Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

BNKS ievērojami palielina pārvaldīšanas maksu apsaimniekotajām mājām

Pašvaldības uzņēmums SIA “Bauskas novada komunālserviss” (BNKS) pagājušajā nedēļā savā tīmekļvietnē bnks.lv publicējis dzīvojamo māju uzturēšanas un apsaimniekošanas tāmes 2025. gadam. Māju īpašnieki ir aicināti iepazīties ar šiem dokumentiem un noteiktajā termiņā pieņemt lēmumu par apstiprinātajiem izdevumiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Mājas pārvaldīšanas maksu veido trīs galvenās komponentes: obligātie pārvaldīšanas izdevumi, kas ietver sētnieka pakalpojumus, ēku tehnisko uzturēšanu un remontu, pārvaldīšanas darbu plānošanu u. c., atlīdzību par pārvaldīšanu un uzkrājumu veidošana turpmākajos periodos veicamajiem darbiem. Mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas kārtību regulē Ministru kabineta noteikumi “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi. Aprēķini tiek veikti katrai mājai atsevišķi un ir atkarīgi no mājas uzturēšanas izmaksām un nepieciešamajiem remontdarbiem.

Saskaņā ar MK noteikumiem, ja īpašnieki nepiekrīt plānotajiem darbiem vai izmaksām, viņiem ir jāizsaka savs viedoklis, ierosinot labojumus vai izmaiņas. Pēc lēmuma pieņemšanas tiek apstiprināta mājas apsaimniekošanas maksa nākamajam periodam, kā arī uzturēšanas darbu plāns. Ja mājas īpašnieki neveic nekādas darbības, tiek uzskatīts, ka viņi piekrīt ierosinātajiem apsaimniekošanas maksas aprēķiniem un plānotajiem darbiem.

Iedzīvotājiem šajā procesā ir svarīgi aktīvi iesaistīties, lai nodrošinātu, ka viņu mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumi atbilst mājas vajadzībām un iedzīvotāju interesēm.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Publiskotās tāmes liecina, ka daļai namu apsaimniekošanas maksa būtiski pieaugs. Baušķenieks Kaspars atklāja, ka 2022.gadā daudzdzīvokļu namā, kurā viņš dzīvo, apsaimniekošanas maksa bijusi 51 cents par kvadrātmetru bez PVN, pērn bijis jāmaksā 64 centi, šogad 68 centi par kvadrātmetru, bet nākamgad plānots paaugstināt līdz 1,05 eiro par kvadrātmetru. “Uzskatu, ka šāda maksas celšana nav adekvāta, tāpēc domājam par apsaimniekotāja maiņu,” teic baušķenieks.

Daudziem BNKS namiem ieplānoti dažādi uzlabojumi, bet to īstenošana paredzēta, ņemot aizņēmumus. Tā, piemēram, daudzdzīvokļu mājai Bauskā, Plūdoņa ielā 58 tāmē 2025. gadam iekļauti uzturēšanas darbi: vējtveru durvju nomaiņa, siltummezgla un elektroinstalācijas nomaiņa, karstā ūdens, aukstā ūdens, kanalizācijas un apkures sistēmu lokālu cauruļu posmu nomaiņa, ārējo inženiertīklu darbi par kopējo summu 18 400 eiro, un šo izdevumu segšanai tiek plānots izmantot aizņēmumu ar 5,5% procentu likmi uz 10 gadiem​.

Remontdarbiem Kalēju ielā 22 Bauskā aizņēmums iecerēts 24 400 eiro apmērā (arī uz 10 gadiem ar 5,5% procentu likmi). Galvenie darbi, kas paredzēti 2025. gadā, ietver jumta seguma maiņu (10 000 eiro), skursteņu pārmūrēšanu (1 500 eiro), mājas tehnisko apsekošanu (900 eiro), un lietus ūdens noteku nomaiņu (2 000 eiro). 2026. gadā iekļauti: pamatu stiprināšana un lokālu posmu fasādes remontdarbi (10 000 eiro).

Dažādi remontdarbi plānoti Tirgus ielā 7A, Iecavā- te iecerēts jumta izbūves jumtiņa remonts, pagraba logu nomaiņa, kāpņu telpu kosmētiskais remonts, novecojušo ūdensvada un kanalizācijas guļvadu nomaiņu pagrabā. Šo darbu kopējās izmaksas aprēķinātas 41 400 eiro, kur 10 915, 21 eiro tiks segti no mājas uzkrājumiem. Pārējā daļa, kas ir 30 484, 79 eiro, tiks finansēta no kredītlīdzekļiem. Aizdevuma termiņš plānots uz 10 gadiem ar 5,5% procentu likmi, un kopējā atmaksājamā summa ar procentiem būs 39 700,81 eiro.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (11)

  1. Šādi BNKS var mēģināt rīkoties ar mājām kurām nav līguma ar pārvaldnieku! Pretējā gadījumā pusēm ir kjāvienojas par būtiskām līguma izmaiņām – cena!

  2. Diez ko par šo saka pašvaldība, vai tarifus kāds ir apstiprinājis? Šajā plikajā cenā nav ne kā, aizdevums vēl šo summu palielinās. Piemēram Kalēju 22, ja neko nedara 0.98, bet ja norit darbi 2.86. Un tā ir visām mājām!

    1
    1
  3. Nevis palielina maksu, bet palielina veicamo darbu apjomu, kas gadiem nav darīts un ielaists.

  4. Ha, kādreiz mēļoja, ka apvienojot lielākos uzņēmumos iedzīvotāji būs ieguvēji, jo tas ļaus samazināt administrēšanas izmaksas. Kaut kas te greizi nogājis.

  5. Gribam kā padomju laikos- kāds atnāk – salabo, sataisa, bet paši neko nemaksājam.
    Kapitālismā neviens neko par velti nedara.

  6. Ja gribās padomju laikus, tad jādodas uz rundāli, tur apsaimniekošana 0.35, apsaimnieko pašvaldība. Samaksa bez PVN, sētnieku un citas lietas izsauc Bauskas novads.

  7. Īpašnieki var lemt par mājas renovāciju, kas ļautu ilgtermiņā samazināt vai pat izslēgt daudzus darbus. Samazinātos apsaimniekošanas izdevumi, avārijas un citi darbi, kas skar nerenovētās mājas. Kaut gan nē, jo lai to veiktu būs atkal jāmaksā! Neviens negrib to darīt! Tad neko, var jau runāt tālāk, ka viss dārgi. Žēl, ka privātmājas īpašniekiem nav iespējas tā paraudāt!

    3
    1
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.