Baltmaizes sacepuma pagatavošanai noder visas ogas un augļi.
Baltmaizes sacepuma pagatavošanai noder visas ogas un augļi.
Savu recepti «Bauskas Dzīvei» atsūtījusi bijusī baušķeniece K. Jērika, kura tagad dzīvo Rīgā. Viņa raksta: «Esmu pensionāre un netālu no Rīgas esmu iekopusi mazu dār-ziņu. Savukārt līdzās mājai, kurā dzīvoju, ir ceptuve, kur neiztirgoto maizīti otrā dienā pārdod pavisam lēti. Tāpēc svētdienās mēdzu sevi un draudzenes palutināt ar kāru-mu, ko saucu par vasaras pīrāgu.
Klaipiņam baltmaizes aprīvēju garoziņu, sagriežu šķēlēs un iz-mērcēju divās glāzēs piena, masu samīcu biezputrā. Iekuļu tajā vie-nu olu, pāris ēdamkarošu sviesta, pusglāzi cukura. Ietaukoju pannu, ieberu rīvmaizi vai ieklāju pan-niņā cepamo papīru. Lieku kārtu maizes ma-sas, uz tās pildī-jumu – pavasarī savārīto rabar-beru biezeni, upe-nes vai avenes, rudenī – sagriez-tus ābolus, labāk skābos, tie ātrāk šķīst. Pildījumam virsū lieku atli-kušo baltmaizi. Pārberu ar vaniļas cukuru vai kanēli vai arī pārlieku iecukurotas apelsīnu miziņas. Ce-pu cepeškrāsnī 30 līdz 40 minūšu.»
Našķi var pagatavot pat neie-slēdzot cepeškrāsni. Nopērk gata-vās biskvīta ripas. Kārbiņu konden-sētā piena saputo ar paciņu sviesta vai 200 g margarīna. Piena vietā var lietot arī kondensēto kakao vai kafiju. Svaigas avenes vai mellenes saberž biezenī, var izmantot arī šo ogu ievārījumu, banānu vai kivi šķēlītes. Starp biskvīta ripām ziež sagatavoto krēmu un ogu masu.