Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

«Roadpol» akcijā policisti īpašu vērību velta satiksmes dalībnieku braukšanas ātrumam; Bauskā jau fiksēts ātrums 106 kilometri stundā

Šonedēļ, no 21. līdz 27. martam, Eiropas Savienības dalībvalstīs notiek «Roadpol» (Eiropas ceļu policijas tīkla) akcija «Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa».

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
24. martā tika organizēts 24 stundu ātruma kontroles maratons. Foto – Ivars Bogdanovs.

Šīs nedēļas laikā vienu dienu – 24. martā – tika organizēts 24 stundu ātruma kontroles maratons, informē Līna Kaļķe, Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste.

Lai gan Valsts policija jau ikdienā aktīvi kontrolē ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu, šīs nedēļas laikā viņi visā Latvijas teritorijā pastiprināti rūpēsies un uzraudzīs to, lai satiksmes dalībnieki ievērotu tieši atļauto braukšanas ātrumu.

Foto – Ivars Bogdanovs.

Bīstamību rada gan pārmēru steidzīgie, gan lēnīgie

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes (VP ZRP) Bauskas iecirknī «Roadpol» reidam 24. martā Bauskas novada teritorijā diennakts režīmā pievērsās četras ekipāžas, astoņi policisti, stāsta Gatis Ķēniņš, Patruļpolicijas nodaļas vecākais inspektors. Iepriekšējās dienās ātruma kontroles laikā fiksēti 106 «rekordkilometri», braucot pa pilsētu…

Arī «Bauskas Dzīve» ceturtdienas, 24. marta, rītā uz divām stundām pievienojās Bauskas iecirkņa policistiem – Valentīnam Lavreckim, VP ZRP Patruļdienesta rotas kārtībniekam, un Ērikam Freimanim, Satiksmes uzraudzības rotas jaunākajam inspektoram, kurš policijā strādā kopš 1996. gada 1. jūnija un pēc diviem mēnešiem jau grasās doties izdienas pensijā. Savukārt kolēģis policijā strādā astoto gadu.

Vīri vērtē ātruma ietekmi uz ceļu satiksmes drošību. «Ātrums nenoliedzami ietekmē bremzēšanas ceļa garumu, savā ziņā arī reakcijas laiku, daudz nosaka arī šofera individuālā pieredze un laika apstākļi. Pārsniedzot ātrumu, autovadītājs apdraud ne tikai sevi, bet arī citus satiksmes dalībniekus, jo īpaši pašlaik jāuzmanās, kad līdz ar pavasara atnākšanu visur laukā ir vairāk bērnu un jauniešu,» teic V. Lavreckis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Policisti uzskata, ka diemžēl pārgalvīgākajiem šoferiem diez vai pamācības līdzēs, «viņiem labāk būtu paskatīties pāris līķus», jo pārsniegts ātrums nereti ir cēlonis ceļu satiksmes negadījumiem ar letālām sekām.

Biežākās autovadītāju atrunas esot «aizdomājos» vai pārkāpuma noliegums, kam seko video apskate. Ir bijis kāds «steidzīgais», kam noteikti piecas minūtes pirms veikala slēgšanas bijis jāpaspēj aizbraukt un nopirkt alkoholu, tā «palika bez pudeles, bet ar protokolu».

Tomēr savu reizi traucē arī pārmērīgi lēni braucēji, vairāk seniori, kas, piemēram, pa šoseju ar auto pārvietojas ar 40 kilometriem stundā. Savukārt vairāk «ieskriešanās» notiekot taisnos ceļa gabalos, piemēram, uz A7, Mēmeles ielā un līdzīgās vietās.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto – Ivars Bogdanovs.
Foto – Ivars Bogdanovs.

Došanās pie zobārsta un apdzīšana

Sarunas laikā policijas auto mērierīce aiz veikala «Argo» jeb ceļa Bauska–Aizkraukle 2. kilometrā fiksē 66 kilometrus atļauto 50 vietā. Jaunais «Audi» šoferis no Vecumniekiem «Bauskas Dzīvei» atklāj, ka steidzas pie zobārsta. Autovadītājam ir četru gadu šoferēšanas stāžs, policija viņu apturējusi pirmoreiz. Dokumentu pārbaude dažās minūtēs ātri apliecina, ka pārkāpumu ceļu satiksmes jomā vīrietim nav, tāpēc šoreiz viņš tiek cauri ar rakstisku brīdinājumu.

Saulainajā, tomēr vēl ledaini vējainajā dienā mērojam ceļu uz Vecsauli. Starpbrīdī pie skolas izskrējušo bērnu uzmanību uzreiz piesaista policijas trafaretais auto, skolēni ar acīm to pavada, tikai tad turpina izskriešanos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Atpakaļceļā aiz Bauskas pilsētas zīmes «Toyota Corolla Verso» aiztraucas garām ar 123 kilometriem stundā. Policijas auto griežas riņķī un atrod mašīnu degvielas uzpildes stacijā pie pagrieziena uz Vecumniekiem jeb ceļa Bauska–Aizkraukle 4. kilometrā. «Bauskas Dzīvei» jaunais baušķenieks atzina, ka par «Roadpol» akciju zinājis, tomēr apdzinis mašīnu, kas «lēni vilkās pa priekšu». «Ātrums ir atkarīgs no situācijas – protams, ir neadekvāti to pārkāpt apdzīvotā vietā, tomēr tur, kur ir taisns ceļš, var taču mazliet ātrāk. Parasti tad arī braucu ar 110 kilometriem stundā, manuprāt, tas nav nekas slikts,» stāsta šoferis ar sešu septiņu gadu stāžu.

Jaunais vīrietis pauž izbrīnu par fiksēto ātrumu: «Vai tiešām tik liels bija?» Tomēr policistu aicinājumu skatīties video noraida. Puisim par pārkāpumu mēneša laikā būs jāsamaksā 40 eiro naudas sods.

Foto – Ivars Bogdanovs.

No Turcijas – saulainajā Bauskā

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pēc mirkļa autoceļa Bauska–Aizkraukle 2. kilometrā ar 68 kilometriem atļauto 50 vietā pārvietojās «fūre» no Turcijas. Šoferis «Bauskas Dzīvei» pastāstīja, ka pašlaik kravas vēl neesot, braucot pēc kūdras. Šoferis arī klāstīja savu bēdu, ka meklējot vinjeti, neesot varējis to iegādāties degvielas uzpildes stacijā pie Bauskas. Priekšpusdienā šoferis bija mundrs, jo šajā dienā bija mērojis tikai 80 kilometrus.

Policisti, izvērtējot nodarījumu, šoferim uz e-pastu aizsūtīja dokumentu par 80 eiro sodu, kas internetbankā viņam jāsamaksā mēneša laikā.

Savukārt uz ceļa Bauska–Mežotne–Bērzu skola sastopam automobili «Ford Transit», kas posmā, kur atļautais braukšanas ātrums ir 50 kilometri, «steidzās» ar 73 kilometriem stundā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

«Pie daktera Kraveca braucu,» «Bauskas Dzīvei» stāstīja mežotnieks, «šodien būtu svētku diena, rokai ģipsis jānoņem.» Kungs auto stūrējot jau kopš 1980. gada, allaž esot bijis apzinīgs šoferis, tikai «šoreiz ārsta vizītes dēļ ieskrējies».

Šoreiz vīrs tiek galā ar rakstisku brīdinājumu, jo pārkāpumu ceļu satiksmē nav bijis. Ja atkārtoti gada laikā atkal būs pārkāpums šajā jomā, tad gan vairs neizlīdzēsies ar brīdinājumu, skaidro policisti.

Vēl dodamies uz Grenctāli. Mašīnu plūsma ir intensīva, tādā «straumē» jau īsti nav iespēju «ieskrieties». Iespējams, audzis arī šoferu apzinīgums, ar tādu domu kāpjam laukā no policijas auto, bet viņi turpina savu dežūru ceļu satiksmes, jo īpaši ātruma, uzraudzīšanā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

  1. paskatās kā poļi,leiši ar fūrēm kapā pa bausku,nebūtu luksaforu,tā ar uz 90 izmauktu cauri Bauskai .

    8
    1
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.