Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Aicina iepazīties ar Bauskas novada līdzdalības budžeta saistošo noteikumu projektu un izteikt viedokli

Bauskas novada pašvaldība izstrādājusi saistošo noteikumu projektu par Bauskas novada līdzdalības budžetu un aicina sabiedrību iepazīties ar dokumentu, iesniedzot komentārus līdz šī gada 8. novembrim, portālu informēja Bauskas novada sabiedrisko attiecību nodaļā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jaunais Pašvaldību likums pienākumu nodrošināt līdzdalības budžetēšanu – pašvaldību budžeta daļu, par kura izlietojumu tieši lemj iedzīvotāji – nosaka tikai no 2025.gada. Tomēr Bauskas novada dome, lai aktivizētu pilsonisko aktivitāti un sabiedrības iesaisti, lēmusi šo procesu sākt ātrāk.

Saistošo noteikumu mērķis ir veicināt Bauskas novada pašvaldības administratīvās teritorijas iedzīvotāju iesaisti teritorijas attīstības jautājumu izlemšanā un īstenot sabiedrības ierosinātos pašvaldības teritorijas attīstības projektus, lai izpildītu pašvaldības autonomās funkcijas un brīvprātīgās iniciatīvas.

Līdzdalības budžets ir pašvaldības budžeta daļa, par kuras izlietojumu tiešā veidā lems iedzīvotāji – sākotnēji iedzīvotāji iesniegs projektus, par tiem balsos sabiedrība, savukārt realizēs pašvaldība.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Plānots, ka projektu realizācijas cikls būs divi gadi, kas nozīmē, ka nepieciešamais finansējums tiks apgūts divu gadu laikā.

Bauskas novada domē norādīja, ka līdzdalības budžeta projektu ietekme uz kārtējā gada budžetu būs vismaz 0,5 procentu apmērā no pašvaldības vidējiem viena gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa faktiskajiem ieņēmumiem, kas tiek aprēķināti par pēdējiem trim gadiem. Attiecīgi 2024. gadā konkursa īstenošanai pašvaldībai budžetā būtu jāparedz finansējums līdz 160 000 eiro.

Komentārus, ierosinājumus vai viedokli par saistošo noteikumu projektu pašvaldība lūdz sūtīt e-pastā  pasts@bauskasnovads.lv.

Ar saistošo noteikumu projektu un paskaidrojuma rakstu var iepazīties Bauskas novada tīmekļvietnē.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (12)

  1. Balsojam ar saviem maciņiem – nesazvanāmo, kļūdaini rēķinus rakstošo BNKS, pāris mēnešus ignorējam, tā mēs panāksim vairāk kā ar kolektīvajiem iesniegumiem. Tā būs adekvāta atbilde pašvaldības patvaļai!

    16
    1
  2. Vai šajā jautājumā zemnieku un kalpu viedoklis tiks ņemts vērā tik pat daudz kā Vizuālās identitātes jautājumā?
    Tieši vizuālās identitātes jautājums skaidri izgaismoja domes attieksmi pret iedzīvotāju iniciatīvām un iesaisti.
    Par veco identitāti ir nobalsojuši vairāk iedzīvotāju nekā par jaunajam 3 identitātēm kopā.

    38
    2
  3. Atkal kārtējais domes pasūtītais raksts.
    Balsojiet ,cik gribiet ,tāpat notiks tā kā Okmanis gribēs , kā viņam būs izdevīgi.
    Vai jebkura iepriekšējā publiskā apspriešana ir ņemta vērā ?

    33
    3
  4. Bet visur identitāte svarīga, pat Rīga Zoo! Tur jauna identitāte par 140 tūkstošiem eiro ! Izskatās, ka šīs identitātes sabiedrībai ir visvairāk vajadzīgas!

    11
  5. Citās pašvaldībās jau notiek aktīva balsošana par projektiem vai arī jau projektu īstenošana, kamēr mūsējie te tik iztirzā, plāno, gaida ieteikumus. Lasu Ķekavas novadā augustā iedzīvotāju balsojumam tika nodotas piecpadsmit līdzdalības budžeta konkursam iesniegtās idejas infrastruktūras attīstībai. Balsojumā piedalījās 1404 iedzīvotāji, nobalsojot 4215 reižu. Pašvaldība balsojumā uzvarējušās idejas sāks īstenot jau šoruden. Ķekavas novadā īstenos sešas līdzdalības budžeta idejas. Baložos, Smilšu ielā 4A tiks īstenota rotaļu laukuma aprīkošana ar sešiem rotaļu elementiem. Šim projektam piešķirti 27 788 eiro.
    Savukārt Baložos, Skolas ielā 6 plānota pludmales volejbola laukuma, labierīcību, ģērbtuvju un āra trenažieru izveide. Šī projekta īstenošanai piešķirti 35 000 eiro.
    Vēl 35 000 eiro piešķirti Bērnu rotaļu laukuma “Zemgales osta” izveidei Daugmales pagastā pie “Tautas nama”.
    28 544 eiro piešķirti vingrošanas un kāpelēšanas kompleksa uzstādīšana pie Katlakalna Tautas nama Pļavniekkalna ielā 35. Trīs dzeramo ūdens staciju uzstādīšanai Rāmavā, Katlakalnā un Vimbukrogā piešķirti 4788 eiro.

    9
    1
  6. Vajadzētu kādu līdzalības iniciatīvu par jaunās identitātes noraidīšanu … Ko tad, diez, Domes administrācija teiktu …

    15
    2
  7. Lasot komentārus, tā vien saprotu, ka vairums nav pat izlasījis par ko ir raksts! Šeit runa nav par kolektīvajiem iesniegumiem vai vizuālajām identitātēm! Palasīju arī saistošo noteikumu projektu. Šeit ir piedāvājums, kā normālā demokrātiskā sabiedrībā, iedzīvotājiem iesaistīties novada infrastruktūras attīstībā, kur daļa pašvaldības budžeta tiks atvēlēta iedzīvotāju idejām! Šeit dārgie draugi paši varēsim iesaistīties ar kādu projektu pilsētas vai kāda pagasta vietu sakārtošanā! Ja mums dod iespēju, tad tā ir jāizmanto!

    7
    12
  8. Ha, ha, ha, ha!
    Atbalstīti, virzīti utt., tiks tie projekti, kas būs pa prātam deputātiem un PR nodaļai!
    Komentāri ir tieši par to, ka mūsu novadā nav Normāla demokrātija, kur iedzīvotāji var iesaistīties novada infrastruktūras izveidē!
    Tas ir tiešā veidā stāsts par Vizuālo identitāti ar kuru būs jādzīvo tai “demokrātiskai” sabiedrībai ar uzspiestām lietām un nevēlamām lietām. Tas ir stāsts par kolektīvajiem iesniegumiem, kuri netiek ņemti vērā. Kāpēc, lai šajā līdzdalības projektā tiktu godīgi un pragmatiski izvērtēti iesniegtie projekti un vis kas cits?!

    23
    1
  9. Izveidot vēl vienu aptauju, kurā par vizuālo identitāti balso vēlreiz, iekļaujot veco un “jauno” par kuru nobalsots visvairāk!
    Ja vairākums nobalso par veco sasniedzot vismaz 1000 balsis, tad LĀ raksta atlūgumu. Novada PR nevar strādāt, ja tai nav iedzìvotāju atbalsts un uzticība!

  10. tas tagad izskatās kas līdzīgs, kā savulaik Saeimā bija tā saucamās “deputātu kvotas”, kur deputātam Saeimā piešķīra zināmu summu, kuru tas varēja “ziedot” novadam no kura tika ievēlēts. Tagad šos 0,5 % piešķirs tiem, kuri visticamāk balsos par šo “labdaru” kompāniju domē arī nākošajās pašvaldību vēlēšanās. Pārāk maza summa par jūsu turpmāko labklājību apsolīta, kundziņi!

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.