Ja zirņi un pupiņas vakar nav iemērkti, par tiem Ziemassvētku vakariņās jāaizmirst vai arī jāmeklē, kur var nopirkt jau izvārītus.
Ja zirņi un pupiņas vakar nav iemērkti, par tiem Ziemassvētku vakariņās jāaizmirst vai arī jāmeklē, kur var nopirkt jau izvārītus.
Toties mīkla noderēs, jo pannu ar piparkūkām vēl var pagūt piepildīt, arī speķa pīrāgi vislabāk garšo, tikko cepti. Un kā smaržo!
Neaizmirsīsim, ka pīles, zoss vai cūkas cepeša gabals un vispār ēdamais nav mīlestības un saskaņas garantija ģimenē. Varbūt šovakar cepeškrāsnī ar visu mizu izcept kartupeļus, ko ēst ar pasālītu krējumu, majonēzi vai sviestu? Pirms cepšanas katru kopā ar ķiploka daiviņu var ietīt folijā.
Ja nauda iztērēta dāvanām un makā ir vairs tikai lats, mājup steidzoties, jāieskatās veikalu saldējuma vitrīnās. Aukstais kārums pašlaik tiek pārdots par ļoti zemām cenām. Ar karoti ievārījuma, kompota augļiem, medu, sasmalcinātiem zemesriekstiem, rozīnēm vai apgrauzdētu, saldinātu, samaltu rupjmaizi saldējums katrā mājā garšos citādāk. Vajag tikai padomāt, kā to skaisti pasniegt saldēdiena trauciņā. Ja mājās ir mazliet stipra ruma (60 grādu), to uzlej saldējumam un pirms pasniegšanas aizdedzina.
Vai kādā plauktā piemirsta glabājas sakaltēta maizīte? To bļodā aplej ar glāzi piena, kārto ietaukotā cepamā veidnē kārtās ar sīki sagrieztiem āboliem, pārkaisa ar cukuru, kanēli, pārlej ar sakultām divām olām. Cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes.
Tējai vai kafijai gribas Ziemsvētku aromātu? Kafijas dzirnaviņās vai piestiņā sasmalcina krustnagliņas, muskatriekstu, smaržīgos piparus. Šķipsnu šī maisījuma ber tējkannā. Kafijai parastā cukura vietā var pielikt paciņu vaniļas cukura.
Iespējams, ka šovakar izvārītos pelēkos zirņus visus nespēsit apēst. No tiem rītdienas brokastīm var pagatavot Ziemsvētku salātus. Pelēkajiem zirņiem pievieno sīki sagrieztu žāvētu speķi, sīpolu, kubiciņos sagrieztu rupjmaizi, mazliet majonēzes.