Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Aicina iesūtīt priekšlikumus, kam Latvijā veidojami pieminekļi

Publiskā atmiņas centra sastāvā darbojas vēsturnieki un zinātnieki, kuri veic publiskās atmiņas un nacionālās publiskās atmiņas rīcībpolitikas izpēti, publisku analīzi un sniedz priekšlikumus attīstībai, veicina  sabiedrības interesi par Latvijas nacionālo publisko atmiņu, Latvijas valstiskumu un īpaši totalitāro okupācijas režīmu norišu piemiņu, attīsta izglītojošo darbību, sekmējot sadarbību starp zinātņu apakšnozarēm centra darbības jomā. Foto: no albuma

Biedrība “Publiskās atmiņas centrs” aicina iedzīvotājus līdz 11.novembrim iesūtīt priekšlikumus, kādām Latvijas vēsturiskajām personībām, organizācijām, notikumiem vai parādībām būtu veidojami pieminekļi vai cita veida piemiņas objekti pilsētvidē nākotnē, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāvis Didzis Šēnbergs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Biedrībā norāda, ka kopš 2022.gada Demontāžas likuma iespaidā Latvijas publiskā vide ir atbrīvota no daudziem okupācijas varu, totalitāro režīmu, kara ideoloģiju vai rusifikāciju slavinošiem pieminekļiem. Procesa gaitā diskutēts par nepieciešamību veidot jaunus Latvijas vērtības atspoguļojošus vides objektus.

Biedrībā uzsver, ka “Publiskās atmiņas centrs” neveic pieminekļu veidošanu, tomēr saņem rosinājumus pieminekļu veidošanai vai piemiņas iemūžināšanai vietvārdos dažādām vēsturiskām personībām, piemēram, rakstniecei Annai Brigaderei, rakstniekam Kārlim Skalbem, dzejniekam Fricim Bārdam, gleznotājam Vilhelmam Purvītim, arhitektam Eižēnam Laubem, zinātniekam Kristianam Panderam, aktrisei Marijai Leiko, komponistam Aleksandram Kublinskim, landmaršalam Hamilkāram fon Felkerzāmam, kara flotes izveidotājam Arhibaldam fon Keizerlingam, valstsvīriem Arturam Alberingam, Hugo Celmiņam, Zigfrīdam Annam Meierovicam, Latvijas Centrālās padomes vadītājiem un Valsts Prezidenta vietas izpildītājiem trimdā Paulam Kalniņam un bīskapam Jāzepam Rancānam un citiem.

Lai sāktu apzināt viedokļus aptaujai par Latvijas nākotnes piemiņas objektiem, biedrība aicina līdz 11.novembrim iesūtīt idejas par to, kam jāveido pieminekļi vai vietvārdi, uz e-pasta adresi “atminas.centrs@inbox.lv”. Visus priekšlikumus biedrība apkopos, iesniegs Rīgas domes vadībai un citām pašvaldībām.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (10)

  1. Pieminekli-biedēkli pie varas bijušajiem un esošajiem kuri veikli pamanījās Latvijas valsti 35 gadu laikā novest teju līdz ubaga spieķim.

    8
    3
  2. Loģiski. Pieminekļus ir jāveido tiem latviešiem, kurus Padomju Krievija (okupanti) iznīcināja. Ir jārunā par šīm cilvēciskajām traģēdijām.

    3
    3
  3. Atbilde komentāra autoram priekšlikums. Ne tev, padomju okupācijas varas apjūsmotāj, būs latviešiem kā dzīvot mācīt. Latvija ir lieliska vieta dzīvei, ne tāda kā tava Krievija.

    2
    6
  4. Bauskas Dzīve-vai tiešām nevarat nobloķēt to jukušo skolnieciņu kurš patstāvīgi uzbrūk visiem pārējiem komentētājiem?

    10
    4
  5. Skolnieciņš uzbrūk visiem, kas neiekļaujas viņa uzkonstruētā pasaules ainā. Aizkavējusies pubertāte: ko tu padarīsi, bet gan jau pāries …

    7
    2
  6. Redzams, kas ir tavs maizes tēvs un ideoloģiskais barotājs, citu jau neko nejēdz, kā vien pūst Kremļa stabulē! Ubaga spieķis Latvijai? Vai negribi mūsu valsti salīdzināt ar savu mīļoto Krieviju un citām bijušajām PSRS republikām, atskaitot Igauniju un Lietuvu?

    3
    3
  7. Teikmanim. Tikai nevaru izlemt, kur labāk likt – vai aizbērtā dīķa vietā esošā purva vidū vai uz kādas no “mierināšanas” saliņām A7 vidū.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.