Latvijas ēdināšanas uzņēmumu izmaksas par elektroenerģiju, gāzi, apkuri un degvielu ir pieaugušas no 50 līdz 100%, liecina Latvijas Restorānu biedrības (LRB) veiktā aptauja. Turklāt 75% no uzņēmumiem vairs nesaņem nekādas telpu nomas atlaides, bet 90% cīnās ar hronisku darbinieku trūkumu. LRB aicina atbildīgās amatpersonas un viesmīlības nozares pārstāvjus atkal sēsties pie sarunu galda, lai kopīgi meklētu risinājumus izejai no krīzes, portālu informēja biedrības pārstāve Evija Ansonska.
“Viesmīlības un ēdināšanas nozare visvairāk cieta gan Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ, gan arī pašlaik ir tā, kas visvairāk izjūt cenu pieaugumu un cilvēku maksātspējas kritumu, kā arī Krievijas-Ukrainas kara izraisīto tūrista skaita kritumu. Turklāt jau pašlaik VID uzņēmumiem sāk atprasīt uz laiku atliktos nodokļu parādus.
Ēdināšanas uzņēmumi jau vairāk nekā divus gadus ar visiem iespējamiem veidiem cīnījušies par izdzīvošanu, bet gaisma tuneļa galā ir grūti saredzama pat vislielākajiem optimistiem. Tāpēc nozare aicina valdību un Saeimu atsākt sarunas par iespējamiem atbalsta risinājumiem, tai skaitā nodokļu sloga mazināšanu,” uzsver LRB prezidents Jānis Jenzis.
Saskaņā ar LRB uzņēmēju aptauju pašlaik vidēji katrā ēdināšanas uzņēmumā trūkst 5-10 darbinieki, bet iestājoties vasaras sezonai darbaspēka trūkums būs vēl lielāks. 93% uzņēmumu trūkst vismaz viens pavārs, bet vairāk nekā 70% uzņēmumu – viesmīļi. Tāpat trūkst arī trauku mazgātāju un telpu uzkopēju. Lai risinātu darba roku trūkumu, vairāk nekā 80% uzņēmumu ar lielāko prieku ņemtu darbā arī ārvalstniekus, piemēram, ukraiņus un baltkrievus, kas jau sevi pierādījuši kā ļoti atbildīgi darbinieki.
LRB aptaujā piedalījās 102 ēdināšanas uzņēmumi, gan tādi, kas nodarbina no 20-50 darbiniekus, gan tādi, kuru darbinieku skaits mērāms simtos.
Nu nezinu vai ukraiņi tagad gribēs strādāt.!???.. vispirms viņi pabalstus gribēs, jo pabalsti lielāki nekā alga((((
Darbinieku trūkumu gan jau kaut kā pārcietīs,mēģinās aizlāpīt ar ukraiņiem,bet ja sāksies produktu trūkums,tad gan būs…
Nu briesmīgi jau ir ja zupas porcija par septiņām un otrais par piecām pašizmaksām jāatdod….savilkt galus grūti. Saimniekiem pat katru otro gadu pie jauna apvidnieka grūti tikt.