Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Iecavas pusē sākas ikgadējās iedzīvotāju tikšanās ar pašvaldības pārstāvjiem

Iecavas pusē sākušās ikgadējās iedzīvotāju tikšanās ar pašvaldības pārstāvjiem. Pirmā Iecavas apvienības pārvaldes rīkotā sanāksme norisinājās pirmdien, 16. septembrī, Iecavas kultūras namā, bet otrā noritēja trešdien, 18. septembrī, Audrupos, portālu informēja Iecavas apvienības pārvaldē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Uz iedzīvotāju jautājumiem atbildēja un skaidrojumus sniedza Iecavas apvienības pārvaldes vadītājs Normunds Vāvers, pašvaldības kapitālsabiedrības SIA “Bauskas novada komunālserviss” (BNKS) valdes priekšsēdētājs Dzintars Cāzers, uzņēmuma māju pārvaldīšanas daļas vadītājs Andris Kalvāns un siltumapgādes daļas vadītājs Andis Kaspars, Bauskas novada pašvaldības policijas Iecavas nodaļas priekšniece Irīna Mincenberga un Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks.

Sanāksmē tika runāts par problēmām komunālajā saimniecībā, sadzīves un lielgabarīta atkritumu apsaimniekošanu pilsētā, sētnieku darbu, zāles pļaušanu un apstādījumu kopšanu, liftu darbības nodrošināšanu deviņstāvu mājās. Diskutēja par pakalpojumu kvalitāti un neapmierinošo komunikāciju starp pakalpojumu sniedzējiem un klientiem.

Foto: Iecavas apvienības pārvalde

Dz. Cāzers informēja, ka oktobrī un novembrī BNKS plāno rīkot daudzdzīvokļu māju sapulces. Lai veiksmīgāk risinātu katras mājas apsaimniekošanas jautājumus, BNKS vadītājs mudināja ievēlēt dzīvokļu īpašnieku pilnvarotus māju vecākos. Tie būtu cilvēki, kas tieši sazinātos ar māju pārvaldītāja pārstāvi BNKS – māju pārzini Anitu Rāceni.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

BNKS vadības pārstāvji skaidroja arī situāciju ar līdzšinējiem un plānotajiem siltumapgādes tarifiem Iecavas pilsētā un Bauskas novada kontekstā. Iecavā no 2023. gada 1. decembra līdz 2024. gada 30. septembrim tiek piemērots komersanta paša noteiktais un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātais siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs 59,06 EUR/MWh. 2024. gada 1. oktobrī stāsies spēkā šī gada 29. augustā Regulatoram iesniegtais paša komersanta noteiktais tarifs 57,98 EUR/MWh. Siltumenerģijas tarifa samazinājums saistīts ar kurināmā (dabasgāzes) cenas samazinājumu.

Šāds tarifs būs spēkā līdz brīdim, kad SPRK būs izvērtējusi un apstiprinājusi jauno tarifu, kura projektu BNKS izstrādājis un 29. jūlijā iesniedzis SPRK, pamatojoties uz pašvaldības kapitālsabiedrību reorganizācijas procesu.

Jau vēstīts, ka, noslēdzoties pašvaldības kapitālsabiedrību reorganizācijas procesam, SIA “Bauskas novada komunālserviss” bija jāizstrādā jauns siltumenerģijas tarifs saskaņā ar Enerģētikas likumu. Uzņēmums sagatavojis siltumenerģijas tarifa projektu Iecavas pilsētā un iesniedzis to SPRK izskatīšanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Plānotais siltumenerģijas gala tarifs Iecavā ir 84,12 EUR/ MWh (bez PVN), un tas ir par 42 procentiem lielāks nekā 2023. gada 1. decembrī apstiprinātais un šobrīd spēkā esošais tarifs – 59,06 EUR/MWh (bez PVN).

Pilnā siltumenerģijas tarifa izvērtēšanu Iecavas pilsētā SPRK veica 2020. gadā, un gala tarifs tika apstiprināts ar SPRK lēmumu Nr. 146 2020. gada 12. novembrī uzņēmumam SIA “Iecavas siltums”.

Siltumenerģijas tarifa pieauguma ietekmējošās izmaksu pozīcijas redzamas diagrammās un tabulā. Plānotajā siltumenerģijas tarifa projektā būtiska izmaksu pozīcija ir kurināmā izmaksas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Uzņēmumā norādīja, ka viens no faktoriem, kas veicinājis kurināmā izmaksu pieaugumu ir dabasgāzes cenas kāpums pēdējos gados. Dabasgāzes cena spēkā esošajā siltumenerģijas tarifā, iekļaujot visas ar pārvadi, sadali saistītās izmaksas, ir 20,69 EUR/MWh. Savukārt plānotajā tarifa projektā, dabasgāzes cena ir 50,52 EUR/MWh, kas ir par 144,18% lielāka nekā pēdējā SPRK apstiprinātajā siltumenerģijas gala tarifā Iecavas pilsētā. Šobrīd dabasgāzes cenas Eiropas reģionā ir nostabilizējušās.

Otrs faktors, kas ietekmē tarifa pieaugumu, ir iepirktās siltumenerģijas apjoma samazinājums. SIA «BM Holding», ar kuru iepriekš bija noslēgts līgums par siltumenerģijas iepirkšanu, paziņoja par siltumenerģijas piegādes pārtraukšanu ar 2024. gada maiju. Uzņēmumiem vienojoties par turpmāko sadarbību, tika noslēgta vienošanās, ka SIA “BM Holding” garantēti pārdos 2500 MWh siltumenerģijas gadā, kas ir par 71,66% mazāk nekā iepriekš noslēgtajā siltumenerģijas piegādes līgumā, kas paredzēja 8822 MWh gadā. Iztrūkstošo siltumenerģijas apjomu uzņēmumam būs jāsaražo pašu spēkiem. Pašu saražotās siltumenerģijas cena ir ievērojami augstāka par iepirkto siltumenerģiju no SIA “BM Holding” . Izdevumu īpatsvars iepirktajai siltumenerģijai samazinājies no 29% uz 7%.

Uzņēmumā skaidroja, ka izmaksu pozīcija, kuru arī skāra ievērojams cenas kāpums, ir elektroenerģija. Spēkā esošajā siltumenerģijas tarifā elektroenerģijas cena ir 47 EUR/MWh. 2022. gada novembrī beidzās uz četriem gadiem noslēgtais elektrības piegādes līgums un tā paša gada decembrī SIA “Bauskas novada komunālserviss” noslēdza jaunu elektroenerģijas piegādes līgumu par fiksētu cenu uz četriem gadiem par 230 EUR/ MWh. Tā brīža elektrības cenas svārstījās ap 263 EUR/MWh.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā nākamo būtisku izmaksu posteni uzņēmums min pamatlīdzekļu nolietojumu. Salīdzinājumā ar pašreizējo siltumenerģijas tarifu, tā īpatsvars ir pieaudzis gandrīz četras reizes, sasniedzot 10,64% no kopējām tarifa izmaksām. Pamatlīdzekļu pieaugums saistīts ar to, ka iepriekš apstiprinātajā siltumenerģijas tarifa projektā nebija ietverta jaunās Iecavas katlumājas rekonstrukcijas un savienojošās siltumtrases izbūves vērtība. Tobrīd vēl nebija pabeigta ne katlumājas rekonstrukcija Grāfa laukumā 5, ne siltumtīklu pārbūve Iecavā. Uzņēmums šīm investīcijām ar pašvaldības galvojumu ņēma aizņēmumu Valsts kasē par kopējo aizņēmuma summu 143 345 8 EUR.

2022. gadā Eiropas Centrālā banka strauji paaugstināja procentu likmes. 2022. gadā uzņēmums par aizdevumu atmaksāja 75 108 eiro no pamatsummas un 14 770 eiro procentu maksājumos. 2023. gadā pamatsummas maksājums bija nemainīgs, bet procentu maksājums bija 35 287 EUR. Savukārt, 2024. gadā pamatsumma nemainīga, bet procentu maksājums 69 042 eiro.

Uzņēmums jaunajā siltumenerģijas tarifa projektā ir paredzējis peļņu. Peļņas apmērs ir sasaistīts ar kopkapitāla rentabilitātes rādītājiem katrā no pakalpojuma sniegšanas veidiem (ražošana, pārvade un sadale, tirdzniecība). Pēc SPRK piemērotās tarifu aprēķina metodikas, maksimāli pieļaujamā kopkapitāla rentabilitāte ir 7,88%. Savukārt, uzņēmuma iesniegtajā siltumenerģijas tarifa projektā kopkapitāla rentabilitāte ir 7,79 %. Kopkapitāla rentabilitāte ir atkarīga no pārdotā siltumenerģijas apjoma.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Peļņu paredzēts novirzīt siltumapgādes attīstībai un 2023. gada zaudējumu (126 384 EUR apmērā) segšanai.

Foto: Iecavas apvienības pārvalde

Iecavnieki interesējās arī par Iecavas veselības centra reorganizācijas gaitu, bet šoreiz izpalika saruna par teritorijas attīstības jautājumiem.

Nākamā tikšanās ar iedzīvotājiem plānota pirmdien, 23. septembrī, Zālītes bibliotēkā, trešdien, 25. septembrī, interesenti gaidīti Ziemeļu bibliotēkā, bet 30. septembrī Rosmes bibliotēkā. Savukārt noslēdzošā sanāksme paredzēta 1. oktobrī Zorģu bibliotēkā. Sanāksmes visās minētajās vietās sāksies pulksten 18.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.