Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Ar videonovērošanas tīkla paplašināšanu un dronu izmantošanu plāno uzlabot drošību Bauskas novadā

Bauskas novada dome ir lēmusi piedalīties kā partneris projektā “Sabiedrības drošības sistēmas attīstība pašvaldībās”, ieviešot inovatīvus tehnoloģiskos risinājumus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

26. septembra domes sēdes lēmums liecina, ka projektu paredzēts īstenot kopā ar Jelgavas un Dobeles pašvaldību Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētās programmas ietvaros.

Projekta ietvaros iecerēts paplašināt videonovērošanas tīklu galvenajos satiksmes mezglos Bauskas un Iecavas pilsētā. Bauskā satiksmes rotācijas aplī Elejas, Ziedoņu un Īslīces ielā plānots uzstādīt konstrukciju ar četrām kamerām un numura noteicēju, bet Lidlauka ielas un autoceļa A7 krustojumā ierīkot sarkanās gaismas risinājumu un trīs kameras, kas automātiski atpazīs transportlīdzekļu numura zīmes un fiksēs satiksmes pārkāpumus, piemēram, braukšanu pie sarkanās gaismas. Iecavā Rīgas un Ed. Virzas ielu krustojumā plānots uzstādīt līdzīgu videonovērošanas sistēmu, nodrošinot automātisku satiksmes uzraudzību. Jāmin, ka iekārta spēj fiksēt arī gājēju pārkāpumus, ja tie šķērso ielu pie sarkanās gaismas. Tas nozīmē, ka potenciāli sods var tikt piemērots jebkurai satiksmes dalībnieku grupai, kas neievēro noteikumus. Šāda pieeja palīdz radīt lielāku atbildības sajūtu ne tikai autovadītājiem, bet arī gājējiem.

Projekts ietver ne tikai videonovērošanas sistēmu paplašināšanu, bet arī divu bezpilota gaisa kuģu iegādi, kas tiktu izmantoti satiksmes uzraudzībai un pārkāpumu fiksēšanai no gaisa. Lai nodrošinātu efektīvu sistēmas darbību, pašvaldības darbinieki tiks apmācīti gan dronu pilotēšanā, gan darbā ar jaunizveidoto satiksmes drošības uzraudzības platformu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Projekta kopējās izmaksas Bauskas novada pašvaldībai sastāda 105 147,06 eiro, no šīs summas 85% jeb 89 375 eiro segs Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), bet pašvaldībai būs jānodrošina 15% līdzfinansējums jeb 15 772,06 eiro.

Projekta ideju priekšatlases procesā dalībpašvaldības saņēmušas pozitīvu Zemgales plānošanas reģiona un Latvijas Zinātnes padomes atzinumu. Tālāk projekts tiks nosūtīts Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izvērtēšanai. Pēc pozitīva VARAM atzinuma saņemšanas pašvaldībām būs iespēja sagatavot pilnu projekta pieteikumu saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem. Provizoriskais projekta īstenošanas sākums ir plānots 2025. gada sākumā, taču precīzs datums būs atkarīgs no konkursa gala rezultātiem.

Projekta apstiprināšanas gadījumā Bauskas novada pašvaldībai būs jānodrošina arī nepieciešamais priekšfinansējums un līdzfinansējums no 2026. un 2027. gada budžeta.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (2)

  1. Kaut ko uzraudzīt, kaut ko filmēt, bet neko nedarīt lai līdz pārkāpumam nenonāktu. Morāle – paliekam arvien it kā skrupulozāki, bet ne cilvēcīgāki. Un līst iekšā jau 2027 gada budžetā par šiem projektiem. Līdīs vēl lielākā budžeta purvā….. Bauskas novadā esošajā Valle-Taurkalne ceļā un tālāk uz Jaunjelgavu sakārtojiet ceļu patīkamākai braukšanai uz kaimiņu novadu. Šī puse kaut kā piemirsta, tik Iecavā, Bauskā zin kā gājējus, šoferus sodīt, bet ne uzlabot pašu infrastruktūru, vidi ikdienas drošībai.

    3
    1
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.