Ievārījuma grāpji kūp, bērni meklē baltmaizi, lai pirmie nobaudītu pašu gardāko – putiņas. Saimniecēm stundas paiet pie plīts, jo – viens mirklis un piedegums var sabojāt saldo virumu.
Ievārījuma grāpji kūp, bērni meklē baltmaizi, lai pirmie nobaudītu pašu gardāko – putiņas.
Saimniecēm stundas paiet pie plīts, jo – viens mirklis un piedegums var sabojāt saldo virumu.
«Bauskas Dzīves» datormaketētāja Eva Rigaste zina īpaši interesantas receptes. Ja apnikusi medussaldā jāņogu želeja, bet krūmi pilni ar ogām, der izmēģināt ko citu.
Jāņogu un banānu ievārījums
Eva iesaka 2 kg nomazgātām, no ķekariem attīrītām jāņogām pievienot 2 kg banānu, 3 kg cukura un viena citrona sulu. Ogas un cukuru lēni karsē apmēram divas stundas, tad pievieno sagrieztus banānus un karsē vēl 40 minūtes. Eva apgalvo, ka viņa visus ievārījumus vāra ilgi, bet ļoti lēni, uz mazas liesmiņas. Kopā ar banāniem ogas sarecē želejā. Karstu pilda burkās, aizvāko vai aizskrūvē.
Bumbieri ar kabačiem
Šogad būšot laba bumbieru raža. Tos var ievārīt kopā ar kabačiem.
Uz 1 kg kabaču ņem 0,5 kg bumbieru, 1 kg cukura, 2 citronus.
Kabaci un bumbierus nomizo, sagriež kubiciņos. Katlā ielej ceturtdaļglāzi ūdens, ieber 1 kg cukura un vāra sīrupu. Ieber kabačus un bumbierus, vāra, kamēr gabaliņi kļūst mīksti un caurspīdīgi. Tad piespiež citrona sulu vai arī pievieno sīki sagriez- tu citronu ar miziņu un vēl pavāra, kamēr ievārījums sāk sabiezēt.