Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

«Līko smeķa» saimnieki zina īsto kūpinājuma smeķi

Mājražošanas uzņēmuma «Līko smeķis» saimniekiem Marekam, Ievai un Erlendam Līkajiem šis ir pats rosīgākais laiks, jo Ziemassvētku galds nevar iztikt bez kūpināta cauraudzīša pīrāgos un zirņos, putraimdesas līkuma vai gaļīgiem štovētiem kāpostiem.

Nejaušs sākums
«Līko smeķa» sākums bijusi absolūta nejaušība un apstākļu sakritība. Pirms vairāk nekā gada Marekam draugs piedāvāja pārņemt gaļas pārstrādes biznesu, un viņš piekrita. Jaunajā uzņēmumā turpināja strādāt iepriekšējie darbinieki: garšu un recepšu autori Valentīna Putrane un Aivars Jankevičs, smaidīgā pārdevēja Elita Miķelsone. Mareks viņiem velta īpašu pateicību, atzīstot, ka šis kodols ļāvis «Līko smeķim» attīstīties.
Jauniegūtais bizness pamazām pārcelts uz Mareka dzimto māju Īslīces pagastā. Gada laikā uzstādītas ne tikai divas kūpinātavas un aprīkotas telpas gaļas produktu gatavošanai, bet arī labiekārtots pagalms, lai tajā varētu ērti iebraukt. Drīzumā telpas paplašinās, jo iegādāts vēl viens konteinera namiņš.
Kaut Marekam nav profesionālas izglītības ēdināšanas jomā, pats uzsver – jau no bērnības zina, kāds ir īstais kūpinājuma smeķis. Ģimene turējusi lopiņus, un vectēvs meistarīgi kūpinājis gaļu. Mareks teic, ka mūsdienās tādus kūpinājumus nemaz tik viegli vairs nevarot atrast. To apstiprina Ieva, atklājot, ka Mareks ne reizi vien nokritizējis tirgū nopirkto gaļu, kaut viņa centusies izvēlēties dārgāko un labāko.
«Mēs ražojam tikai no dabīgajām izejvielām. Nepievienojam nedz nitrītsāļus, nedz garšas pastiprinātājus. Realizācijas termiņš līdz ar to mūsu produktiem ir īsāks, bet mums ir svarīga kvalitāte un garša. Gatavojam arī gaļas kulināriju – ja pastētē ir jābūt sviestam, tad to arī pievienojam, nevis kaut kādus aizvietotājus no augu eļļām,» Mareks skaidro ražošanas principus.
Ieva pāris dienas nedēļā tirgo produktus Āgenskalna tirgū Rīgā, kur novērojusi, ka pircēji aizvien vairāk vēlas atgriezties pie īstajām garšām. Tiesa, vienmēr būs cilvēki, kam cena ir pati svarīgākā, bet ir ļoti daudz pircēju, kas spēj novērtēt «Līko smeķa» aromātu un garšu. Tā kā ģimenē aug divi mazi bērni, Līkajiem ir svarīgi ražot to, ko droši var dot atvasēm.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties BauskasDzive.lv abonementu:

"BauskasDzive.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.

Abonē BauskasDzive.lv digitālo saturu par 0.99€ uz pirmajām 4 nedēļām*

*Pēc izmēģinājuma perioda beigām ik pēc četrām nedēļām tiks veikts automātiskais maksājums - 1.99€ par abonēšanas periodu. Abonēšanu vari pārtraukt jebkurā brīdī savā BauskasDzive.lv kontā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (2)

  1. Saimniekiem laimējies ar foršo Elitu, kas vienmēr smaidīga un laipna, īsti savā vietā.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.