Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Jācērt mežs. Kādu cirti?

Pareizi izvēlēta cirte palīdz iegūt koksni un uzlabot mežaudzi

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Kopšanas cirte palīdz uzlabot krājas kvalitāti. Foto no autora albuma.

Mežs var būt investīcija vecumdienām vai mantojums nākamajām paaudzēm, taču agri vai vēlu tas būs jācērt. Koksnes ieguvei vai mežaudzes kvalitātes uzlabošanai pielieto dažādus cirtes veidus.
Cirtei ir vairāki veidi – galvenā cirte, kopšanas cirte, pielieto arī sanitāro, rekonstruktīvo un ainavu cirti.

Ierobežotā platībā
Vislielāko koksnes apjomu un arī peļņu meža īpašnieks iegūst, kad mežaudze sasniegusi ciršanas gatavību. Tas nozīmē, ka tā ir sasniegusi noteiktus galvenās cirtes parametrus – vidējo koku caurmēru vai vecumu. Galvenajai cirtei var būt vairāki cirtes izpildes veidi, un izplatītākā ir kailcirte.
Kailcirti pēc būtības var saukt par atjaunošanas cirti, jo pēc tās paredzēta meža atjaunošana vai nu stādot, vai dabiskā veidā. Savā ziņā kailcirte atdarina dabisku katastrofu – vējgāzi, kas nogāž kokkaudzi, un tās vietā nāk jauns mežs. Taču tikpat dabiski ir tas, ka mūsu klimatiskajos apstākļos meža izcirtums nevar pārvērsties par tuksnesi, mežs atjaunojas pats vai tiek no jauna iestādīts cilvēka rokām.
Kailcirtes priekšrocība – tā ļauj meža īpašniekam gūt lielākus ieņēmumus, atvieglo augsnes apstrādi un meža atjaunošanu. Lielākais šīs cirtes veida mīnuss redzams no ainaviskā viedokļa, jo mežaudze dabiski pieaugs tikai vairāku gadu laikā, taču jau pēc pirmās kopšanas desmitgadīga mežaudze priecēs skatu.
Maksimālā kailcirtes platība var būt ierobežota atkarībā no meža veida. Piemēram, silā, mētrājā, lānā, damaksnī, vērī un gāršā nav atļautas kailcirtes, kuru platība ir lielāka par pieciem hektāriem. Savukārt sausieņu tipa mežos, kur vienīgā pieļaujamā koku suga ir priede, kailcirtes platību var palielināt līdz 10 hektāriem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pakāpeniskā un izlases cirte
Ja galveno cirti izdara vairākos paņēmienos, to sauc par pakāpenisko cirti. Šādā gadījumā mežaudzi parasti nocērt divos vai trijos piegājienos. Pakāpeniskās cirtes mērķis ir panākt meža dabisko atjaunošanos zem paliekošo koku vainagu klāja.
Audzi nocērt pilnībā pēc tam, kad dabiski atjaunojušos koku skaits ir atbilstošs, lai mežaudzi uzskatītu par atjaunotu. Tiesa gan, šādas cirtes izmaksas ir ļoti augstas.
Izlases cirte ir galvenās cirtes veids, to pielieto dažādu vecumu mežaudzēs, periodiski izcērtot daļu koku, kas nepārsniedz audzes pieaugumu. Izlases cirtes izpildes laikā mežaudzes šķērslaukumu nedrīkst samazināt zem kritiskā izmēra.
Izlases cirte ir dabiska, saudzē vidi un ainavu, vienlaikus palielinot koksnes pieaugumu, taču šāda izstrāde prasa lielākas izmaksas, turklāt mežu nevar atjaunot ar selekcionētiem koku stādiem.
Pakāpeniskās un izlases cirtes galvenokārt izmanto tad, kad kailcirte ir aizliegta īpaši aizsargājamās teritorijās un aizsargjoslās.

Ļauj atkopt mežaudzi
Krājas kopšanas cirtes mērķis ir uzlabot paliekošo koku augšanu mežaudzē, cērtot nevērtīgākus vai bojātus kokus tā, lai lielāko pieaugumu pēc kopšanas dotu tieši vērtīgākie koki.
Kopšanas cirtes ļauj nopelnīt, pirms mežaudze sasniegusi galvenās cirtes vecumu. Pārsvarā kopšanas cirtē iegūst tievo dimensiju koksni – malku, papīrmalku un arī šķeldu. Nākamajās kopšanas cirtēs var iegūt arī vērtīgākos sīkbaļķus.
Ja mežaudze vēl nav sasniegusi galvenās cirtes parametrus, bet ir cietusi no vēja, sniega un uguns postījumiem, vai arī koku bojāeju izraisījuši kaitēkļi, augtspēju zaudējušos un nokaltušos kokus izcērt sanitārajā cirtē. Tā uzlabo meža veselības stāvokli, to pielieto, lai novērstu kaitīgo kaitēkļu un slimību tālāku izplatīšanos mežā, laikus ievāktu bojāto koksni un izglābtu veselos kokus.

Saudzējoša pieeja
Neproduktīvas mežaudzes nociršanu vienlaidus vai izlases veidā sauc par rekonstruktīvo cirti. Atzinumu par to, ka audze ir uzskatāma par neproduktīvu, izsniedz Valsts meža dienests. Šajos gadījumos parasti paredzēta meža atjaunošana, pēc cirtes pabeigšanas iestādot selekcionētus stādus.
Ja meža īpašnieks vēlas uzlabot ainavu, atsedzot kultūrvēsturiskus vai dabas objektus, kokus var cirst ainavu cirtē. Ainavu cirtes var izpildīt, ja tās paredzētas meža apsaimniekošanas plānā īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. ◆

Kvalitatīva izlases cirsma saudzē vidi, palielinot koksnes pieaugumu.


Autors: Reinholds Pelše, SIA «Meža eksperti» valdes priekšsēdētājs.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.