Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Bauskas novads šogad kļuvis par vienu dižozolu bagātāks

Šā gada astoņos mēnešos iesniegtas ziņas par 15 jauniem iespējamiem dižkokiem Bauskas novadā, informē Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārstāve Ilze Reinika. Viens no šiem kokiem jau ir apsekots, atzīts par valsts nozīmes dižkoku un ir iekļauts Bauska novada dižkoku kopējā statistikā. Tas ir parastais ozols ar 5,01 metru apkārtmēru, un atrodas tas Brunavas pagastā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ziņas par pārējiem 14 kokiem vēl pārvaldei jāpārbauda, jo datus par tiem iesnieguši iedzīvotāji caur iestādes veidoto interaktīvo sistēmu. No tiem 13 ir parastie ozoli – vienpadsmit aug Rundāles pagasta mikroliegumā «Ozoldārzs», pa vienam vēl Vecumnieku un Kurmenes pagastā. Pieteikta arī viena parastā priede Vecumnieku pagastā.

Kopumā novadā uz šo brīdi ir oficiāli reģistrēti 638 valsts nozīmes dižkoki. Bet Latvijā oficiāli reģistrēto dižkoku skaits nupat kā pārsniedzis 15 tūkstošus. No tiem 633 piefiksēti šogad, no kuriem lielāko daļu atraduši un uzmērījuši pārvaldes inspektori. Galvenokārt tie ir ozoli, liepas un priedes, taču ir arī citas sugas kā vīksnas, vītoli, oši, kadiķi.

Pieteikt jaunu dižkoku var ikviens DAP tīmekļvietnes www.daba.gov.lv sadaļā «Pieteikt dižkoku». Tur atrodama arī pamācība, kā pareizi nomērīt koka apkārtmēru un cik resnam vai garam ir jābūt katras sugas kokam, lai to uzskatītu par dižu. Šogad šajā sistēmā iedzīvotāji ir iesnieguši ziņas par vairāk nekā simts kokiem.

Lai nodrošinātu aizsargājamo koku atpazīstamību, pārvalde sadarbībā ar pašvaldībām izvieto informatīvās zīmes – «Ozollapu». Prioritāri ar to tiek apzīmēti tie aizsargājamie koki, kas atrodas pilsētvidē vai vietās, kur tiem ir lielāks apdraudējums. Neatkarīgi no tā, vai kokam ir vai nav piestiprināta «Ozollapas» zīme, dižam kokam ir aizsargājama koka statuss, un par tā saglabāšanu ir atbildīgs zemes īpašnieks.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (7)

  1. Un par vienu nabagāks – vētra nolauza Ceraukstes pagasta Mūsas ciemā A7 malā augušo ozolu.

  2. Ozols pie Mežotnes pils ugunsdzēsēju ūdens ņemšanas laukuma malas nav dižozols?

  3. Pie Plosta kapiem ozols vēl nav izaudzis līdz titulam!? Kadi tur izmēri vajadzīgi! Būs jānomēra!

  4. Lai sasniegtu dižkoka statusu katrai sugai ir savs apkārtmērs. Ozols – 4m, priede 2.5m. Mēra 1.3m no zemes.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.