Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Polija ir pret obligātu dabasgāzes patēriņa samazināšanu

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis gatavojas “ļaunākajam scenārijam”, ka Krievija var pilnībā apturēt dabasgāzes piegādes, bet Polija pirmdien paziņoja, ka ir pret obligātu dabasgāzes patēriņa samazināšanu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena paziņoja Vācijas ziņu aģentūrai DPA, ka atkarībai no Krievijas gāzes ir jābeidzas. Tas ir aktuāli laikā, kad Maskava ievērojami samazina gāzes piegādes tādām ES dalībvalstīm kā Vācija.

Krievija šo piegāžu samazināšanu skaidro ar gāzesvada “Nord Stream 1” remontiem, bet ES politiķi uzskata, ka tas patiesībā ir sods par Ukrainas atbalstīšanu un sankciju noteikšanu Krievijai pēc tās iebrukuma Ukrainā.

EK ir izteikusi vairākus priekšlikumus, tostarp bloka dalībvalstīm laika periodā no 1.augusta līdz 2023.gada 31.martam brīvprātīgi samazināt dabasgāzes patēriņu par vismaz 15% salīdzinājumā ar vidējo patēriņu iepriekšējā piecu gadu periodā, kā arī visām ES dalībvalstīm noteikt obligātus dabasgāzes taupīšanas mērķus, ja piegādes nokristos līdz krīzes līmenim.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Mūsu [priekšlikumu] pakete ir tieši par to, lai mēs kļūtu neatkarīgi no šādiem Kremļa lēmumiem. Galu galā ir acīmredzami, ka Kremlis nav drošs partneris Eiropas energoapgādē,” sacīja Leiena.

“Tāpēc Eiropai ir jābūt sagatavotai ļaunākajam scenārijam: pilnīgai gāzes piegāžu apturēšanai agrāk vai vēlāk.”

“Pat dalībvalstis, kas tikpat kā nemaz neiegādājas Krievijas gāzi, nevarēs izvairīties no sekām, kādas tās mūsu iekšējam tirgum būs līdz ar piegāžu apturēšanu,” pirms otrdien gaidāmās ES enerģētikas ministru sanāksmes sacīja EK prezidente.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Esmu pārliecināta, ka enerģētikas ministri apzinās savu atbildību,” viņa sacīja, piebilstot, ka ES ir jānodrošina “drošības tīkls”, lai visi varētu bez liekām likstām tikt cauri divām nākamajām ziemām.

Pēc šīs intervijas Krievijas valsts enerģētikas gigants “Gazprom” paziņoja, ka šonedēļ samazinās gāzes plūsmu pa cauruļvadu “Nord Stream 1” uz Vāciju līdz 20% no maksimālās jaudas, kā ieganstu minot citas turbīnas remontu.

Polija pirmdien paziņoja, ka ir pret obligātu dabasgāzes patēriņa samazināšanu ES dalībvalstīs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Mēs varam runāt par brīvprātīgiem mehānismiem, mēs varam runāt par taupīšanu atsevišķās valstīs,” sacīja Polijas vides un klimata ministre Anna Moskva. Viņa piebilda, ka ir grūti piekrist obligātam taupīšanas mērķim, “nezinot, kāda būs nākamā ziema”.

Ministre arī uzsvēra, ka gāzes glabātavas Polijā “jau ir pilnas”.  

EK plānu par gāzes patēriņa obligātu samazināšanu kritizējušas arī Spānija un Portugāle. Portugāles valdība nosauca šos priekšlikumus par “nepārliecinošiem” un atzina, ka gāzes patēriņš šajā valstī ir “absolūta nepieciešamība”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Atšķirībā no citām valstīm mēs, spāņi, neesam dzīvojuši pāri saviem līdzekļiem enerģijas patēriņa ziņā,” pagājušonedēļ paziņoja Spānijas ekoloģisko pārmaiņu ministre Teresa Ribera.

Foto: pexels.com

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.