Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Premjere: Latvijā ir vajadzīgs cits pedagogu atalgojuma finansēšanas modelis

Latvijā ir vajadzīgs cits pedagogu atalgojuma finansēšanas modelis, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņa uzsvēra, ka šobrīd visi redz, ka valsts regulāri iegulda lielus līdzekļus pedagogu atalgojuma celšanai, un kopumā nevajadzētu būt iespējamai tādai situācijai, ka kādam skolotājam alga samazinātos, bet faktiski aptuveni 2% pedagogu alga ir samazinājusies, un tagad ir izaicinājums saprast, kā tas bija iespējams.

“Tas, ko arodbiedrība iepriekš prasīja, bija izbalansēt skolotāju slodzes, un es saprotu, ka tur ir kaut kāds āķis. Es arī neesmu eksperts,” izaicinājumus pedagogu atalgojuma aprēķinu sistēmā komentēja Siliņa, uzsverot, ka ir jāatrod un jāsaprot, kāpēc neliela daļa skolotāju tagad saņem mazāk naudas.

Premjere netieši atzina, ka pašreizējā pedagogu atalgojuma sistēma ir pārāk sarežģīta, grūti saprotama un administrējama.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) gatavo piedāvājumu pārejai uz jaunu skolu finansēšanas modeli, kurā būšot skaidri definēta pedagoga alga. Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) iepriekš intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” izteicās, ka pedagogu algu jautājumā ir jāizbeidz “bumbiņas mētāšana” starp pašvaldībām un valsti.

No ministres vārdiem noprotams, ka jaunajā IZM piedāvājumā būs skaidri definēta skolotāju alga, un pedagogiem nevarēs maksāt citu summu. “Manā skatījumā, skolotāja algai ir jābūt 2500 eiro, trīs gadu laikā tas ir jāsasniedz, un to caur šo programmu finansējumu mēs precīzi ieliekam iekšā,” iepriekš intervijā TV3 stāstīja Čakša.

Viņa informēja, ka minēto pedagogu algu finansēšanas kārtību IZM prezentēs valdībai savā jaunajā ziņojumā, un tas varētu stāties spēkā no nākamā mācību gada.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā ziņots, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka vairākās pašvaldībās ar valsts izmaksāto mērķdotāciju šoruden nepietiek pedagogu atalgojuma pieauguma nodrošināšanai un slodžu balansēšanas ieviešanai.

Attēlā – Ministru prezidente Evika Siliņa. Foto: Valsts kanceleja, arhīvs.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (7)

  1. Jā, vajag citu atalgojuma finansēšanas modeli. Tādu pašu, kā ministriem un deputātiem. Kas ir ko ? Nevaram ? Un kā vēl varam, ja naudas ir tik daudz, kā vēl nekad nav bijis !!! Tikai šo “man pienākas” modeli kungi grib saglabāt tikai sev kā īpaši ekskluzīvu ekstru. Tad nu pārējie lai vergo līdz nāvei par to, kas paliek pāri. Bet vispār – vajadzētu uzrīkot šīs tēmas padziļinātu izpēti par kādu miljonu …

  2. Tà jau viņiem vidèja alga +/-1445€+ visàdas piemaksas!!Vèl pamaz?!!Ka tad pensionariem dzìvot ar pieliektiem 20€?!

    7
    2
  3. Par cik citroniem ( miljoniem) to algas modeli taisīs? Sociālismā visiem bija slodze un 100 rbļ. + piemaksa par stāžu. Specskolās vēl + 25%. Tas cik atceros… Un nekādu jaunu modeļu.Viss vienkārši – vai māci fiziku, vai aritmētiku, vai angļu valodu. Pašreiz IZM pati nezin ko sastrādājusi ar algām un nav pat kam to prasīt – Nezinīši…

  4. pedagogs ta ir diagnoze. dazas totalas vieglas uzvedibas.vispar nav ko teikt, melo, jauc gimenes. fu. algu vainam nav jamaksa.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.