Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Novadā rīko nometnes ukraiņu un latviešu bērniem


Nodarbību mērķis – ukraiņu skolēnu iekļaušanās Latvijas vidē un atelpa no kara

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Augustā novadā plānotas divas nometnes, kurās darbosies un kopā atpūtīsies Latvijas un Ukrainas bērni, un viena nometne skolēniem no Malinas, sadraudzības pašvaldības Ukrainā, informē Bauskas novada jaunatnes nodaļas speciālists Rihards Ansons.
Atbalstīt Ukrainas un Latvijas bērnu nometnes pieteicās divi rīkotāji – viena būs dienas nometne un otra – diennakts nometne. Griķu pamatskolas telpās diennakts nometni rīko biedrība «Laiks jauniešiem», savukārt dienas nometni Grenctāles kultūras namā organizē un vadīs biedrība «Dzīvotprieks Bauskas novada pierobežā». Abiem nometņu rīkotājiem jau ir iepriekšējā pieredze.

Piecas diennaktis Griķos
Biedrības «Laiks jauniešiem» organizētā piecu diennakšu nometne noritēs Ceraukstes pagasta Griķu pamatskolā no 14. līdz 19. augustam, informē biedrības vadītājs Gints Jankovskis. Viņš «Bauskas Dzīvei» precizē, ka šīm integratīvajām nometnēm prasība ir, lai tajās būtu puse latviešu un puse ukraiņu bērnu, tātad te kopā darbosies 12 latvieši no Bauskas novada skolām un 12 ukraiņi, kas dzīvo gan Bauskas novadā, gan citviet Latvijā. Nometnes vadītāja būs kultūras darbiniece no Īslīces Evita Novicka.
«Diennakts nometnē iecerēta kopības diena «Kopā stiprāki», lai pilnveidotu sadarbības un komunikācijas prasmes, attīstītu kopienas apziņu. Būs arī kultūru apmaiņas diena, lai veicinātu starpkultūru sapratni un cieņu, veidotu izpratni par dažādu valstu kultūru atšķirībām. Tāpat plānota radošā diena. Kad bērni un jaunieši varēs rādīt savas radošās prasmes un izteiksmes spējas, tiks veicināta sadarbība un komandas darbs. Esam iecerējuši arī piedzīvojumu dienu «Dabas brīnumi» – stiprināsim saikni ar dabu un piedzīvojumu garu,» nometnes laikā paredzēto ieskicē Gints Jankovskis.

Trīs dienas Grenctālē
Savukārt Grenctāles kultūras namā no 21. augusta trīs dienas būs biedrības «Dzīvotprieks Bauskas novada pierobežā» rīkotā nometne 26 dalībniekiem, informē nometnes vadītāja Dace Kalniņa. Šī nometne būs bez nakšņošanas.
Pērn viena no šīs nometnes apmeklētājām Grenctālē bija Guste Barkauska, Griķu pamatskolas skolniece, kura toreiz atzina laikrakstam, ka nometne bija ļoti jautra un interesanta. Viņa sacīja: «Ar ukraiņu bērniem iepriekš nebiju runājusies, bet mēs tāpat visi draudzējamies, kopā zīmējam, rakstām, mācāmies mūziku. Kopā ir jautrāk!»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valsts atbalsts ar nosacījumiem
Abi pasākumi ir Valsts izglītības satura centra (VISC) sadarbībā ar pašvaldībām īstenotā atbalsta programmā «Atbalsts Ukrainas un Latvijas bērnu un jauniešu nometnēm», kas ir sociāli nozīmīga gan Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam, gan Latvijas sabiedrībai. Pamatmērķis – ukraiņu skolas vecuma bērnu un jauniešu labāka iekļaušana Latvijas vidē. Maksimālais atbalsta apmērs ir 50 eiro dienā par viena bērna dalību dienas nometnē vai 70 eiro dienā par viena bērna dalību diennakts nometnē, tās tiek finansētas tikai no VISC līdzekļiem, pašvaldības tēriņu te nav, «Bauskas Dzīvei» apliecināja pašvaldībā.
Nometnes tiek organizētas ar mērķi nodrošināt atbalstu Ukrainas bērnu un jauniešu socializācijai un psihoemocionālajai labbūtībai, kā arī latviešu valodas praktizēšanai un prasmju pilnveidei, komunicējot un sadarbojoties gan savā starpā, gan ar Latvijas bērniem un jauniešiem daudzveidīgās radošajās norisēs un izglītojošās aktivitātēs kultūrizglītībā, vides izglītībā, tehniskajā jaunradē, sportā, veselīga dzīvesveida un drošības jautājumos. Nometnes mērķauditorija ir 1. – 12. klases skolēni, kuru skaits sadalās līdzvērtīgi – 50% vietējo bērnu un 50% Ukrainas bērnu.
Kā uzskata nometņu rīkotāji, tieši VISC prasība par Latvijas un Ukrainas dalībnieku skaitu 50 pret 50 esot viens no lielākajiem izaicinājumiem, jo gluži vienkārši skolas vecuma ukraiņu bērnu novadā nav tik daudz.

Brīvdienas bērniem no Malinas
Bauskas novada pašvaldības sadraudzības vietvara Malina Ukrainas ziemeļrietumu daļā divus gadus dzīvo ārkārtas situācijā – lai arī te kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma nav bijusi tieša karadarbība, nākas glābties no raķešu triecieniem un dronu uzlidojumiem. «Bauskas Dzīve» 23. februāra numurā bija publicējusi Malinas mēra Oleksandra Sitailo vēstījumu par iedzīvotāju ikdienu kara apstākļos, uzturot spēku nepadoties un sūtot laba vēlējumus ikvienam, kurš cenšas palīdzēt Ukrainas cīņā par mūsu visu brīvību.
Vēstījumā O. Sitailo bija paudis arī karstāko vēlēšanos un lūgumu: «Būsim ļoti pateicīgi par iespēju noorganizēt mūsu bērniem īsas brīvdienas ārpus Ukrainas, lai viņi var atraut prātu no kara un vienkārši būt bērni – zinātkāri, aktīvi, dzīvespriecīgi. Mums jau ir šāda prakse – otro gadu mūsu bērnus viesmīlīgi uzņēma draugi no Vācijas. Bērni no ceļojumiem atgriezās priecīgi un emocionāli atpūtušies, turklāt redzēja, kāda var būt valsts, pilsētas un cilvēki, kas brīvi no «krievu pasaules». Un tas ir ļoti svarīgi!»

Apmetīsies Iecavā
Bauskas novada pašvaldība radusi iespēju augustā noorganizēt atpūtas nometni 30 bērniem no Malinas Ukrainā, informē R. Ansons, kurš būs nometnes vadītājs. Viņš skaidro: «Nometnes vieta – Iecavas pamatskola, tā būs diennakts nometne. Plānojam Bauskas novada kultūrvēsturiskā mantojuma un dabas objektu iepazīšanu, kā arī bērnu labbūtībā balstītas sportiskās un izglītojošās aktivitātes. Pašlaik vēl notiek darbs nometnes aktivitāšu precizēšanai un apstiprināšanai. Finansējums ir no pašvaldības budžeta, summu vēl precizē.»
«Bauskas Dzīve» noskaidroja, ka līdzīga prakse šovasar bijusi arī Jelgavas pašvaldībai. Jūnija beigās un jūlijā, kopumā divu nedēļu garumā, pirmo reizi kopš Krievijas uzbrukuma Ukrainai Jelgavā rīkota atpūtas nometne. Tajā piedalījās Ukrainas sadraudzības pilsētas Ivanofrankivskas skolēni. Viņu vecāki cīnās Ukrainas armijā vai arī ir krituši cīņā par tautas brīvību. Nometne noritējusi divās maiņās – gan ar pašvaldības finansējumu, gan ar vietējo uzņēmēju atbalstu. ◆


Ukraiņi Bauskas novadā
Bauskas novadā līdz 2024. gada 27. jūlijam deklarēti 597 Ukrainas civiliedzīvotāji, kuriem valsts piederības veids ir pagaidu aizsardzība;
no tiem 68 ir bērni un jaunieši 6 – 19 gadu vecumā;
Pagājušajā mācību gadā Bauskas novada izglītības iestādes apmeklēja 49 bērni un jaunieši no Ukrainas – 21 mācījās pirmsskolās, 28 – 1. – 9. klasē;
Ukraiņu bērni un jaunieši mācās Bauskas 2. vidusskolā, Iecavas pamatskolā, Īslīces pamatskolā, Pilsrundāles vidusskolā, Pamūšas pamatskolā, bērnudārzos «Saulespuķe», «Zīlīte», «Cālītis», «Dartija» un «Mārpuķīte»;
Seši jaunieši mācās Eiropas Tālmācības vidusskolā;
Pārējie bērni un jaunieši, kas deklarēti Bauskas novadā, turpina attālināti mācīties Ukrainas skolās.
Dati: Bauskas novada pašvaldība

Saturs turpināsies pēc reklāmas.



Attēlā: 2023. gadā ukraiņu un latviešu bērnu nometnē Grenctālē. Foto no «Bauskas Dzīves» arhīva.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.