādā. Ģimenēm ar bērniem tas ir arī lietderīgi kopā pavadīts laiks un vecāku tiešs piemērs bērniem darba prasmju apguvē,» par šo programmu stāsta V. Udarska.

Tāpat kopā ar Teterevu fondu izdevies īstenot arī projektu PA Bauskas korpusa labdarības virtuves aprīkošanai programmā «Maizes rieciens – atbalsts labdarības virtuvēm». Zupas virtuve esot labiekārtota, sanākot regulāri trīsreiz nedēļā izsniegt labdarības maltīti vairākiem desmitiem cilvēku. V. Udarska veikusi apkopojumu par mēnešiem – piemēram, maijā Bauskas korpusa zupas virtuve sagatavojusi un izsniegusi 2540 porcijas ēdiena (uz korpusu atnākušie ņem līdznešanai porcijas gan sev, gan paziņām vai kaimiņiem, kuri paši atnākt nevar). Te Velta arī piebilst, ka Daugavpilī uz zupas virtuvi nākot ap 200 cilvēkiem, tur jāveic krietni lielāks sociālais darbs nekā Bauskā.

Tā arī Bauskas draudzei un novadniekiem Velta Udarska novēl turpmāk dzīvot un darboties – atverot sirdi Dievam un sniedzot roku cilvēkam.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ilona Kaspare ir iecavniece, lai gan viņas dzimtā vieta, kur savulaik absolvēta arī vidusskola, ir Rūjiena Vidzemē.

Iekļaušanos un darbošanos Pestīšanas Armijā I. Kaspare sākusi kā kareive Iecavā 1997. gadā vēl korpusa izveidotājas Rutas Hansenas vadībā. «Mans ceļa rādītājs pie Dieva – Hansena, kura strādāja ar Dieva un cilvēku mīlestību sirdī,» apliecina Ilona. Vēlāk I. Kaspare pabeidza PA virsnieku skolu Rīgā un tika norīkota kalpot Liepājas draudzē. Pēc darba gada «pilsētā, kurā piedzimst vējš», devusies uz korpusu Smiltenes novada Drustos, kur strādājusi gandrīz deviņus gadus, tad norīkota vadīt PA korpusu Cēsu novada Liepā. Diemžēl abas draudzes – gan Drustos, gan Liepā – darbību šovasar izbeigušas, tagad Ilona kalpos Bauskā.

Pirmais viņas vadītais dievkalpojums bija svētdien, 7. jūlijā. Iepazinusies arī ar zupas virtuves darbu, ko veic pavāre Marina Garijeva. I. Kaspare atzīmē to, ka labdarības maltītēm cilvēkiem, kurām tās nepieciešamas, atbalstu sniedz Bauskas novada pašvaldības sociālais dienests no budžeta līdzekļiem, arī Sabiedrības integrācijas fonds atbalsta ar pārtikas pakām un, protams, Pestīšanas Armija. Ilona pamanījusi arī to, ka Bauskā pēc brīvēdiena porcijām nāk vairāk cilvēku, kuri sirgst ar atkarībām, Liepas pagastā tādu bijis labi ja pāris, vairākums – vecu ļaužu, kam nepieciešama palīdzība.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

I. Kaspare vērtē, ka pagājušā gadsimta deviņdesmitie gadi bijis atmodas laiks, kad atjaunotā Pestīšanas Armijas darbība sniedza garīgu piepildījumu, tālab veidojās jaunas draudzes, korpusu telpas bija cilvēku apmeklētas. Turklāt toreiz iedzīvotāji bija nabadzīgāki, no svara bija Pestīšanas Armijas sociālais darbs – gan apģērba un sadzīves lietu dalīšana, gan dievkalpojumos cienāšana ar kafiju un saldumiem vai maizītēm. Tagad šis aspekts vairs nav tik svarīgs. «Ja nu vienīgi jauniešiem mēs dalītu viedtālruņus, varbūt tad dievkalpojumi būtu apmeklētāki,» ar rūgtu smaidu teic Ilona, «materiālā pasaule ņēmusi virsroku pār garīgumu, arī tāpēc cilvēku skaits draudzēs sarūk, tādēļ arī slēdzam PA korpusus Liepā un Drustos.»

Bauskas korpusā, pateicoties Lindas Ratinikas ieguldījumam, joprojām notiek darbs ar bērniem «Svētdienas skoliņā». Šajā virzienā jāturpina strādāt, lai audzinātu nākotnei garīgākus cilvēkus, kam sirdī būtu vieta arī Dieva mīlestībai, lai audzinātu sabiedrību bez vardarbības, uzsver I. Kaspare.

Viņa par savām darba iecerēm vēl atturas runāt, taču atzīst, ka Pestīšanas Armijai Bauskā ir labs un skaists īpašums ar lielu dārzu, kurš netiekot pietiekami izmantots. Tāpēc ir plāns vēl šogad sarīkot pilsētniekiem Pestīšanas Armijas dārza svētkus. Bet galvenais, ko Ilona Kaspare vēlētos, – ar Dieva palīdzību un cilvēku attieksmi lai draudze iet plašumā, lai garīgums Bauskā uzplauktu, lai mazinātos cietsirdība un vienaldzība.

Foto: Ilona Kaspare uzskata, ka materiālā pasaule ņēmusi virsroku pār garīgumu, bet bez tā vairāk saskarsimies ar cietsirdību un vardarbību. FOTO – IVARS BOGDANOVS

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (9)

  1. Kāpēc būtu jāpiešķir finansējums reliģiska rakstura organizācijām, lai tās nodarbotos ar sociālo darbu? Vai tad Latvijas valsts nav atdalīta no baznīcas? Ir laicīgas, valsts iestādes, kas šo darbu ir spejīgas veikt. Kaut vai tie paši pašvaldību sociālie dienesti, kur ir prāvs ierēdņu pulks.

    13
    2
  2. Atpestītājam ir taisnība. Sekta. Piemēram, Cēsu novadā Liepas pagastā agrāk “Pestīšanas armijai” piederēja bērnunams. Bērniem no agrīna vecuma borēja kristietību iekšā. Kur tad ir pazudusi ticības un apziņas brīvība? Es esmu baltu pagāns. Bet es savus uzskatus citiem necenšos ieborēt. Tad ar ko kristietība ir īpašāka par mani?

    7
    2
  3. Es, piemēram, ticu senajiem Baltu tautu Dieviem un senajām Baltu tautu Dievietēm. Esmu nācis no trūcīgas ģimenes. Pašvaldība (Cēsu novads) nevīžoja man pat skolā brīvpusdienas piešķirt. Ironija. Visi it kā visi ierēdņi kristīgi, pat uber-kristīgi un atrodas zem ābramisko reliģiju tupeles. Bet likumu attiecībā uz trūcīgajām personām atsakās pildīt ar formulējumu: “Laukos visi tādi.”. Tad labāk es praktizēju pagānismu un maģiju, nekā peldu pa straumi kopā ar šādiem lētas morāles cilvēkiem.

    1
    3
  4. Necenties savus uzskatus citiem ieborēt??? Nu gan pateici!!! Tu to tik vien dari, kā centies savus uzskatus borēt pie katra no rakstiem, kur kaut kas ir par tev nepieņemamu tēmu!!!

    4
    1
  5. Atbilde uz komentāra autora Skolnieciņam komentāru. Atbilstoši Satversmes 99. un 100. pantam es izsaku savu viedokli. Taču “Pestīšanas armija” saviem klientiem savu viedokli uzspiež. Trūcīgs bērns bez labas ģimenes “Pestīšanas armijā” ir situācijas ķīlnieks bez uzskatu, domāšanas un vārda brīvības. Reliģiskajām organizācijām ir jādzīvo savu dzīvi un nav jāpilda sociālo dienestu un krīzes centru funkcijas. Baznīca ir atdalīta no valsts. Tie, kas gribēs, paši apmeklēs baznīcu tik, cik viņiem tas ir aktuāli. Kuri negribēs, tie noignorēs baznīcas un kristietības esamību kā tādu.

    5
    1
  6. Precizējums_ pateicos vēstījuma autorei par valodas un vēstījuma strukturizācijas kvalitāti, kas ļauj katram lasītājam pašam veikt brīvu izvēli un secinājumus.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.