Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Efektīvas mācīšanās metodes studentiem

Katram studentam ir stratēģija, ko viņi izmanto mācībās, lai iegaumētu informāciju efektīvāk. Daži veic piezīmes; daži veido diagrammas; daži izvēlas klausīties lekcijas utt. Tā kā viens mācīšanās stils nav piemērots visiem studentiem, Rīgas Menedžmenta Koledža www.mcollege.eu apkopoja dažādas mācīšanās tehnikas, lai tu atrastu kā vislabāk apgūt jaunu informāciju.

Iedalām četrus mācīšanās veidus: vizuālo, dzirdes, kinestētisko jeb sajūtu un lasīšanas/rakstīšanas. Lielākajai daļa cilvēku ir efektīva šo četru stilu kombinācija, taču tāpat ir viens, kas ir dominējošais mācīšanās stils. Iesakām noskaidrot savu kombināciju, lai vieglāk atšķetināt raksta informāciju.

Atmiņas uzlabošana

Ir dažādas stratēģijas, kas var uzlabot atmiņu. Pamata padoms ir mācību laika strukturēšana, taču ir vēl vairāk psiholoģisku veidu, kas var ievērojami uzlabot mācību efektivitāti.

Stratēģijas, kas var palīdzēs uzlabot atmiņu un apgūt vielu:

  • Regulāras fiziskās aktivitātes, kas ir saistītas ar atmiņas un smadzeņu veselības uzlabošanu;
  • Pavadi laiku socializējoties ar citiem cilvēkiem;
  • Guli 8 stundas;
  • Izvairies no traucēkļiem, lai vari koncentrēties uz to, ko mācies;
  • Apgūstamās informācijas sakārtošana, lai to būtu vieglāk atcerēties;
  • Kad uzzini ko jaunu, velti dažus mirkļus, aprakstot to sev ar saviem vārdiem;
  • Izmanto vizuālos palīglīdzekļus, piemēram, fotogrāfijas, grafikus un diagrammas;
  • Skaļi lasi informāciju.

Kombinācija

Atrodi veidu, kā kombinēt mācīšanās stilus, piemēram, informāciju atkārto gan verbāli, gan vizuāli. Atstāsti vielu draugam, veic piezīmes vai domu kartes.

Piemēram, mācoties jaunu valodu, izmēģini dažādas metodes, piemēram, klausies valodu, lasi, praktizē ar draugu un pieraksti savas piezīmes. Viens noderīgs padoms ir mēģināt rakstīt piezīmes uz papīra, nevis datorā vai planšetdatorā. Pētījumi atklājuši, ka garās piezīmes var palīdzēt paturēt informāciju galvā efektīvāk, nekā rakstot datorā.

Lielisks veids ir izmantot asociācijas, kas ietver jaunas informācijas saistīšanu ar lietām, kuras jau zini.

Izkliedēta mācīšanās

Tā vietā, lai mēģinātu visu informāciju apgūt vienā dienā, izmēģini īsu, koncentrētu posmu, pēc kura paņem pārtraukumu un atgriezies atkal. Šis process, kurā notiek atgriešanās uz īsiem posmiem ilgākā laika periodā, ir viens no labākajiem veidiem, kā efektīvi un produktīvi mācīties.

Izveido savu kontroldarbu

Testu kārtošana patiesībā palīdz labāk atcerēties apgūto, tāpēc iesakām izveidot savu testu, kuru veidojot iegaumēsi informāciju, tāpat arī aizpildot to.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.