Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

VARAM plāno izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšana sistēmā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), sadarbībā ar Finanšu ministriju strādā pie izmaiņām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā, šodien preses konferencē informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņš norādīja, ka galvenais, kas ir jāsasniedz ar izmaiņām, ir pašvaldību sniegto pakalpojumu sistēmas līdzsvarošana, lai visās pašvaldībās pakalpojumi, kurus saņem iedzīvotāji, maksātu līdzīgi.

Līdz ar to finanšu izlīdzināšanu plānots sasaistīt ar pašvaldību autonomo funkciju izpildi, veicinot pakalpojumu līmeņa izlīdzināšanos valstī.

Kā ziņots, šonedēļ valdībā izskatītajā VARAM informatīvajā ziņojumā teikts, ka administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ir uzlabojusies pašvaldību finanšu situācija un aug pakalpojumu pieejamība un kvalitāte.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ziņojumā norādīts, ka kopējais deputātu skaits pašvaldībās samazinājies par 53% jeb no 1614 uz 758. Konkurence uz vienu pašvaldības domes deputāta vietu 2021.gada vēlēšanās pieauga no 5,38 līdz 8,14 pretendentiem, salīdzinot ar 2017.gada pašvaldību vēlēšanām.

Turklāt pēc VARAM aplēsēm deputātu atlīdzībai nepieciešamie līdzekļi no 2021.gada jūlija līdz 2022.gada jūlijam samazinājušies par aptuveni 10 miljoniem eiro.

Pēc budžeta ieņēmumiem atšķirība starp novadu lielākajiem un mazākajiem kopējiem budžeta ieņēmumiem samazinājusies no 34 reizēm līdz sešām reizēm pēc reformas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Iedzīvotājiem saglabāti līdzšinējie pakalpojumi un darbu turpina apvienoto novadu pakalpojumu sniegšanas vietas. Atsevišķos gadījumos apvienotas blakus esošu pagastu un pilsētu pārvaldes vai pakalpojumu sniegšanu pārņēmusi citai pārvaldei.

Darbu turpina visi līdzšinējie valsts un pašvaldību vienotie klientu apkalpošanas centri, bet no 2022.gada atvērti astoņi jauni centri.

Pašlaik darbojas 131 valsts un pašvaldību vienotais klientu apkalpošanas centrs, bet kopumā plānots paplašināt centru pieejamību līdz katram pagastam un pilsētai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pēc novadu apvienošanas vismaz viena vidusskola ir visās 43 pašvaldībās, turklāt skolēnu skaits, par kuriem jāveic savstarpējie norēķini, sarucis par 36%. Savukārt izmaksas par savstarpējiem norēķiniem – par 44% jeb par 8,1 miljoniem eiro. 

Izvērtējot sākotnējos rezultātus, varot redzēt vairākus ieguvumus pašvaldību darbā. Piemēram, atšķirība starp novadu lielākajiem un mazākajiem kopējiem budžeta ieņēmumiem samazinājusies gandrīz sešas reizes, turklāt lielāks budžets ļaus piesaistīt lielākas investīcijas iedzīvotājiem un pašvaldības attīstībai būtisku projektu īstenošanai, uzskata ministrs.

Foto: lsm.lv

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.