Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Jauni kociņi un košumkrūmi priecēs Rītausmu un Svitenes iedzīvotājus

Septembrī Īslīces pagasta Rītausmu parkā un vairākās vietās Svitenē kopā iestādīti 147 dažādi kokaugi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Turpmākajos gados stādījumi ne tikai kuplos un zaļos, bet arī aromātiski ziedēs pavasaros un sniegs veselīgas veltes rudens pusē.

Stādīšanas darbi 12. septembrī norisinājās Rītausmu parkā, papildinot teritorijas zaļo rotu ar 50 jauniem kokaugiem. Īslīces pagasta kultūras pasākumu organizatore un iedzīvotāju konsultatīvās padomes dalībniece Evita Novicka pastāstīja, ka lielākā daļa jaunpienācēju ir ar ēdamām ogām vai augļiem. Izvēle nav nejauša, jo tas būs lielisks papildinājums jau pašlaik parkā augošajiem dažādo ēdamkultūru (pīlādžu, ķiršu) stādījumiem.

Starp iestādītajiem augiem ir, piemēram, 15 melnie plūškoki, desmit cidonijas, piecas aronijas. Atjaunoti un papildināti arī esošie pīlādžu stādījumi. Tiem piebiedrojušies platlapu, miltu, daiļie un vienkrāsas pīlādži. Talciniekiem vajadzēja turpat sešas stundas, lai sagatavotu stādīšanas vietas un iedēstītu pussimtu kokaugu. Papildus Rītausmu parka teritorijā plānots izveidot arī atpūtas stūrīti ar soliņiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Sandra Kerēvica

Savukārt 23. septembrī stādīšanas talka notika Svitenē. Jauni kociņi un košumkrūmi iedēstīti pie Svitenes pils, Svitenes tautas nama, Saules dārzā un muižas parkā. Ievērojot profesionālu ainavu arhitektu Ilzes Māras Janelis un Zanes Sporānes norādījumus, izvēlēti un noteiktās vietās iestādīti kopumā 97 kokaugi. Svitenes tautas nama vadītāja Sandra Kerēvica atklāj, ka starp aptuveni 20 izvēlētajām sugām ir, piemēram, lazdas, baltie grimoņi, lapegles, ceriņi, kizili, filadelfi, ligustri.

Stādīšanas talkā piedalījās gan vietējie iedzīvotāji, gan Pilsrundāles vidusskolas 10. un 11. klases skolēni un biedrības «Mums pieder pasaule» pārstāvji.

Pirmdien, 30. septembrī, pulksten 18 Svitenes tautas namā interesenti varēs noklausīties arī Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vecākā eksperta Oskara Zaļkalna lekciju par mežu apsaimniekošanu.

Apzaļumošanas darbi abos pagastos veikti Latvijas Pašvaldību savienības projekta «Meža dienas 2024» ietvaros. Šogad «Meža dienas 2024» aicināja pievērst uzmanību parku, aleju, skvēru, mežaparku, koku rindu stādījumu stāvoklim un palīdzēt risināt to labiekārtošanu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.