Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Viegli pagatavojami ēdieni Ziemassvētku galda dažādošanai

Ja apnikuši klasiskie cepeši un trejdeviņi ēdieni, vai svinētāju pulkā gaidām vegāniska uztura cienītājs, bet nav ideju, ko gatavot, uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā receptes diviem gardiem Ziemassvētku ēdieniem. Viegli pagatavojamais tiramisū ar mandarīniem būs ideāls deserts, bet vegāniskā polenta ar sēņu ragū – sildošs un spēcinošs pamatēdiens.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Ziemassvētku tiramisū FOTO: VIKTORIJA KOŽEMJAKINA

Viegli pagatavojamais Ziemassvētku tiramisū

Sastāvdaļas

500 g rikotas siera

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

250 g maskarpones siera

2 ēdamk. medus

100 ml espresso

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

sula no 1 mandarīna (+ miziņas)

50 ml iecienīta liķiera (labi derēs mandeļu vai krēma liķieris, bet alkoholu var arī nepievienot)

125 g cepumu “Dāmu pirkstiņi”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

100 g tumšās šokolādes

80 g 10% saldā krējuma

rīvēta šokolāde rotāšanai

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pagatavošana

  1. Pagatavo šokolādes glazūru – ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi, pielej saldo krējumu, sildot maisi, līdz masa kļūst viendabīga. Atdzesē līdz istabas temperatūrai. 
  2. Lielā stikla traukā  vienā slānī izkārto cepumus.
  3. Samaisi espresso ar mandarīnu sulu un liķieri.
  4. Vienmērīgā kārtā aplej “dāmu pirkstiņus” ar espresso maisījumu.
  5. Tikpat vienmērīgā kārtā uz dāmu pirkstiņiem uzlej šokolādes glazūru un liec ledusskapī vai saldētavā, lai nedaudz sacietē.
  6. Saputo kopā rikotas un maskarpones sieru, medu un pusi no mandarīna miziņām.
  7. Siera maisījumu kārto virsū cepumu kārtojuma un izlīdzini.
  8. Rotā ar rīvētu šokolādi un mandarīna miziņām.
  9. Liec ledusskapī uz dažām stundām (var atstāt uz nakti).
Vegāniskā polenta ar sēņu ragū sarkanvīna mērcē FOTO: VIKTORIJA KOŽEMJAKINA

Vegāniskā polenta ar sēņu ragū sarkanvīna mērcē

Sastāvdaļas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

400 g sēņu maisījuma (šampinjoni, šimeji, šitake sēnes)

1 liels sīpols

2 ķiploka daiviņas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2 ēdamk. kokosriekstu sviesta vai augu eļļas cepšanai

1 ēdamk. svaiga timiāna lapiņu (vai 1 tējk. kaltētu)

150 ml sarkanvīna

1 ēdamk. kukurūzas vai kartupeļu cietes

900 ml dārzeņu buljona

200 g kukurūzas putraimu (polentas)

100 ml kokosriekstu piena

1 ēdamk. sāls

1/2 tējk. rīvēta muskatrieksta

Pagatavošana

  1. Lielā katlā uzvāri 800 ml dārzeņu buljona (100ml atstāj mērcei), pieber kukurūzas putraimus un sāli, vāri aptuveni 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot.  Vārīšanās beigās pielej kokosriekstu pienu un pievieno muskatriekstu.
  2. Kamēr gatavojas polenta, pagatavo sēņu ragū. Sagriez sīpolu, smalki sakapā ķiploku un visu apcep uz pannas dažas minūtes.
  3. Sagriez plānās šķēlītēs sēnes, pievieno tās sīpoliem un ķiplokiem.
  4. Pieber sāli, piparus un timiāna lapiņas.
  5. Apmaisot cep aptuveni 10 minūtes, līdz sēnes ir gatavas (paliek zeltaini brūnas).
  6. Pielej sarkanvīnu un cep vēl dažas minūtes, līdz vīns gandrīz iztvaiko.
  7. Izšķīdini cieti aukstā dārzeņu buljonā, pielej to klāt sēnēm un apmaisot gatavo vēl aptuveni, līdz izveidojas mērces konsistence.
  8. Baudi karstu poletnu, pārlejot ar sēņu ragū un rotājot ar timiāna lapiņām.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.