Tirgū daudzi iet garām šķiņķu un desu stendiem un pērk pašu lētāko – reņģītes, siļķes un subproduktus. Arī no tiem var pagatavot garšīgus ēdienus. To atgādinājusi baušķeniece, pensionēta pavāre E. Kļavinska.
Tirgū daudzi iet garām šķiņķu un desu stendiem un pērk pašu lētāko – reņģītes, siļķes un subproduktus. Arī no tiem var pagatavot garšīgus ēdienus. To atgādinājusi baušķeniece, pensionēta pavāre E. Kļavinska.
Žāvētas reņģes pienā (3 porcijas)
500 g žāvētu reņģu iztīra, noņem ādiņu, liek katliņā, kur izkausētas taukvielas, ieber 3 – 4 melnos piparus, lauru lapu, pielej pusotras glāzes piena, uzkarsē un sautē 5 minūtes. Var uztumēt ar miltiem vai saldu krējumu. Ēd ar vārītiem kartupeļiem.
Reņģu rulete
800 g svaigu reņģu iztīra, samaļ kopā ar 2 šķēlēm pienā izmērcētas baltmaizes, pieliek 2 olu dzeltenumus, sīpolus, piparus, sāli un 2 saputotus olbaltumus. Veido klaipiņu, pārkaisa ar rīvmaizi, ievieto pannā vai ietaukotā veidnē, cep cepeškrāsnī. Ēd ar kartupeļu biezeni.
Siļķu cepetis
1/2 kg sālītu siļķu (var izmantot arī sālītas reņģes), 1/2 kg kartupeļu, 2 sīpoli, 100 g svies- ta, glāze skāba krējuma, 1 ola, 2 ēdamkarotes svaigu vai kaltētu diļļu.
Siļķes notīra, izņem asakas, 12 stundu mērcē piena un ūdens maisījumā. Sīpolus sagriež, apcep sviestā. Ietaukotā veidnē vai dziļā pannā liek kārtām plānās šķēlītēs sagrieztus kartupeļus, gabaliņos sagrieztas siļķes. Katru kārtu pārziež ar sakultu olu, pārkaisa ar sīpoliem un dillēm. Pēdējā kārtā liek kartupeļus. Cep krāsnī 30 minūšu.
Vērša astes sautējums svētdienai
1,4 kg vērša astes gabala, 500 g sīpolu, 2 ķiploka daiviņas, 100 g burkānu, 100 g selerijas, 4 ēdamkarotes eļļas, 500 ml sausa sarkanvīna, buljons, 1/2 tējkarote ķimeņu, lauru lapas, 50 g rudzu miltu, 100 g salda krējuma, ēdamkarote sausā buljona koncentrāta. Kartupeļi, burkāni, zirnīši.
Astes gabalu nomazgā, sagriež, sasmalcina sīpolus, ķiplokus, selerijas, tos taukos uz straujas uguns brūnus apcep kopā ar astes gabalu un gaļu.
Pannai uzliek vāku, sautē divas stundas, pielejot vīnu. Kad gaļa mīksta, to izņem no pannas, sagriež. Šķidrumu izkāš, uztumē. Ēd ar atsevišķi pagatavotu kartupeļu, burkānu sautējumu, kam pievienoti zaļie zirnīši, vai arī ar kartupeļu biezputru.