Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Brāzmains vējš nogāž gar zemi egli Bauskā

Starp Dārza ielas daudzdzīvokļu namiem augošās egles stumbrs neizturēja stiprās vēja brāzmas, kas šajā naktī traucās pāri pilsētai. Koks nolūza un laimīgā kārtā nogāzās zālienā, saraujot vien televīzijas  gaisa kabeļu līnijas. Tā kā bija naktsmiera periods, egles tuvumā neviena cilvēka nebija.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Dārza ielas nama iedzīvotāja Gundega otrdienas rītā  atklāja, ka vakar no vēja gaudošanas un plosīšanās nav varējusi iemigt. Lai varētu gulēt, ausīs ielikusi aizbāžņus, tālab neko  aiz loga nav dzirdējusi. Taču no rīta, ieraugot pagalmā nokritušo koku, sapratusi, ka ļoti paveicies.

«Viennozīmīgi mana auto laimīgākā diena. Ja koks būtu gāzies uz otru pusi, tad gan būtu milzīga skāde. Dzīvoju otrajā stāvā un jau sen satraucos par to, ka vienu dienu šī egle kritīs. Vējainās dienās tā locījās uz visām pusēm, tomēr zaļsvārce jau ar savu stāžu. Zvanīju no rīta uzņēmumam «Vides serviss» un automātiskajā atbildētājā ziņoju par izveidojušos skādi. Īsti nebija ne jausmas, kam šādā brīdī vispār ir jāziņo,» teic Gundega.

Vēja postījumus agrā rīta stundā bija fiksējusi sētniece Mirdza Biguze. «Pulksten sešos no rīta tā jau gulēja gar zemi. Te brauca apzāģēt  vecos kokus, bet vēl ir pulka neapzāģētu. Nedaudz tālāk ir koks, kas nedaudz ieplīsis, tur stāv liepa, kas nokaltusi, un esmu teikusi, bet neviens neko nedara. Būtībā pie vainas arī ir cilvēki, jo, kā sāk darbināt zāģus, tā ir lamāšanās un liela neapmierinātība un neļauj nozāģēt ne zariņa. Taču koki ir jākopj!» pārliecināta ir sētniece. Viņa šeit savus pienākumus veic jau 11 gadu un zina stāstīt, ka mājas celtas sešdesmitajos gados. Visticamāk, tad arī iestādītas egles, kas sākotnēji bija mazas un apdraudējumu neradīja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

«Tās bija jāapgriež, jāveido vainagi, nedrīkstēja ļaut izaugt tādiem milzeņiem! Kādi tie koki izskatās, vienkārši atbaidoši!» skarbi izsakās Dārza ielas namu sētniece M. Biguze.

SIA «Vides serviss» strādnieki egli sazāģēja un teritoriju uzkopa. Uzņēmuma tehniskais direktors Raimonds Bitins apliecināja, ka egle bijusi veselīga. «Starp mājām izveidojas tāds kā tunelis, un vējam ir, kur ieskrieties. Patiešām, tam visam ir laimīgas beigas,» teic R. Bitins. Viņš nepiekrīt sētnieces sacītajam, ka eglei jāveido vainags, jo, ja tai galotni nogriež, tā drīzumā nokalst. R. Bitins atzīst, ka ļaudis ir dažādi, kādam vajag gaismu logos un ir priecīgs, vēlas, lai kokus apzāģē, bet cits neļauj piedurties. «Koku kopšana nozīmētu arī kādu eiro klāt pie apsaimniekošanas maksas, bet – vai tam lielākā daļa iedzīvotāju piekristu?!» saka R. Bitins.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC) informēja, ka spēcīgākās vēja brāzmas Bauskā tika novērotas nakts otrajā pusē laikā no plkst. 3 – 4, kad tas sasniedzis 20 m/s. Šāds vējš jau varot radīt postījumus, apstiprināja LVĢMC pārstāve Sanita Pelēķe.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.