Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Bijušajam Bauskas pilsētas domes priekšsēdētājam Teikmanim pašvaldība maksās ikmēneša pabalstu

Bauskas novada dome lēmusi bijušajam Bauskas pilsētas domes priekšsēdētājam Jānim Teikmanim maksāt ikmēneša pabalstu  – 531,1 eiro mēnesī.  Bauskas novadā kompensāciju saņem jau septiņi Bauskas novada teritorijā kādreiz pastāvējušo pašvaldību vadītāji, un J. Teikmanis būs astotā persona, kurai no pašvaldības puses piešķirta “īpašā izdienas pensija”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bauskas novada domes lēmums par ikmēneša pabalsta piešķiršanu liecina, ka pašvaldība 10. septembrī saņēmusi iesniegumus no J. Teikmaņa, kurā izteikts lūgums piešķirt ikmēneša pabalstu saskaņā ar Pašvaldības domes deputāta statusa likuma 15.pantu.

Likums nosaka, ka tiesības saņemt ikmēneša pabalstu divu minimālo mēnešalgu apmērā  ir personai, kura laika posmā no 1990. gada 4. maija līdz 2021. gada 30. jūnijam bijusi pilsētas domes, vēlētas rajona padomes, novada domes vai pagasta padomes priekšsēdētājs divus sasaukumus vienā pašvaldībā.

Likuma 15.1 panta otrā daļa noteic, ka pabalstu pašvaldība piešķir, pamatojoties uz attiecīgās personas iesniegumu, ja persona atbilst šajā daļā minētajiem kritērijiem. Viens no kritērijiem  ir, ka persona sasniegusi vecumu, kurā personai saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” rodas tiesības uz vecuma pensiju. Gadījumā, ja personai vienlaikus ir tiesības uz šajā pantā noteikto pabalstu un vecuma pensiju, tad izmaksā to pabalsta daļu, kas pārsniedz vecuma pensijas apmēru.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Savukārt minētā likuma septītā daļa paredz, ka pabalstu, kā arī izdevumus, kas saistīti ar pabalsta piešķiršanu un izmaksu un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanu, finansē no tās pašvaldības budžeta līdzekļiem, kurā persona ieņēmusi šā panta pirmajā daļā minētos amatus, vai tā pašvaldība, kas ir attiecīgās pašvaldības saistību un tiesību pārņēmēja.

Pabalsts ir līdz divām minimālajām mēnešalgām – pašlaik līdz 1400 eiro. Ja bijušais pašvaldības vadītājs vai vietnieks saņem pensiju, pabalsta summa ir mazāka, lai, saskaitot pabalstu un pensiju, sanāktu 1400 eiro.

Jānis Teikmanis ir bijis Bauskas pilsētas domes priekšsēdētājs no 1994. gada 10. jūnija līdz 2001. gada 23. martam, tātad divus sasaukumus vienā pašvaldībā. Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, viņš saņem valsts vecuma pensiju 820,26 eiro un piemaksu pie vecuma pensijas 48,64 eiro, kopā 868,90 eiro mēnesī.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Likumā prasītā bijušo pagastveču atbalsta dēļ no citiem pasākumiem Bauskas novadā neesot jāatsakās. “Kāda jēga tracināties par to, ko mēs ar saviem lēmumiem nevaram mainīt, jo to paredz likums. Es gan arī ļoti labi saprotu to likumu, lai atvieglotu cilvēkiem arī nākotni, kad reformas rezultātā vadītā pašvaldība pievienota citai un tamlīdzīgi. Nav arī tā, ka šie izdevumi tik ļoti, ļoti būtiski ietekmētu mūsu darāmos darbus. Tie ir 0,00… procenti no visiem mūsu izdevumiem,” intervijā “Latvijas radio” pauda Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

“Latvijas radio” ziņo, ka pašvaldību darbu pārraugošā Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) neapkopo informāciju par visos novados bijušajiem pašvaldību vadītājiem izmaksātajiem pabalstiem. Likuma izstrāde un pieņemšana bija Saeimas kompetence, bet likuma izpilde – pašvaldību atbildība, norādīja VARAM Pašvaldību departamenta direktors Viesturs Razumovskis.

“Sākotnēji bija paredzēts vispār šo regulējumu izslēgt, taču Saeimas Juridiskais birojs iebilda, ka amatpersonām, kuras vismaz divus termiņus ir bijušas amatā, ir radusies tiesiska paļāvība, ka šāds regulējums būs. Likumā nebija noteikts gala datums, kurā ar atbilstošiem kritērijiem var pretendēt uz šo pabalstu, ir precizēts regulējums ar darbības termiņu, pamatojoties uz ko var pieteikties šim pabalstam,” atzīmēja Razumovskis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valsts kontrolei pašlaik par šo likumu un tā izpildi nekas nebija piebilstams. 

Foto: liepajniekiem.lv

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (20)

  1. nepietiek ar 869€ mēnesī, vēl pabalstu jāprasa. Kā izdzīvo tie, kuri saņem 2x un pat 3x mazāk? Viņiem nav iespējas paprasīt pabalstu. Valdība jau pieņem tikai sev labvēlīgus likumus.

    65
    1
  2. Kaitniecība un valsts izzagšana.Nesen bija raksts””SestDienā””.Summas ko izmaksā savu laiku nokalpojušajiem perdeļiem ir vienkārši neaprakstāmas.Par šīm summām mierīgi katru gadu var jaunu pilsētu uzbūvēt.Neaizmirsīsim faktu,ka perdeļiem jau tā bija solīds atalgojums viņu nevienam nevajadzīgās algotās rosīšanās laikā.

    67
    1
  3. Kad mainīsies padumjo laiku metodes valsts pārvaldē?
    Reotorisks jautājums no 30-smit gadnieka.

    33
    3
  4. Ja trūkst idejas, kur iztērēt manus 5000 EUR ikgadējos nodokļus Pašvaldībai, varu apgaismot.

    34
    1
  5. Ja ir sociālas problēmas ,Pašvaldībās ir sociālais dienests- Visiem mirstīgajiem iedzīvotājiem. Neatkarīgi no “pagoniem”.

    39
  6. Tā laikam pateicība par A7 izlo bēšanu cauri vecpilsētai un dīķa aizbēršanu. Tas ir vienīgais, ar ko šis dižis pilsētas “saimnieks” iegājis Bauskas vēsturē. Mērkaķis, ne saimnieks.

    54
    1
  7. Tagad ir Bauskas novads un nav vairs rajoni, lai Baušķenieki maksā vinam to pabalstu, ja uzskata par sevi par sistēmas mantiniekiem .

    30
    1
  8. Latvija ir absurdu zeme. Patriotiem, saprātīgiem un godīgiem novadu saimniekiem uzbrūk eiropas prokurors, toties korumpantiem, ne saimniekiem, lielu kļūdu pieļāvējiem pat esot kādas privilēģijas. Vai tad Latvijā tādu švaku novadu saimnieku nav ?

    32
    1
  9. Un kur paliek simtiem iedzīvotāju,kuriem ir nepieciešana palīdzība??? Ja šo astoņu ierēdņu gada pabalstu sadalītu uz tiem cilvēkiem kam tiešām nepieciešama palīdziba??? Dome attopaties,bez mums cilvekiem nebūtu jūsu algu!!!

    42
    1
  10. Atbalsts dažāda līmeņa pašvaldību bijušajiem vadītājiem bijusi politiska cena, lai tās partijas, kurām bija daudz tā saucamo pagastveču, nepretotos administratīvi teritoriālajām reformām, kas apvienoja daudzas lokālās vietvaras: līdz 119 pirms 15 gadiem un līdz pašreizējām 43 – pirms trīs gadiem.

  11. Pareizi,bij neveselīgs, indīgs darbs, varēja jau vairāk pielikt.ja pietrūks pacels nodokļus..tauta izvilks,noris arī šo krupi

    19
  12. Nu tad iznāk,ka viņš nevarēja citu darbu strādāt,kur lielāka alga,savu dzīvi ziedoja mūsu labā.It sevišķi grūti bija,kad sākās privatizācija Bauskā.Visi grib kaut ko privatizēt-te vecu ēku,te zemes gabalu un tam nabaga pilsētas mēram ar visu bija jātiek galā gandrīz vienam pašam.

    11
    1
  13. De facto nevajag izplatīt dezinformāciju – likumu par pabalstiem pašvaldību vadītājiem pieņēma 9.Saeimas deputāti 2007.gadā un tas stājās spēkā ar 2008.gada 1.janvāri. Uz 2021.gadu bija vēlme šo pabalstu atcelt, bet pants tomēr palika spēkā, vien tika ierobežots periods, tagad pabalstu var saņemt tie pašvaldību vadītāji un viņu vietnieki, kas ir bijuši 2 sasaukumus līdz 2021.gada 30.jūnijam.

    8
    4
  14. Tādēļ jau lērumam cilvēku novadā ik mēnesi jakar zobi vadzī, lai kādam no izredzētajiem izmaksātu pabalstus.

    10
    1
  15. Pie varas esošie prihvatizācijas laikos noteikti ir ko privatizējuši. Likums atsaka pabalstu ja cilvēkam parastajam ir zeme, nekustamie īpašumi utt.. Tomēr var būt dažādi, slimība, dzīve vienatnē, bērnu neesamība, bet tas jau ir pansionāta variants.

  16. Bauskas dzīve varētu veikt tautas aptauju. Vai nodokļu maksātāju naudu ziedojam bijušajam Bauskas domes priekšsēdētājam Teikmanim? Vai šo pašu tautas naudu ziedojam Ukrainas armijai? Ļoti interesē Tautas vērtējums, vietējo uzņēmēju vērtējums par Teikmaņa veikumu Bauskas attīstībā.

    2
    3
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.