Lielveikalos var pamanīt nelielas kārbiņas ar diedzētiem graudiem. Tie ir ēdami veseli vai arī izmantojami tikai asni. Šādi graudi tiek uzskatīti par koncentrētu vitamīnu avotu. Arī katrs pats mājās var diedzēt ēšanai dažādus graudus un sēklas.
Lielveikalos var pamanīt nelielas kārbiņas ar diedzētiem graudiem. Tie ir ēdami veseli vai arī izmantojami tikai asni.
Šādi graudi tiek uzskatīti par koncentrētu vitamīnu avotu. Arī katrs pats mājās var diedzēt ēšanai dažādus graudus un sēklas. Populārākie ir kvieši, mieži, auzas, Ķīnas pupiņas, lucerna (alfaalfa), lēcas, zirņi, saulespuķu sēklas, kressalāti un redīsi. Diedzētus graudus pievieno dažādiem zaļumu salātiem, biezpienam.
Šī barība ir rupja, tā ļoti rūpīgi jāsakošļā, vai arī graudi jāsamaļ, citādi var uzpūsties vēders, spiest pakrūtē.
Pavasarī, kad pēc bezsaules dienām bieži jūtamies noguruši, der palutināt sevi ar graudu kūri. Vismaz divu nedēļu garumā katru dienu jāapēd divas ēdamkarotes graudu divas reizes dienā. Tā iesaka dietoloģe Lolita Neimane.
Kā tikt pie asniem
Diedzējamos graudus vai sēklas ber stikla burkā, nomazgā. Pārlej ar ūdeni (1:4), ļauj istabas temperatūrā uzbriest 12 stundas. Pēc tam ūdeni nolej, burku pārklāj ar marlīti un apgāž, lai notek liekais mitrums. Tur siltā, tumšā vietā. Katru rītu un vakaru burkā ielej ūdeni, saskalina un nolej, lai graudi būtu viegli mitri.
Asnus nevajag diedzēt daudz garākus par graudu, pēc trīs līdz septiņām dienām tie jau ir ēdami.
Dārzeņu salāti ar graudiem
Noskalo maurlociņus, skābeņu lapiņas, papriku, sagriež. Pievieno tasi konservētas kukurūzas, divas ēdamkarotes graudu, pārlej ar jogurtu vai skābu krējumu, pārber ar sāli.
Graudi ar augļiem
Bļodā sagriež no plēvītēm attīrītu apelsīna, greipfrūta mīkstumu, nomizotu kivi, ābolu. Pievieno divas ēdamkarotes graudu un tikpat daudz graudaina mājas siera. Pārlej ar medu, ļauj mazliet iesuloties.