Mežotnieku Punku ģimenei ir vairākas aizraušanās, tostarp arī cukurkukurūzas audzēšana.
Mežotnieku Punku ģimenei ir vairākas aizraušanās, tostarp arī cukurkukurūzas audzēšana.
Šai nodarbei ir ne tikai praktisks, bet pat zinātnisks raksturs.
Vēlas reģistrēt trīs hibrīdus
Aivars Punka stāsta par cukurkukurūzas šķirņu selekcionēšanu, ar ko nodarbojas kopš 1993. gada. «Jāatzīst gan, ka bez labiem impulsiem no malas nekas nebūtu sācies un izdevies. Sievastēva Egona Fridrihsona agronoma zināšanas un pieredze, arī izejmateriāli bija visa pamatā. Pirms septiņiem gadiem laimējās iegūt izmēģināšanai cukurkukurūzas sēklas no Kanādā dzīvojošā latvieša Eduarda Pētersona. Stimulējošs faktors bija Mežotnes mazpulks, kurā darbojās dēls Mārtiņš. Tam visam klāt vēl jāpieliek darbs dārzā. Smalkākais ir krustošanas process, jo bez tā nevar tikt pie labas sēklas. Un rezultātā ir selekcionētas trīs šķirnes – hibrīdi ‘Mežotnes F1’, ‘Mežotnes agrā’, ‘Mežotnes sevišķā’. Vēl gan ejams noteikts ceļa posms līdz šo šķirņu reģistrēšanai.»
Dārzkopības entuziaste īslīciete Dzintra Briede «Bauskas Dzīvei» arī cildinoši izteikusies par mežotnieku kukurūzu. Viņa salīdzinājusi no vietējām šķirnēm iegūto ražu ar to, kas izaugusi no importētām sēklām. Garšas īpašības bijušas labākas Mežotnes hibrīdiem. To sēklas, starp citu, var iegādāties SIA «Latsēklas» veikalos.
Vālītes jāplūc no rīta
Punku kopto lauka cukurkukurūzu ievāc jau augusta sākumā un darbu turpina vēl septembra pirmajās dienās. No stādiem audzētu hibrīdu vālītes ir ēdamas pat jūlija beigās.
Latvijā vēl neparastā dārzeņa popularitāte paplašinās. Rīgas tirgos saldos graudus pērk labprāt. Arī Mārtiņš Rītiņš jau četrus gadus sava restorāna ēdienkartē iekļauj Mežotnē briedušo augu. Izcilais pavārs mēdz piekodināt, ka vālītes jāplūc rīta stundās. Līdz vakaram tās jāapēd, jo tik ilgi saglabājas augstākā kvalitāte. M. Rītiņš apmeklējis mežotnieku dārzu, kurā notikusi filmēšana un stāstīts par cukurkukurūzas gatavošanu. Restorāna «Vincents» saimnieka īpašā recepte ir kukurūza ar pipariem. Punkas paši un sadarbībā ar M. Rītiņu izstrādājuši vairākas interesantas receptes šī dārzeņa maltītēm. Cukurkukurūza ir vērtīgs olbaltumvielu ogļhidrātu avots. To var uzskatīt par labu papildinājumu ierastajam uzturam, īpaši vasarā. Aivara un Ingrīdas ģimenē vālīšu ienākšanās laikā kukurūza ir galvenais ēdiens. Vārīta, cepta pankūkās, sagatavota dārzeņu mērcē. Ziemai to marinē atsevišķi un kopā ar gurķiem.
Nopelna sertifikātu un krūzīti
Svētdienas, 16. aprīļa, vakarā Latvijas Televīzijas populārajā spēlē «Mini mani?» būs redzams arī mežotnieks Aivars Punka. Eksperti bija tuvu pareizajam atminējumam, bet precīzi nenosauca spēles dalībnieka vaļasprieku. Punku mājās «Mākoņos» tagad glabājas ekspertu parakstītais sertifikāts un krūzīte. Tas ir interesants papildinājums citām relikvijām, kurās «iešifrētas» Aivara dzīvesgaitas. Par Sibīrijas pilsētā Bratskā pavadītiem gadiem atgādina liela kafijkrūze ar uzrakstu «Baikal».