Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

FOTO: Jaunsargi skolēnu brīvlaikā trenējas nometnē mežā

Šonedēļ, no 20. līdz 24. oktobrim, «Zemgales šaušanas centrā» Bārbeles pagastā norisinājās Bauskas novada jaunsargu nometne «Brūnā lāča rudens mācības». Dažāda vecuma jaunsargi apguva jaunas un nostiprināja jau esošās prasmes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jaunsardzes nometne instruktoriem kopā ilga sešas dienas un bija sadalīta divās daļās – pirmās trīs dienas tika organizēta jaunāko jaunsargu nometne, bet nākamās trīs dienas zināšanas un prasmes attīstīja un nostiprināja vecākie jaunsargi. Kopumā nometnē piedalījās brangs skaits bērnu un jauniešu – apmēram 60 jaunsargi abās nometnes daļās.

Jaunsargi visas nometnes dienas dzīvoja apsildāmās teltīs mežā – nakšņošanas teritorijā jeb patruļbāzē izveidoti ierakumi sardzes vajadzībām, ugunskura vieta un tualete. Šajā nometnē tika ierīkotas divas patruļbāzes – «Bauska» un «Vecumnieki». Jaunsardzes centra 4. novada pārvaldes 2. nodaļas vadītājs Raivis Naumovs pastāsta, ka jauniešu dalība nometnēs ir brīvprātīga – ir jaunsargi, kuri nevar vien sagaidīt nākamo nometni, bet ir arī vairāk motivējami jaunsargi.

«Nometnēs viss parasti norisinās par un ap trīs lielajiem tematiem – šaušanu, topogrāfiju un lauka kaujas iemaņām. Klāt nāk arī citas tēmas, piemēram, pirmās palīdzības sniegšana, kuru iesaistām dažādos uzdevumos,» skaidro instruktors.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Foto no jaunsargu nometnes albuma.

Jaunsargus nometnē apmācīja vairāki novada instruktori – Bauskas Bērnu un jauniešu centra jaunsargu instruktore Andīna Naumova, Vecumnieku vidusskolas jaunsargu instruktors Klāvs Zaļkalns, Bauskas 2. vidusskolas un Vecsaules pamatskolas jaunsargu instruktors Juris Grīslītis un R. Naumovs.

Bauskas pilsētas pamatskolas 9. klases audzēknis Emīls Eglītis Jaunsardzes nodarbības apmeklē jau piecus gadus. «Militārā tēma mani saista jau no bērnības – mammai jautāju, vai mazotnē biju izteicis vēlmi kļūt par policistu, ugunsdzēsēju vai kādas citas profesijas pārstāvi, un viņa atbildēja, ka vienmēr bijusi vēlme kļūt par karavīru,» jaunietis pastāsta, «Jaunsardzē man vislabāk patīk lauka kaujas iemaņu treniņi, lai gan interesantas ir visas tēmas, sākot no topogrāfijas līdz pat stacionārajai šaušanai.»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nometnē vecākie jaunieši, tai skaitā Emīls, uzņēmās atbildību arī par jaunākajiem jaunsargiem, ieņemot instruktora palīga lomu. Kad mazākie devās mājās, uzsākās trīs dienu nometne vecākajiem jaunsargiem, tās laikā viņi apguva šaušanu, aizvadīja nakts orientēšanos un veica citus uzdevumus. «Jaunsardzē tiek attīstītas komandas sadarbošanās prasmes, kā arī līderība. Ja patīk militārā joma, tad šeit iespējams apgūt daudz ko, sākot no teorijas līdz praktiskam izpildījumam un pat jaunu draugu iegūšanai.»

Madara Liepiņa mācās Vecumnieku vidusskolā, ir 9. klasē. Jaunsardzes nodarbības viņa sāka apmeklēt pirms četriem gadiem, jo uz šo nodarbi viņu ieinteresēja draudzenes. «Esmu piedalījusies vairākās nometnēs, vislabāk man patīk lauka kaujas iemaņu nodarbības. Šī nometne atšķīrās ar nakts uzdevumu, tāpēc līdz šim ir labākā no nometnēm, kur esmu piedalījusies,» stāsta jauniete, «nākotni vēlos saistīt ar mākslu, taču, neskatoties uz to, dalība Jaunsardzē tāpat spēj daudz ko sniegt pašizaugsmei un arī dzīvei.»

Vecumnieku vidusskolas 8. klases skolnieks Toms Logins Jaunsardzē darbojas divus gadus un atzīst, ka visvairāk viņam patīk tieši dzīvošana mežā. «Militārā joma ir mana interese – daudz ko jaunu esmu iemācījies, arī šajā nometnē. Šoreiz nometne bija ļoti aktīva, izgulēties arī īsti neizdevās, taču nenožēloju, ka skolēnu brīvlaiku esmu izvēlējies pavadīt šādi,» stāsta Toms, «jauniešiem iesaku iesaistīties Jaunsardzē, jo šeit iespējams iegūt tādas zināšanas, kādas nesniedz citos pulciņos.»

Foto: Māris Krūmiņš un no jaunsargu nometnes albuma.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

  1. MĀRTIŅŠ
    👮‍♂️👮‍♂️🚓🏠👮‍♂️👮‍♂️🧑
    👎👎👎👎👎🖕🏻🖕🏻🖕🏻🖕🏻

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.