Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Vecumniekos plāno ierīkot metāllūžņu pieņemšanas punktu

Bauskas novada dome izsniegusi atļauju SIA «Latmetāls Steel» Vecumniekos ierīkot melno un krāsaino metāllūžņu pieņemšanas un īslaicīgas uzglabāšanas vietu. Tā tiks iekārtota bijušās dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcas teritorijā. Īpašums «Mālukalns» – zeme un ražošanas ēka Rīgas ielā 96 – pieder SIA «MetalProjekts», no kā SIA «Latmetāls Steel» savai uzņēmējdarbībai nepieciešamo platību nomā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Par to, kā šāda biznesa vīzija radusies, un kāds ir tās stratēģiskais redzējums, «Bauskas Dzīvei» stāsta Inga Antāne, SIA «Latmetāls Steel» valdes locekle, un Renārs Sproģis, SIA «Latmetāls Steel» īpašnieks un valdes priekšsēdētājs.

«Ir daudz uzpircēju, kuri brauc pa mājām un piedāvā savākt metāllūžņus. Cilvēki priecīgi, jo dabūjuši skaidru naudu, taču bieži neapzinās, ka ir zaudētāji. Un tas nav tikai tāpēc, ka valstij aiziet secen nodokļi,» aizdomāties rosina R. Sproģis. Metāllūžņi nonāk kādā no uzpirkšanas punktiem, taču pārējais, ko nelegālais darbonis no mājsaimniecības aizvedis, tostarp stikla, plastmasas un gumijas izstrādājumi, visbiežāk kaut kur tiek izmesti; līdz atkritumu apsaimniekošanas poligonam tie nenokļūst, jo par to ir jāmaksā.

Renārs Sproģis: «Darbā pieņemsim tikai vietējos – divus vai trīs cilvēkus, kuri zina šīs puses ļaudis un apstākļus.» Foto: No privātā arhīva

«Tiek piesārņota vide, reizi gadā rīkojam Lielo talku, taču visu nespējam savākt. Bēdīgākais, ka tas nav padomju mantojums, bet mūslaiku bezatbildības sekas, jo šīs drazas rodas, atbalstot apšaubāmu rūpalu,» situāciju raksturo uzņēmuma īpašnieks.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izvērtējot apkārtējo vidi un iespējas nodot metāllūžņus, uzņēmēji secinājuši, ka Vecumnieki ir piemērota vieta, lai radītu jaunu lietošanai vairs nederīgu metāla priekšmetu pieņemšanas punktu. «Pirmkārt, tas ir bizness, otrkārt – metāllūžņu nodošana ir virzība pretim ilgtspējīgai resursu izmantošanai, tāpēc ir svarīgi radīt iespēju cilvēkiem tuvākajā apkaimē videi draudzīgā veidā atbrīvoties no metāllūžņiem,» uzsver I. Antāne.

Laika zoba sagrauztā monolītā norāde savulaik vēstīja, ka no šosejas redzamā industriālā būve ir Vecumnieku dzelzsbetona konstrukciju rūpnīca. Uzraksts pazudis jau pirms vairākiem gadiem. Foto: Žanna Zālīte

SIA «Latmetāls Steel», analizējot klientu datu bāzi, atskārta, ka daudzi ir no Vecumnieku, Birzgales un Skaistkalnes apkaimes. Veicot sīkāku izpēti, secināts, ka šajā apvidū, konkrēti – Vecumniekos, kas atrodas ģeogrāfiski stratēģiskā krustpunktā, varētu atvērt metāllūžņu savākšanas laukumu. Vietu nolūkojis R. Sproģis, kurš bieži dodas uz Skaistkalni. Caurbraucot Vecumniekiem, ceļa malā pamanījis šķietami pamestu ražošanas ēku ar plašu teritoriju. Iebraucis paskatīties, noskaidrojis īpašnieku un pēc neilga laika jau izdevies noslēgt nomas līgumu ar SIA «MetalProjekts», kas nodarbojas ar metālizstrādājumu ražošanu.

SIA «MetalProjekts» ir bijušās dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcas īpašniece kopš 2021. gada. Foto: Žanna Zālīte

I. Antāne atturējās minēt konkrētu laiku, kad metāllūžņu pieņemšanas punkts Vecumniekos varētu sākt darbu, jo sagatavošanās procesa virzība atkarīga no vairākiem apstākļiem. «Mums ir domes lēmums un atkritumu apsaimniekošanas atļauja, kas faktiski tikai jāpapildina ar vēl vienu metāllūžņu uzpirkšanas vietu, jo darbojamies gan Rīgā, gan Siguldā, taču pieņemšanas punkti ļoti stingri tiek reglamentēti un visam jānotiek tā, kā to paredz normatīvais regulējums. Ja viss ritēs raiti, apmēram pēc mēneša varēsim iesniegt nepieciešamos dokumentus Valsts vides dienestam (VVD). Tikai tad, kad būs izpildītas VVD prasības un saņemta atļauja darbam Vecumniekos, drīkstēsim sākt metāllūžņu pieņemšanu,» skaidro uzņēmuma valdes locekle.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

R. Sproģis prognozē, ka atkritumu apsaimniekošanas atļauju, iespējams, izdosies saņemt jūnijā vai jūlijā. Šķēršļiem nevajadzētu būt, jo normatīvais regulējums šajā nozarē ir sakārtots tā, lai varētu darboties, gūt ienākumus un investēt izaugsmē. Plāni ir tālejošāki un SIA «Latmetāls Steel» mērķis ir iegūt augstāku kategoriju un metāllūžņu pieņemšanas un apstrādes apjomu palielināt. Sākotnēji gan tas būs līdz 6000 tonnām gadā melniem metāllūžņiem un līdz 300 tonnām – krāsainiem.

Vēsturiska liecība par periodu pagājušā gadsimta otrajā pusē, kad Vecumnieku dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcā norisinājās aktīva ražošana. Foto no www.geocaching.com

Lai iegūtu atļauju darboties, nav nepieciešami lieli ieguldījumi. Vecumniekos tiks izvietoti ar jumtu pārsegti konteineri, kādi ir arī pieņemšanas punktā Rīgā. Pusotra divu gadu laikā plānots laukumu iekārtot atbilstīgi Eiropas prasībām: to izbetonēs, ierīkos notekūdeņu savākšanas sistēmu u. c. Investīcijas būs visai prāvas – ap pārsimt tūkstošiem eiro, tāpēc ar vietas īpašniekiem – SIA «MetalProjekts» – noslēgts ilgtermiņa nomas līgums.

Uzņēmēji ir izveidojuši ar metāllūžņu pieņemšanu saistītu uzņēmumu SIA «Krāmu placis» un lepojas, ka šajā nišā ir vienīgie Latvijā un, iespējams, pat Ziemeļaustrumeiropā. «Viss, kas mūsu izpratnē vēl noderīgs un izmantojams, tiek paglābts no pārstrādes vai utilizācijas,» atklāj R. Sproģis. Darbinieki šīs lietas un priekšmetus izceļ no metāllūžņu kaudzes, un cilvēki var iegādāties gan armatūru un caurules, gan daudz ko citu. Paprāva dažādu mantu noliktava ierīkota Rīgā un Siguldā; krāmu placi cer iedzīvināt arī Vecumniekos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Vecumnieku iedzīvotājs Lauris Dātavs atzīst, ka metāllūžņu pieņemšanas punkts ir ļoti vajadzīgs. Foto: Žanna Zālīte 

«Bauskas Dzīves» uzrunātie vietējie iedzīvotāji ieceri uzpirkt metāllūžņus vērtē pozitīvi. «Te jau bieži pa mājām braukā visādi aizdomīgi tipi un piedāvā aizvākt metāllūžņus, bet es nevienam neuzticos un savā sētā nelaižu. Izpētīs, kas man te ir, un kas zina… Saku, ka nekā nav, lai brauc savu ceļu,» teic kāda privātmājas īpašniece, kundze cienījamā vecumā, «ja varēs oficiāli dzelžus nodot tepat Vecumniekos, noteikti izmantošu iespēju.»

«Par to tikai priecājos,» teic Andris no Vecumniekiem, «tīrīju pagrabu un izvilku laukā dažādas caurules, kas vairs nav vajadzīgas. Par laimi, kāds paziņa tās savāca, bet, ja atvērs šādu nodošanas punktu, protams, ka vedīšu uz turieni. Mājās jau sakrājas daudz kas lieks.»

Arī Vecumnieku iedzīvotājs Lauris Dātavs atzīst, ka metāllūžņu pieņemšanas punkts ir ļoti vajadzīgs. «Apkārtējā vide kļūs tīrāka, pazudīs atkritumi, kas rūsē pagalmos un citviet, turklāt cilvēki varēs gūt kaut nelielus ienākumus,» viņš vērtē, «arī manās mājās sakrājusies neliela kaudzīte ar metāllūžņiem. Spaiņi, vecas auto durvis un rezerves daļas, drātis un caurules. Tas viss uzradās, kārtojot garāžu, bet vēl plānoju ieviest kārtību šķūnī. Lai to visu kaut kur aizvestu nodot, jāmeklē piekabe. Ja pieņems tepat Vecumniekos, viss būs daudz vienkāršāk. Braukā jau visādi uzpircēji pa mājām un piedāvājas aizvest, bet ar tādiem neielaižos.» 

Foto: Žanna Zālīte

SIA «Latmetāls Steel» filozofija ir gaužām vienkārša – sakārtot vidi un radīt jaunas darba vietas, bet īpašs pienesums ir iesaistīšanās labdarībā. «Esam sociāli atbildīgs uzņēmums un, esmu pārliecināts, vienīgais tāds šajā nozarē. Ik gadu novirzām līdzekļus dažādiem sociāliem projektiem,» pauž R. Sproģis, «domāju, arī Zemgales pusē būsim atvērti idejām un varēsim dot savu artavu kādas labas ieceres atbalstam.»

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.