Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Pašvaldība izvērtē un plāno: šonedēļ sola apzināt vētras radītos zaudējumus Bauskas novadam

Kopš vētras, kas Bauskas apvienības teritorijā 11. jūlijā nogāza simtiem koku, norāva jumtus un radīja citus zaudējumus, pagājušas jau piecas dienas. Bauskas novada pašvaldības vadība norāda, ka šonedēļ turpināsies zaudējumu un radīto bojājumu izvērtēšana.
Bauskas novada domē turpinās apspriešana un sēdes par vētras seku likvidāciju. Bauskas pilsētas nodaļas vadītājam Gatim Pauniņam jāmēģina izdomāt, kā efektīvi pilsētvidē novākt ar saknēm izgāztos koku celmus, un tā nav vienīgā problēma.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Prezidenta uzraudzībā
Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks informēja, ka notiek cietušo vietu apzināšana. «Sastādām darbu tāmes. Par publisko teritoriju un pašvaldības īpašumiem pēc Ministru kabineta noteikumiem varam saņemt valsts kompensāciju, bet jāsagatavo materiāli par apdrošināšanu, darbu tāmēm, un tas ļaus beigās novērtēt zaudējumu novēršanai nepieciešamo līdzmaksājumu. Šīs nedēļas laikā šis darbs jāpaveic,» informēja A. Mačeks.
Viņš pauda, ka aktualizēts jautājums par koku zāģēšanu, sakārtošanu un savākšanu, par ko līdz šim atbalsts nebija paredzēts. «Jautājums ir pastiprinātā Latvijas Valsts prezidenta uzraudzībā, ceram, ka arī šeit būs atbalsts,» tā A. Mačeks. Bauskas novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Jānis Kalinka sacīja, ka līdz nedēļas beigām apkopos arī cietušo koku skaitu. «Visvairāk cieta Bauskas apvienība, daļēji daži koki nogāzti Vecumnieku apvienībā. Bauskas apvienībā vislielākie zaudējumi Ceraukstes, Dāviņu, Gailīšu un Īslīces pagastā, kā arī Bauskas pilsētā,» tā J. Kalinka.

Papildu ekipāžas
Jau ceturtdienas vakarā pilsētvides sakopšanas darbiem piesaistīja papildu sešas uzņēmuma «Vizii Urban» ekipāžas, kuras savu darbu turpināja arī piektdien. «Par šo papildu pakalpojumu būs jāmaksā, apjomu pašlaik aplēšam,» tā A. Mačeks.
Šonedēļ vētras «nedarbus» palīdz likvidēt vairāki uzņēmumi, kā arī Bauskas apvienības pārvaldes darbinieki. «Darbojas SIA «Vizii Urban», piesaistīts «Kvintets M», strādā «Bauskas novada komunālserviss», SIA «Kvēle». AS «Nordeka» atsūtīja automašīnu palīdzībai, kas palīdz zarus izvest,» informē J. Kalinka.
Ir piedāvājumi palīdzēt no kaimiņu novadiem – no Dobeles, Jelgavas, arī Rīgas pilsētas. «Izvērtējam piedāvājumus, jo tas ir par maksu un jāsaprot, ko varam paši,» paskaidro A. Mačeks.

Kapsētās strādā arboristi
Gandrīz visi prioritārie darbi pašlaik saistīti ar kritušo un bojāto koku novākšanu. «Prioritāri jānovāc zari, jāatbrīvo brauktuves un ietves, domājam procedūru lielo koku stumbru aizvākšanā. Bojātos kokus zāģēs malkā, mazāk bojātos var izmantot dažādiem vides objektiem. Jāapzina apjoms, visu malkā nesadedzinās,» pauda A. Mačeks.
Viņš informēja, ka kapsētu teritorijās pašlaik piesaistīti arboristi, kas apseko, vai ir bīstami koki, zari, kas karājas gaisā un var nokrist. «Viņiem arī darba pilnas rokas uz visām pusēm. Kokus, kas pašlaik ir nogāzušies, atstāsim, līdz atradīsim iespēju, kā tos dabūt ārā no kapiem,» tā A. Mačeks. «Ja ir plānotas bēres, tas saskaņojams ar apvienības pārvaldi, kapu turētāju, un tad redzēs, kur var apglabāt,» skaidroja J. Kalinka.
Pašvaldība informē – ja koks ir iešķelts, iešķiebies, būtiski redzams, ka bojāts un bīstams, tad nav jāprasa koku ciršanas atļauja pašvaldībai, bet ir jāfiksē foto stāvoklis pirms nozāģēšanas un var zāģēt. Protams, ja pie koka ir zaļā lapiņa – ja tas ir dabas dižkoks, tad jāsaskaņo ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kultūras centra iniciatīva
Par iespējamo finansiālo atbalstu privātpersonām domē vēl nav lemts. J. Kalinka informē, ka novada saistošajos noteikumos ir paredzēts atbalsts ārkārtas situācijās, bet šādus iesniegumus koordinē Bauskas novada sociālais dienests.
Tuvākās prioritātes, kas ir novada plānā, ir ceļa zīmju atjaunošana, nogāzto apgaismes stabu uzstādīšana, sakara antenu labošana, kā arī pilskalna parka, Plūdoņa muzeja un Karpa dārza sakārtošana.
Pilskalna parka darbu koordinēšanu uzņēmies Bauskas kultūras centra direktors Jānis Dūmiņš. «Kultūras centrs ir pilns apņēmības. Viņi jau strādāja piektdien un brīvdienās, ir piesaistīti papildspēki, ir cerības uz parka sakārtošanu,» pauž novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs. «Deleģējām Jānim Dūmiņam pārņemt koordināciju par estrādes parka sakārtošanu. Varbūt arī uz festivālu «TASTE» būs kāds guļošs koka stumbrs, bet festivālu organizēt varēs,» stāsta J. Kalinka.
«Cenšamies strādāt maksimāli iespēju robežās. Pirmā prioritāte ir sestdien plānotais koncerts Viļa Plūdoņa muzejā «Lejenieki» – jādara viss, lai tas notiktu, kā vajag,» tā A. Mačeks. ◆

Foto – Ivars Bogdanovs: pilskalna parkā sakopšanas darbi neatslāba arī nedēļas nogalē. Augas diennaktis tur dežurēja puiši, lai parkā neiekļūtu apmeklētāji.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (3)

  1. Vai privātpersonas ir informētas kam un kā ir jāraksta iesniegums?Es nedzīvoju Bauskā,bet īpašums ir cietis,gan sēta,gan jumts,un tur neviens nedzīvo lai varētu sakopt.Ja par maksu ņems cilvēkus vai pēc tam atmaksās?Kā ir nolemts?

  2. Pašvaldības koki vien cietuši un pašvaldības īpašumi nedaudz? Kur tad iedzivotāji un viņu cietušie īpašumi? Tas pašvaldību neinteresē? Kāpēc vispār nav pieminēts tāds pašvaldības īpašums kā fekālā un lietus kanalizācija, kas vētras laikā iznāca virszemē un plūda uz zemāko vietu? Vēl trīsdesmit gadus plūdīs uz upēm un akām pie lielāka lietus? Laikam interesē tikai bezmaksas koki. Vides objektiem…

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.