Gan dārzi, gan veikalu plaukti šobrīd pilni ar svaigiem gardiem un aromātiskiem tomātiem un gurķiem. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone aicina savā vasaras ēdienkartē izmēģināt kaut ko jaunu un piedāvā divas eksotiskas receptes gurķu un tomātu pagatavošanai.
Salāti ar tomātiem un grilētiem nektarīniem
Sastāvdaļas
3-4 g nektarīni
1-2 tomāti
mocarellas vai buratas siera bumbiņa
1/2 sarkanā sīpola
100 g spinātu lapu
baziliks rotāšanai
olīveļļa
Mērcei
50 ml olīveļļas
40 ml balzamiko mērces
1 ķiploka daiviņa
20 smalki sakapātas bazilika lapiņas
nedaudz smalki sakapātu pētersīļu
sula no 1/3 citrona
1 ēdamk. medus
Pagatavošana
1) Katru nektarīnu sagriez 8 daiviņās, izņem kauliņus.
2) Apslaki nektarīnu daiviņas ar olīveļļu un grilē 2-4 minūtes no katras puses.
3) Sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas.
4) Nedaudz mērces samaisi kopā ar spinātu lapām, pārējo atstāj salātu apslacīšanai.
5) Kārto uz šķīvja spinātu lapas, tomātu gabaliņus, grilētas nektarīnu daiviņas, sieru un sīpolus.
6) Apslaki ar atlikušo mērci un pasniedz.
Gurķu-zirnīšu aukstā zupa
Sastāvdaļas
8 gurķi
200 g notīrītu zaļo zirnīšu
saišķis pētersīļu
saišķis diļļu
saišķis piparmētru lapu
sula no 1/2 citrona
4 ēdamk. olīveļļas
1 ķiploka daiviņa
250-300 g paniņu
sauja riekstu vai sēkliņu pasniegšanai (var nepievienot)
Pagatavošana
1) Sablendē visas sastāvdaļas līdz maisījums ir viendabīgs.
2) Liec ledusskapī uz 3-4 stundām, lai zupa iegūst bagātīgu garšu.
3) Rotā ar smalki sagrieztiem gurķiem un zaļumiem. Klāt var pievienot sakapātus riekstus vai sēkliņas (piemēram, valriekstus, lazdu riekstus, mandeles, ķirbju sēklas).
Reklāma