Iegādājoties tirgū 300 gramu maltās gaļas (tas maksās aptuveni Ls 0,50), var izvārīt frikadeļu zupu, izcept kotletes vai arī pagatavot mērci.
Iegādājoties tirgū 300 gramu maltās gaļas (tas maksās aptuveni Ls 0,50), var izvārīt frikadeļu zupu, izcept kotletes vai arī pagatavot mērci.
Garšu iespējams dažādot, pievienojot 100 g šampinjonu (ap Ls 0,23), arī sarīvētas svaigas (vai marinētas) bietes, vienu papriku vai galviņu ķiploka un tomātu mērci. No izvēlētajām piedevām mērce iegūs pikantāku vai maigāku garšu.
Maltās gaļas mērce ar šampinjoniem
Uz pannas sacep vienu prāvu, šķēlēs sagrieztu sīpolu, pievieno malto gaļu, ko apcep, un, pielejot mazliet šķidruma (noder ūdens, kurā vārīti kartupeļi), sautē apmēram 15 minūšu. Pievieno rupji sagrieztus šampinjonus, pannai uzliek vāku, sautē, līdz sēnes izkarsušas. Beigās pievieno sāli pēc garšas. Ja vēlas, mērci uztumē vai arī ēdot papildina ar skābu krējumu.
Mērce ungāru gaumē
Tā pagatavojama, kopā ar gaļu apcepot un sautējot palielu, sagrieztu paprikas augli, sarīvētus burkānus, ķiplokus, sīpolus, melnos piparus. Kad gaļa gatava, mērcei var vēl pievienot sakapātus skābus vai konservētus gurķus un tomātu mērci.
Kartupeļu kroketes un rīsu plācenīši
Ēdiena piedevām lasītāja Valija Krankale piedāvā kartupeļu krokešu un rīsu plācenīšu recepti (paredzēts četrām līdz piecām personām).
800 g kartupeļu izvāra ar visu mizu, nomizo, sastampā, pievienojot sīki sagrieztu vienu sīpolu, trīs olu dzeltenumus, sāli. Veido nelielas bumbiņas, ko vāra brūnas sakarsētā eļļā.
500 g rīsu izvāra pusmīkstus, nokāš, pievieno sāli, ēdamkaroti sviesta. Pievieno trīs olas, sakapātu sīpolu, glāzi miltu. Veido plācenīšus, ko cep eļļā no abām pusēm gaiši brūnus.