Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Klāt Pekinas Olimpiskās spēles

Šodien tiks atklātas Pekinas olimpiskās spēles. Atklāšanas ceremonija Pekinas nacionālajā stadionā sāksies plkst.14. pēc Latvijas laika, tiešraidē to translējot Latvijas Televīzijas 1. (LTV1) un 7.kanālam (LTV7).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: www.italybyrun.com

Nāciju parādi uzsāks antīko olimpisko spēļu mājvieta Grieķija, bet pēc tam valstis stadionā dosies pēc ķīniešu alfabēta, izņemot mājinieci Ķīnu, kas stadionā iesoļos pēdējā. Latvijas delegācija stadionā iesoļos kā 43. no 91 nācijas, sarkanbaltsarkano karogu nesot kamaniņu braucējai Elīzai Tīrumai un hokeja izlases kapteinim Laurim Dārziņam.

Ceremonijas noslēgumā tiks iedegta 2022.gada Ziemas olimpisko spēļu lāpa. Covid-19 ierobežojumu dēļ atklāšanas ceremoniju un spēļu sacensības klātienē varēs apmeklēt tikai skatītāji ar īpašiem uzaicinājumiem.

Pekinai Ziemas olimpisko spēļu rīkošana tika uzticēta 2015.gadā, kad tās kandidatūra tika atzīta par labāko konkurencē ar Kazahstānas pilsētu Almati. Pekina kļūst par pirmo pilsētu olimpisko spēļu vēsturē, kas uzņēmusi gan vasaras, gan ziemas olimpiskās spēles. Vasaras olimpiskās spēles Pekinā norisinājās 2008.gadā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Olimpiskās spēles Ķīnas galvaspilsētā norisināsies līdz 20.februārim.

Nākamās ziemas olimpiskās spēles 2026.gadā notiks Itālijas pilsētās Milānā un Kortīnā d’Ampeco, bet 2030.gada olimpisko spēļu norises vieta vēl nav izvēlēta. Pēc olimpiskajām spēlēm turpat Pekinā no 4. līdz 13.martam norisināsies paralimpiskās spēles.

Latviju šoreiz Olimpiādē pārstāv 57 sportisti 11 sporta veidos, kur lauvas tiesa no šī skaita ir hokejisti. Vairākās disciplīnās mūsu valsts sportisti cer uz olimpiskajām godalgām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Diemžēl Olimpiskās spēles šogad iet secen baušķeniekiem brāļiem Dāvim un Laurim Kaufmaņiem – nepieciešamos kvalifikācijas punktus, lai tiktu uz bobsleja četrinieku sacensībām, neizdevās savākt nedz Dāvja Kaufmaņa, nedz otra jaunā pilota Emīla Cipuļa ekipāžai. Toties E. Cipulim izdevās iegūt iespēju startēt vismaz divu braucēju ekipāžā.

Par sportistiem un notikumiem var lasīt Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) mājaslapā olimpiade.lv. Visvairāk Olimpisko spēļu godalgas gaida no tiem sportistiem, kam šīs būs jau piektās Olimpiskās spēles, – tie ir skeletonisti Tomass un Martins Dukuri un kamaniņu braucēju duets Andris un Juris Šici.

Martins Dukurs šosezon kārtējo reizi triumfēja Pasaules kausa izcīņā un izcīnīja zeltu Eiropas čempionātā. Tomēr Olimpiādēs viņam tik labi neveicas – 2010. gadā Vankūverā un 2014. gadā Sočos izcīnītas sudraba godalgas. Pats viņš atzīst, ka arī Pekinas trasē nejūtas kā favorīts. «Olimpiskajās spēlēs būs pavisam cits stāsts. Ķīnieši trasē ir braukuši divus gadus, mēs nevaram likt pretī tik daudz braucienu. Tas, ka esi Lielā kristāla globusa ieguvējs un Eiropas čempions, Olimpiskajās spēlēs nedod absolūti nekādas priekšrocības,» tā sportists paudis bobslejs.lv mājaslapā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Labi panākumi šosezon bija arī Andrim un Jurim Šiciem, bet, kā jau minēja T. Dukurs, jaunajā Ķīnas trasē priekšroka tomēr būs mājiniekiem. Varbūt var «izšaut» kāds cits no kamaniņu sporta pārstāvjiem. Ir cerības arī uz Oskara Ķibermaņa ekipāžu panākumiem bobslejā, bet šogad latvietis reti kad parādījis izcilu sniegumu bobsleja trasēs, kā tas bija gadu iepriekš, kad kopā ar viņu četrinieka ekipāžā bija arī L. Kaufmanis. Tomēr sezonas izskaņa O. Ķibermanim bija labāka nekā sākums – izcīnīts pat Eiropas čempiona tituls, un tas vieš cerības.

Baiba Bendika. Foto: Igor Stančik

Salīdzinot ar iepriekšējām Olimpiskajām spēlēm, visnepatīkamākās izmaiņas vērojamas biatlonā –kvalificējusies sacensībām ir tikai Baiba Bendika. Ātrslidošanā Latviju pārstāvēs jau pazīstamais Haralds Silovs. Latvijas sportisti būs pārstāvēti arī distanču un kalnu slēpošanā, šorttrekā un ziemeļu divcīņā, bet nevienā no šiem sporta veidiem pagaidām neizskatās, ka būtu cerības tikt kaut vai godalgu tuvumā.

Vēl viena potenciālā cerība uz godalgu ir daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs. Jau 2016. gadā izcīnīja sudraba un bronzas medaļu jaunatnes Ziemas olimpiskajās spēlēs, 2018. gada Ziemas olimpiskajās spēlēs ieguva 19. vietu, Pasaules čempionātā – sesto vietu, bet tikko Eiropas čempionātā Tallinā izcīnīja bronzas medaļu. Tiesa, sporta eksperti analizē, ka sportistiem, kas nāk no valstīm, kuras nav pārstāvētas starp tiesnešiem, pasaules mēroga sacensībās ir grūti cīnīties par medaļām neatkarīgi no snieguma. Vai tas tā būs, to varēsim vērot Olimpiāžu pārraidēs televīzijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Hokejā Latvijas izlasē iekļauti 25 spēlētāji, tai skaitā arī iecavnieks Jānis Jaks, kurš šogad pārstāv Krievijas klubu «Soči». Interesanti, ka šogad «Covid-19» ierobežojumu dēļ saviem hokejistiem Olimpiskajās spēlēs nav ļāvusi piedalīties ASV Nacionālās hokeja līgas (NHL) vadība. Tiesa, Latvijas gadījumā tas nav milzīgs pluss – kaut arī mums NHL nav daudz spēlētāju, tomēr pārējām izlasēm ir «garāks» rezervistu soliņš, kas nespēlē ASV, un tas nozīmē, ka latviešiem nav daudz lielākas priekšrocības. Eksperti norāda, ka pasaules vadošo izlašu treneri noteikti rūpīgāk gatavos savu izlašu spēlētājus un diez vai būs tādi mači, kuros pretiniekus nenovērtēs, kā tas esot bijis iepriekšējā Olimpisko spēļu turnīrā.

Interesanti fakti

  • Sacensības varēs apmeklēt tikai vietējie līdzjutēji.
  • Cilvēktiesību pārkāpumu dēļ vairākas valstis pieteikušas diplomātisko boikotu.
  • Baiba Bendika startēs gan biatlonā, gan distanču slēpošanā.
  • Vecākais Latvijas sportists ir skeletonists Tomass Dukurs (40 gadi), bet jaunākā – distanču slēpotāja Estere Volfa (16 gadi).
  • 57 sportistu liela delegācija ziemas olimpiskajās spēlēs ir atkārtots rekords – tikpat liela delegācija bija arīdzan Turīnā un Sočos.
  • Latvijai ar Pekinu ir sešu stundu laika starpība, un pirmie atlēti uz starta dosies pulksten 3.00 pēc mūsu laika.
  • Ierasti medaļas tiks dalītas arī Alpu kombinācijā, lai gan šosezon Pasaules kausa seriālā nenotika nevienas šīs disciplīnas sacensības.
  • No Latvijas uz starta pirmās dosies distanču slēpotājas – 5. februārī pulksten 3.45 (7,5+7,5 km skiatlons).

LATVIJAS SPORTISTU DELEGĀCIJA

Biatlons/distanču slēpošana

Baiba Bendika

Bobslejs

Oskars Ķibermanis, Matīss Miknis, Emīls Cipulis, Edgars Nemme, Dāvis Spriņģis

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Skeletons

Martins DukursTomassDukurs, Endija Lāsma Tērauda

Kamaniņu sports

Andris Šics, Juris Šics, Mārtiņš Bots, Roberts Plūme, Kristers Aparjods, Gints Bērziņš, Elīza Tīruma, Kendija Aparjode, Artūrs Dārznieks, Elīna Ieva Vītola

Distanču slēpošana

Samanta Krampe, Estere Volfa, Kitija Auziņa, Raimo Vīgants, Roberts Slotiņš

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kalnu slēpošana

Miks Edgars Zvejnieks, Liene Bondare

Ziemeļu divcīņa

Markuss Vinogradovs

Šorttreks

Roberts Krūzbergs, Reinis Bērziņš

Daiļslidošana

Deniss Vasiļjevs

Hokejs

Vārtsargi: Ivars Punnenovs, Jānis Kalniņš, Kristers Gudļevskis

Aizsargi: Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs, Kristaps Zīle, Nauris Sējējs, Patriks Ozols, Jānis Jaks, Uvis Jānis Balinskis, Roberts Mamčics

Uzbrucēji: Lauris Dārziņš, Nikolajs Jeļisejevs, Mārtiņš Karsums, Miks Indrašis, Gints Meija, Rodrigo Ābols, Kaspars Daugaviņš, Ronalds Ķēniņš, Deniss Smirnovs, Roberts Bukarts, Mārtiņš Dzierkals, Oskars Batņa, Andris Džeriņš, Renārs Krastenbergs.

LATVIJAS HOKEJA IZLASES KALENDĀRS

  • Zviedrija – Latvija 10. februāris plkst. 6.10
  • Latvija – Somija 11. februāris plkst. 15.10
  • Slovākija – Latvija 13. februāris plkst. 6.10

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.