Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Bauskas pilī nedēļas nogalē divi pasākumi –sestdien meistarklase seno naudas maciņu izgatavošanā, svētdien seno deju grupu koncerts

Bauskas pils muzejā šajā nedēļas nogalē tiek rīkoti divi pasākumi – sestdien meistarklase seno naudas maciņu veidošanas un izgatavošanas paņēmienos, bet svētdien būs seno deju grupas «Ballare» no Rīgas un deju grupas «Viduramžiai» no Lietuvas koncerts, portālu informē Ilva Neimane, Bauskas pils muzeja sabiedrisko attiecību klientu apkalpošanas vadītāja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: www.bauskasdzive.lv

Abi sarīkojumi tiek organizēti Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības projektā «Vēsturiskais ceļš: Raudondvaris–Bauska». Uz tiem jāpiesakās iepriekš, jo vietu skaits ierobežots.

Vēsturiskie apavi un ādas priekšmeti

Sestdien, 12. februārī, plkst. 12 un 14 Bauskas pils muzejā vēsturisko apavu un ādas priekšmetu atdarinātājas Gunas Zommeres vadībā notiks meistarklase «Ādas maciņa izgatavošana». Kā skaidro Ilva Neimane, būs iespēja gūt ieskatu seno naudas maciņu veidošanas un izgatavošanas paņēmienos, meistarklasē izgatavot ādas maciņu varēs ikviens – ar vai bez priekšzināšanām. Jau kopš senās Ēģiptes laikiem naudu glabāja ādas maisiņā, kas vienlaikus atkarībā no tā izmēra pildīja maka vai somas funkciju. Viduslaikos Eiropā ādas maciņus izmantoja gan vīrieši, gan sievietes. Maciņus nēsāja, piekārtus pie jostas. Tos izgatavoja no apaļa ādas gabala, kas savilkts ar aukliņu. Renesanses laikā ādas maciņi bija sarežģītāki, greznāki ar vairākām kabatām, slepenajiem nodalījumiem, izšūti ar rotājumiem un pērlītēm. Ādas meistars gatavoja dažādus ādas priekšmetus, ieskatu vēsturē sniedz I. Neimane.

Bauskas pils muzeja speciāliste aicina ņemt vērā, ka pasākumā vietu skaits ierobežots, vēlams apmeklējumu iepriekš rezervēt pa tālruņiem 63923793, 63922280, mobilais telefons 20011880 vai e-pastu: bauskaspils@bauska.lv. Meistarklases laikā jālieto medicīniskā sejas maska vai FFP2 respirators (neattiecas uz bērniem līdz septiņu gadu vecumam) un jāievēro valstī esošie epidemioloģiskie noteikumi «Covid-19» izplatības ierobežošanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Koncerts «Nakts renesansē»

SENO DEJU GRUPA «Ballare» kādā no koncertiem Bauskas pilī. FOTO: no ballare.lv arhīva.

Svētdien, 13. februārī, plkst. 18 Bauskas pils muzejā uzstāsies seno deju grupa «Ballare» no Rīgas un deju grupa «Viduramžiai» un to pavadošie mūziķi no Lietuvas. Koncerta laikā skatītājus iepazīstinās ar renesanses deju burvību un papildinās ar stāstiem par renesanses tērpiem, atklāj Bauskas pils muzeja pārstāve Ilva Neimane. Dejotāji no Latvijas un Lietuvas pagājušā gada decembrī sagatavoja vēsturisko deju programmu «Nakts renesansē», kura jau ir rādīta Lietuvā – Raudondvaris muižā. Šoreiz to prezentēs Bauskas pilī. Arī šī programma, tāpat kā meistarklase, sagatavota projektā «Vēsturiskais ceļš: Raudondvaris–Bauska». Deju grupas «Ballare» repertuārā ir dažādu Eiropas valstu dejas no viduslaikiem līdz 17. gadsimtam. Deju sagatavošanai izmantoti renesanses horeogrāfu pieraksti un mūsdienu dejas vēsturnieku interpretācijas. Seno deju grupu «Ballare» vada baletdejotāja, profesionāla horeogrāfe Guna Ezermale, informē I. Neimane. Viņa pastāsta, ka lietuviešu deju grupas «Viduramžiai» dejotāji izpilda 14. – 15. gadsimtam raksturīgas dejas, atklājot dižciltīgo kaislības, ubagu nabadzību, svētceļnieku ekstāzi un zemnieku dzīvi, mīlētāju laimi un atstumto sāpes. Katra deja attēlo atsevišķu dzīves ainu. Iedvesma dejām rasta dažādos Eiropas seno deju horeogrāfu materiālos. Deju grupas «Viduramžiai» vadītājs ir Karolis Jankausks.

Iedzīvotājiem ieeja koncertā ir bez maksas, bet uzrādot «Covid-19» vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu (bērniem līdz 12 gadiem nav jāuzrāda sertifikāts). No 12 gadu vecuma nepieciešams «Covid- 19» sertifikāts vai «Covid-19» tests, kas nav vecāks par 72 stundām. Koncerta apmeklētājiem jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. 

Uzziņai

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

LATVIJAS-LIETUVAS pārrobežu sadarbības projekta «Vēsturiskais ceļš: Raudondvaris–Bauska» galvenais mērķis ir palielināt apmeklētāju skaitu Bauskas pils muzejā un Raudondvaris muižā (Lietuva) tūrisma nesezonā un ziemas mēnešos.

PROJEKTU ORGANIZĒ Bauskas novada pašvaldība, Bauskas pils muzejs un Raudondvaris muiža Lietuvā. Kopējais projekta finansējums Raudondvaris muižai un Bauskas pils muzejam ir 785 875 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums 85% apmērā – 667 993,75 eiro.

PROJEKTA FINANSĒJUMS Bauskas novada pašvaldībai: 384 500 eiro, no tā ERAF finansējums 326 825 eiro, valsts budžeta līdzfinansējums 19 225 eiro un pašvaldības līdzfinansējums – 38 450 eiro.

PROJEKTA ILGUMS ir 24 mēneši, vēl līdz šī gada decembra beigām.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (2)

  1. Kam macini ja nav naudas..tas jokam..man personigi izklaides vairs neinteresee..jutos nogurusi un daudz darba …

    2
    2
  2. Leduspuke visu ziemu atputas un ziedeja logaa..tagad ir izkususi un parvertusues par darznieci..kas sej kastites visadas pukes..un bus aiznemta darbos ludz nakamajai ziemai…liidz atkal parvertisies par leduspuki….un taoec sai darba srzonas vinai nav ne laika ne velnes baudit kulturu.ka ari .lasit zinas.

    1
    1
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.