Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+1° C, vējš 2.95 m/s, D-DA vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Gatavošanas prieks ir gēnos

Bauskas novada Gailīšu pagasta iedzīvotāja Marita Šermuka savu hobiju – konditorejas izstrādājumu cepšanu – mantojusi no iepriekšējām paaudzēm. Marita, tāpat kā viņas Vidzemē dzīvojošās māsas – jaunākā Elita un vecākā Valentīna –, ir tortu meistare.

Bērnu gaumē
Marita pavāres arodu apguvusi pirms 28 gadiem Smiltenes tehnikumā.  Pēc tam jaunā speciāliste stažējusies Bauskas pusē, kur arī apprecējusies ar vietējo puisi Jāni. Ģimenē piedzimusi meita Laine un dēls Edgars. «Mūsu bērni dzīvē nepazudīs un badā nenomirs,» smejas Marita, jo arī viņiem patīk gatavot ēst.

Saimnieces veikuma galvenais vērtētājs ir vīrs. Neviena kūka neesot pagatavota bez garšu eksperta lielās karotes. Marita zina, ka nedrīkst novērst acis no bļodām, citādi sakulto olu un cukura masa ātri pazūd. Ģimenē ļoti iecienīti ir viņas ceptie sāļie kliņģeri.
Darbdienās par Maritas veikumu priecājas Rundāles novada pirmsskolas iestādes «Saulespuķe» bērni. Kopš Marita strādā bērnudārzā, visos izlaidumos bērni un viesi cienājas ar viņas ceptām kūkām. Nācies meistarot arī katrai grupai piemērotus kārumus, atveidojot bites vai rūķus.

Marita atceras amizantu gadījumu – reiz kāda audzēkņa māte vaicājusi, kas tā ir par caurspīdīgo mērci, ko bērns tik ļoti kāro mājās uz pusdienu šķīvja. Pēc ilgām pārdomām secināts, ka tas bijis kausēts sviests.

Dabisks nav kaitīgs
Pirmo kūku vīramātes uzraudzībā Marita gatavojusi pašas atkāzām. Virtuvē pavadītas piecas stundas, taču bijis skaidrs – kūku cepšana ir patīkama nodarbe. Lai tortes būtu īpaši gardas, Marita tām pievieno mājas vistu olas un pašas gatavoto ievārījumu. Vislabākā esot skābenā plūmju un brūkleņu zapte. Jo dabiskāk – jo garšīgāk un veselīgāk!

Latiņa jātur augstu, jo tikpat gardus izstrādājumus gatavo arī abas Maritas māsas. Visas trīs regulāri dalās ar receptēm un, braucot ciemos, ņem līdzi jaunus kulinārijas brīnumus.

Šovasar Maritai jānokārto īpašs «eksāmens» – meitas kāzām jācep daudzstāvu kūka. Saimniece iepriekš ir gatavojusi četrstāvu torti, taču šis būs īpaši atbildīgs darbs.

Kulināres «jājamzirdziņš» ir mājas kūku cepšana, izmēģinātas ļoti dažādas receptes. Ķēpīgākā esot «Cielaviņa». To nevar cept uz «ātru roku», jāsāk vismaz dienu iepriekš – jākaltē un jāgrauzdē. Daudziem svarīgs ir mākslinieciskais noformējums – bērni ir sajūsmā par «Hello Kitty» un citiem multiplikācijas filmu tēliem. Namamāte teic, ka jubilejās darbabiedrus necienās ar cepumu paku.
Marita savu stilu sauc par dabisku. Viņa nekad neatzīmējot, kur likt šokolādes rozes, rokas pašas to izdarot.

Pieredzes apmaiņa
Kad Marita vēlas atpūsties, ģimene atbalsta citus cepējus, īpaši iecienīta ir «Staburadzē» ceptā torte «Roko».

No kūku cepšanas mājās līdz konkursiem, kā izrādās, ir viens solis. Marita ir piedalījusies Zemeņu svētkos Raunā un firmas «Staburadze» mājas kūku konkursā Jelgavā. Gadījies arī kāds kuriozs. Reiz pirms došanās ciemos pie māsām viņa uzzinājusi par kūku cepšanas sacensībām un nolēmusi, ka ar plikām rokām nedosies, līdzi paņēmusi pašas cepto «Putna pienu». Konkursa laikā saimniece nogaršojusi citu veikumu, pēc tam devusies mājās. Tikai vakarpusē, vaicājot, kas pasākumā uzvarējis, uzzinājusi: «Nu tu taču!»
Maritai svarīga šķiet pieredzes apmaiņa. «Islandē ieguvu «Kartupeļu un kanēļa kūkas» recepti, tā katram ir pa kabatai. Ar smalku rīvi sarīvēti tupeņi piešķir neparastu garšu, kas atgādina rupjmaizi,» piebilst Marita.

Jāiegulda pozitīva enerģija
Daudzi maldīgi domā – ja ģimenē ir pavārs, galdā tiek celtas īpašas maltītes. Nē, Maritas ģimene nedzīvo ne īpaši «zaļi», ne diētiski, taču viena lieta ir svarīga. Mājās jābūt svaigai pašu ceptai graudu maizei ar sezama, saulespuķu, ķirbju un citām sēkliņām.
«Labu kūku var izcept, ja ir pacietība, vēlēšanās strādāt un jauks noskaņojums,» atklāj konditore.

Kūka «Putna piens»
Pamatnei:
0,25 g sviesta, 6 olas, 2 glāzes cukura, 2 gl. miltu, 1 tējk. sodas, 1 tējk. etiķa, 4 ēdamk. kakao.
Saputo sviestu ar cukuru, pakāpeniski pievieno olas, pēc tam pieliek miltus, kakao, ar etiķi sajauktu sodu. Visu labi samaisa un sadala masu divās daļās. Formā uz cepampapīra vienmērīgi izsmērē masu, cep 200 grādos aptuveni 15 minūtes.

Krēmam:
2 paciņas (200 g) sviesta, 4 gl. piena, 6 ēd. k. mannas, 2 gl. cukura.
Izvāra saldu, pašķidru mannā biezputru. Saputo sviestu, ko pakāpeniski iemaisa atdzesētā mannā.
Atdzisušās kārtas griež šķērsām uz pusēm, lai kopā būtu četras kārtas. Starp tām ziež krēmu, ja vēlas, var smērēt arī ievārījumu.
Beigās kūku pārlej ar kausētu šokolādi un pārkaisa ar lazdu riekstiem. Dekorēšanā fantāzijai nav robežu.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.