Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

No Mežotnes pilskalna līdz Germanišķiem: Baltu vienības dienu atzīmēs ar ugunskuriem un kopīgām tradīcijām

22. septembrī daudzviet Latvijā un arī kaimiņos Lietuvā tiek atzīmēta Baltu vienības diena, pieminot uzvaru Saules kaujā 1236. gadā. Svētdien Baltu vienības dienai veltīti pasākumi norisināsies arī Bauskas novadā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šajā dienā pulksten 17 kultūrtelpā «Mežotnes baznīca» būs apskatāms tautas lietišķās mākslas studijas «Bauska» darināto arheoloģisko tērpu demonstrējums «Vienoti laikā». Koncertprogrammu sniegs ansamblis «Stiprās sievas» un etnogrupa «Ogas». Pasākumā būs aplūkojama arī Pakrojas gleznošanas studijas darbu izstāde «Būt gaismā», kā arī darbosies «Latviskais Rudenāju galds». Ieejas maksa pasākumā noteikta pieci eiro.

Savukārt pulksten 19 Mežotnes pilskalnā notiks Zemgales karoga pacelšana kopā ar zemgaļu kultūras biedrību «Upmale» un Baltu vienības dienas ugunskura iedegšana. Lietuviešu un latviešu tautas mūziku un dančus nodrošinās folkloras kopas «Laukam pāri», «Svitene» un «Dimzēns». Pasākuma noslēgumā paredzēts uguns šovs «Zvaigznes debesīs, gaismas loks ap mums».

Foto: Arnis Indriks

Uz Baltu vienības dienas pasākumu 22. septembrī pulksten 20 aicina arī Bārbeles folkloras kopa «Tīrums». «Mēs tur būsim, bet mūsu mērķis ir pievērst uzmanību, ka daudzas lietas ir sabiedrības kopējas lietas, nevis kā tagad – ir kāds entuziastu pulciņš, kurš pats ir izdomājis un rīkojas. Es uzskatu, ka šai vajadzētu būt kopīgai sabiedrības sajūtai un vajadzībai. Tas ir svarīgākais, kas jāsaprot arī valsts varas pārstāvjiem – ja tas ir svarīgi, tad tas ir katra kopējs pienākums tradīciju uzturēt,» norāda folkloras kopas vadītāja Irita Vimba.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņa atklāja, ka pasākums tiek rīkots kopš 2015. gada, un parasti apmeklētāju skaits ir no 15 līdz 25 cilvēkiem. Aktivitātes lielākoties pasākumā ir ļoti atkarīgas no Zvirgzdes kāpas apsaimniekotāja, uzņēmuma «Latvijas Valsts meži», uzstādījumiem – ja ir sausā sezona, tad tradicionālo ugunskuru kurt nedrīkst. Parasti sarīkojuma laikā tiek dziedātas dziesmas, iepazīts vēsturiskais materiāls – īstenojamās aktivitātes atkarīgas no situācijas un iepriekšminētajiem nosacījumiem.

Foto: Bauskas TIC

Svētdienas vakarā Skaistkalnē jau tradicionāli tiks organizēts pasākums uz tilta pār Mēmeles upi. Šogad sarīkojums «Upes šķir-tilti vieno» sāksies pulksten 20 ar vietējo latviešu un lietuviešu iedzīvotāju neilgu simbolisku satikšanos uz tilta ar karogiem, apmainoties ar maizi un medu.

«Lai gan šogad pasākumam bija jānotiek mūsu pusē, pie kaimiņiem uz sarīkojumu ieradīsies svarīgi viesi, tālab aktivitātes norisināsies Lietuvas pusē – Germanišķos, kur tiks kurts arī tradicionālais ugunskurs. Spēlēs mūsu pašmāju pūtēju orķestris «Skaistkalne» Jāņa Kalniņa vadībā – kopīgi dziedāsim, dancosim, dosim ziedojumus ugunij un vadīsim citas paražas,» stāsta Skaistkalnes tautas nama vadītāja Līga Baļčūne, «tradīcija mūsu pusē turpinās – mums tas ir svarīgi. Vairāk apmeklētāju parasti ierodas no Lietuvas puses, taču arī mūsējie izrāda interesi.»

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (7)

  1. Dažu gadsimtu laikā kristieši un jūdaisti ir sekmīgi iznīcinājuši baltu pagānismu: baltu politeismu. Tomēr ne viss ir zudis. Mūsdienās ir aktuāls baltu neopagānisms kā dievturība un romuva. Tikai tur ir jāizvāc daudz kā lieka, t.i., kristietības uzslāņojumus. Un vel jāveido jaunu saturu, citādi dievturību un romuvu nav iespējams normāli piekopt. Senos Dievus ir jāatceras.

  2. Un tu nu būsi tas, kas zina to lieko un aizvāksi to? Gribas pasmieties par šādu mesiānismu “kristiešu ķeceru” apkarošanas stilā “īstās patiesības” vārdā!

  3. Es pieminu senos dievus katru reizi kad paceļu alus kausu pret sauli!Šogad saule mūs sevišķi lutina!

  4. Atbilde uz komentāra Skolnieciņam komentāru. Ironizē arī turpmāk. Es tikai konstatēju ābramisko reliģiju pastrādātos noziegumus pret Baltijas iedzīvotājiem. Dievs un Velns ir ābramisko reliģiju uzspiests duālisma modelis kā Jahve un Sātans, kā Allāhs un Šaitans. Romuvas oficiālo mājaslapu apskaties. Tur Velinas ir minēts pie Baltu Dieviem. Un palasi Haralda Biezā publikācijas. Ko luterāņu mācītājs, Kristus kulta priesteris, ir aizmirsis dievturībā un romuvā? Pie tam viņš baltu pagānismu piesārņo ar savu pasaules skatījumu caur kristieša prizmu. Vari mani izzobot, tās ir tavas tiesības. Es iedvesmojos no vikkas un no asatru, vanatru reliģijām, kuras ir pilnvērtīgas neopagāniskas reliģijas. Tās ir kā piemērs, kādam neopagānismam ir jābūt.

  5. Kaķu draugam. Vispār alu izlej zem koka vai lej uz akmens. Pats nedzer. Pirmkārt, ir slavinājums kādam konkrētam Dievam vai Dieviem, vai vairākiem Dieviem un Dievietēm. To pasaka verbāli, vārdiski. Tad izlej to alu. Un vārdiski pasaka, ka tas ir ziedojums par godu tam un tam. Palasi kaut vai vienu asatru rokasgrāmatu. Bet tas par ko tu ironizē un zobojies, ir alkoholisms. Ja tu vārdu “Dievi” raksti ar mazo sākumburtu, tad esi kristietis, jo Bībelē vārdu “Dievi” raksta ar mazo sākumurtu. Bet ko gan no ebreju folkloras var gribēt? Tā taču ir šovinistiska. Un uz ko šī folklora mudināja cilvēkus? Uz nemitīgiem kariem un citādāk domājošo iznīcināšanu šās folkloras dogmu vārdā. Man ar ābramiskajām reliģijām un monoteismu nav pa ceļam.

  6. Esmu pieradis pie uzbraukumiem manā virzienā. Nekā jauna uz pasaules nav. Kristiešiem vienmēr ir bijis naids pret pagāniem. Tas ir normāli.

  7. Pirms alu izliet,to trauku kurā viņš(alus)ieliets,paceļ augstu rokās pret sauli.Izliet vai ieliet-tāds ir mūžīgais jautājums arī šodien.Bet mēs te pieminam Saules kauju,kurā krustneši un viņu līdzskrējēji dabūja pa mizu.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.