Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

FOTO: Rundāles pils dārzs apburošs visās sezonās; nākamajā gadā te gaidāmi jaunumi

Rundāles pils franču dārzs ir mainīgs un valdzinošs no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim. Šogad Rundāles pils partera stādījumos ir iestādīti aptuveni 1650 viengadīgo puķu stādi, kurus paši dārznieki rūpīgi audzējuši no sēkliņas siltumnīcā, portālu informēja Rundāles pils muzejā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Muzejā akcentē, ka puķu izvēle nav nejauša – stādījumu dizains veidots, iedvesmojoties no 18. gadsimta ziedu modes. Ziedu pazinēji partera dobēs var ieraudzīt lauvmutītes, samtenes, studentu neļķes, delfīnijas, cinnijas, agerātus un majestātisko puķu tabaku, kas piešķir stādījumam īpašu akcentu.

Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Kusiņa atzīmē, lai ziedi augtu un plauktu, dārznieces vasaras sākumā stādījumus mēsloja ar nātru vircu, kas veicina sakņu sistēmas attīstību un uzlabo fotosintēzi, savukārt ziedēšanai tiek izmantots komplekss mēslojums ar bagātīgu fosfora saturu. Noziedējušie ziedi tiek apgriezti reizi nedēļā, lai rosinātu jaunu ziedu uzplaukumu.

“Pēc garā sausuma perioda augi izskatās nedaudz saguruši, bet šobrīd jau ir manāms, kā tie pamazām atkopjas. Pirms rudens iestāšanās muzeja dārznieki augsnē ir iestrādājuši mēslojumu, kā arī augi ir kārtīgi salaistīti. Kopumā varam teikt, ka sausums augiem nav nodarījis būtisku kaitējumu,” vērtē I. Kusiņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Rundāles pils franču dārza laistīšanas sistēma ir nolietojusies, tā nespēj nodrošināt nepieciešamo ūdens daudzumu un laistīšanas vietas. Nepieciešams izveidot jaunu laistīšanas sistēmu, kas aptvertu visu franču dārza teritoriju. Jūlijā tika izsludināts Rundāles pils franču dārza laistīšanas sistēmas būvdarbu 1. kārtas iepirkums, bet tajā netika saņemts neviens piedāvājums. 2025. gadā Rundāles pils muzejs plāno izsludināt jaunu iepirkumu laistīšanas sistēmas izbūvei.

Foto: Rundāles pils muzejs

Nākamajā gadā gaidāmi jaunumi arī franču dārza apstādījumos. Apmeklētājiem jāņem vērā, ka no 16. septembra līdz 2025. gada 27. jūnijam uz rekonstrukcijas laiku būs slēgts Piknika boskets. I. Kusiņa pastāstīja, ka Rundāles pils dārznieki šajā bosketā ieplānojuši pārveidot stādījumus, papildinot tos ar jauniem augiem. Dārznieku veikumu apmeklētāji varēs novērtēt nākamā gada Rundāles pils muzeja Dārza svētkos.

I. Kusiņa papildina, ka jau pagājušajā gadā tika uzsākta pakāpeniska rožu dārza atjaunošana. “Daļa rožu krūmu tiek aizstāti ar jaunākām un mūsu klimatam atbilstošākām rožu šķirnēm. Turpinot rožu dārza atjaunošanu, šomēnes esam sagatavojuši rožu stādāmās vietas rietumu puses rožu dārzā, lai jau nākamajā gadā dārzu varētu papildināt ar jaunām rožu šķirnēm,” teic I. Kusiņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vasaras mēnešos nedēļas nogalēs (piektdien, sestdien un svētdien) Rundāles pils franču dārzu bija iespējams apskatīt no plkst. 10 līdz 21. No 1. septembra darba laiks ir mainīts – dārzs apmeklētājiem ir atvērts no plkst. 10 līdz 19 neatkarīgi no nedēļas dienas. Rundāles pils muzejs vērš uzmanību, ka,
sākot no 1. oktobra, franču dārzs apmeklētājiem būs pieejams no plkst. 10 līdz 18.

Jāatgādina, ka šogad Rundāles pils muzejs ieviesa jaunu pakalpojumu – sezonas biļeti franču dārza apmeklējumam. Biļetes cena noteikta – 20 eiro. I. Kusiņa atklāja, ka sezonas biļeti iegādājušās 34 personas. “Priecājamies, ka biļetes īpašnieki dārzā atgriežas atkārtoti. Daži sezonas biļetes īpašnieki kopš biļetes iegādes maijā franču dārzā ir viesojušies 12, 14 un pat 17 reizes. Sezonas biļeti nākamajam gadam var iegādāties jau šobrīd. Interesenti ir aicināti muzeja mājaslapā aizpildīt elektronisko pieteikuma anketu kartes iegādei,” pauž I. Kusiņa.



Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.