Tiem, kuri skaita kalorijas un baidās no tukluma, kabacis ir ļoti noderīgs – nekādu tauku, tikai vitamīni un minerālvielas.
Tiem, kuri skaita kalorijas un baidās no tukluma, kabacis ir ļoti noderīgs – nekādu tauku, tikai vitamīni un minerālvielas.
Nelieli kabacīši, īpaši tumšzaļie cukini, ir garšīgi svaigi. Tos nomazgā, sarīvē uz rupjās rīves, samaisa ar sīki sagrieztiem sīpoliem, sakapātiem zaļumiem, pievieno tomātu šķēlītes un pārlej ar kādu no «Spilvas» salātu mērcēm vai majonēzi. Mazus kabacīšus veselus var izcept cepeškrāsnī, apkaisot ar sāli. Ēdot pievieno tomātu mērci. Šī uzkoda labi garšo ar rupjmaizi, kefīru vai paniņām. Tā var būt arī piedeva gaļas ēdieniem.
No vidēji lieliem kabačiem gatavo karbonādi. Kabačus sagriež šķēlēs, apsāla un ļauj atsuloties. Sagatavo sāļu mīklu no olām un miltiem – tik biezu kā plānajām pankūkām. Katru ripiņu pamērcē mīklā un cep karstā eļļā, kamēr brūna. Izņemot sēklas, šos kabačus var pildīt ar pikanto gaļas un rīsu masu un cept cepeškrāsnī.
Lielāki kabači noder pildīšanai ar pikantu gaļas un rīsu masu, no tiem var izvārīt biezeņzupu. Starp citu, tieši šādu cukini zupu pagājušajā nedēļā baudīju Briselē. Vienādam daudzumam sīki sagrieztu kabaču, kartupeļu un burkānu pārlej nedaudz ūdens un vāra. Kad dārzeņi mīksti, tos izberž caur sietu, pievieno ūdenī izšķīdinātu sauso buljonu un zupu uztumē. Gatavai virai pievieno konservētus vai atsevišķi novārītus zaļos zirnīšus vai kubiciņos sagrieztus, eļļā apceptus kabaču gabaliņus.
«Ikru» pagatavošanai divus prāvus kabačus cepeškrāsnī izcep mīkstus, atdzesē, noņem mizu. Mīkstumu samīca, pievieno sīki sagrieztus, eļļā apceptus 3 sīpolus, 4 ēdamkarotes tomātu mērces, sāli, uz pannas visu kopā eļļā mazliet pasautē.