Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Jaunas iespējas Bauskas pils muzeja apmeklētājiem

Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības projekts «Vēsturiskais ceļš: Raudondvare–Bauska» noslēdzies. Kādi ieguvumi?

Bauskas pils muzejs ir īstenojis Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības projektu «Vēsturiskais ceļš: Raudondvare–Bauska», kas devis bagātīgu pienesumu muzeja ekspozīcijām, jaunu tematisko programmu piedāvājumam interesentiem, koncertu un citu pasākumu rīkošanas iespējām muzejā.

Sava laika tradīcijām atbilstīgi sarīkojumi
Viens no muzeja galvenajiem uzdevumiem ir regulāra koncertu, tematisku pasākumu rīkošana, kuru saturs un pasniegšanas veids atbilst pils pastāvēšanas laika tradīcijām, un īstenotais projekts ļauj būtiski paplašināt un dažādot Bauskas pils muzeja piedāvājumu ziemas mēnešos, kad pastāvīgais apmeklētāju skaits krītas, «Bauskas Dzīvei» stāsta projekta «Vēsturiskais ceļš: Raudondvare–Bauska» vadītāja, Bauskas pils muzeja zinātniskā un izglītojošā darba nodaļas vadītāja-māk-slas eksperte Ruta Garklāva.

Daļa no projekta aktivitātēm bija veltīta, lai radītu plašāku iespēju klausītājiem baudīt seno mūziku pils gaisotnē tieši ziemas mēnešos. Pagājušajā ziemā, sadarbojoties ar mūziķu apvienībām gan Latvijā, gan ārzemēs, tika organizētas mūziķu radošās rezidences. To laikā, uzturoties Bauskas pilī, mākslinieki gatavoja koncertprogrammas, tādējādi pieskandinot pili ikdienā mēģinājumu laikā, bet rezidences rezultējās piecu koncertu sērijā no novembra līdz martam Bauskas pilī un Raudondvares muižā pie Kauņas. Tie apmeklētājiem bija bez ieejas maksas. Koncertos muzicēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti un mācībspēki, Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas studenti, senās mūzikas mākslinieki un mūzikas ansambļi no Vācijas, Nīderlandes, Itālijas un Šveices.

Instrumenti senās mūzikas skanējumam
Muzeja speciāliste atklāja, ka projektā izgatavotas trīs 16. gadsimta beigu un 17. gadsimta sākuma vēsturisku mūzikas instrumentu kopijas, kas ļauj apmeklētājiem piedāvāt ne tikai muzikālu, bet arī estētisku baudījumu un autentisku skaņu.

Jau pagājušajā ziemā koncertos tika spēlēts ērģeļu pozitīvs, kas izgatavots pēc 17. gadsimta sākuma parauga un savulaik ticis plaši izmantots galmā. Ērģeļu pozitīvu darinājis meistars Henks Klops no Nīderlandes, prototipam izmantojot 17. gadsimta vācu ērģeļu pozitīvu, kas atrodas Briseles Mūzikas instrumentu muzejā Beļģijā.

Koncertā pērn novembrī pirmo reizi tika izmēģināts dubultais virdžināls, kas darināts pēc flāmu meistara Jana Rukera 1623. gadā radītā instrumenta parauga. Oriģināls glabājas Virtembergas federālās zemes muzejā Štutgartē. Autentisku instrumenta kopiju muzejam izgatavojis meistars Kristians Fuks no Frankfurtes Vācijā.

R. Garklāva skaidroja, ka arī mūzikas instrumenta vizuālais noformējums ir atbilstīgs oriģinālam, arī moto uzraksti latīņu valodā ir tie paši, kas uz parauga. Viens no tiem, tulkojot latviski, vēsta: «Klausies, skaties, klusē – ja vēlies dzīvot mierā!» Dubulto virdžinālu rotājošie ornamenti ar jūras zirdziņiem nav veidoti kokgriezumā, bet no apdrukāta papīra, kas bijusi meistaru Rukeru dzimtas radīta īpaša tehnoloģija. 17. gadsimta dubultais virdžināls bijis populārs kā mājas in-struments, visbiežāk to spēlējušas jaunas meitenes. Arī nosaukums veidojies no vārda angļu valodā «virgin», kas nozīmē ‘jaunava’, un dubultais tālab, ka instrumentam ir divas taustiņu klaviatūras, turklāt viena noņemama un pārvietojama uz instrumenta virsmas, un to var spēlēt arī divatā. R. Garklāva atzina: «Šāda līmeņa virdžināls Latvijā un arī Baltijas valstu mērogā ir unikāls un un apbrīnas vērts instruments.»

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties BauskasDzive.lv abonementu:

"BauskasDzive.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.

Abonē BauskasDzive.lv digitālo saturu par 0.99€ uz pirmajām 4 nedēļām*

*Pēc izmēģinājuma perioda beigām ik pēc četrām nedēļām tiks veikts automātiskais maksājums - 1.99€ par abonēšanas periodu. Abonēšanu vari pārtraukt jebkurā brīdī savā BauskasDzive.lv kontā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.