Ceturtdiena, 18. decembris
Hilda, Teiksma
weather-icon
+1° C, vējš 1.79 m/s, R vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Aromāti iepriecina un nomierina

Zviedru rakstnieces Astrīdes Lindgrēnas pasaulē laistais apaļvaidzis Karlsons bija ļoti kārs uz kanēļmaizītēm un varbūt tāpēc vienmēr tik omulīgs. Kanēlis ir ne tikai populāra garšviela, tas labvēlīgi ietekmē garastāvokli.

Zviedru rakstnieces Astrīdes Lindgrēnas pasaulē laistais apaļvaidzis Karlsons bija ļoti kārs uz kanēļmaizītēm un varbūt tāpēc vienmēr tik omulīgs. Kanēlis ir ne tikai populāra garšviela, tas labvēlīgi ietekmē garastāvokli.
Atmiņā no bērnības
Dažādi patīkami aromāti uzvēdī, atverot SIA “Gafū” tirgotavas durvis Bauskā. Pirms Ziemassvētkiem pircēju ir vairāk nekā citkārt, saka pārdevēja Eugēnija Fūsta.
Veikalā sastaptā codiete Līga Gustiņa, izvēloties vairākas garšvielas, atzina, ka viņa pati gatavo piparkūku mīklu. “Lai būtu svētku noskaņa, man ir vajadzīga kanēļa, krustnagliņu, grauzdēta cukura smarža, kas prātā no bērnības. Tā iepriecina un nomierina. Kamēr meita dažus gadus strādāja Amerikā, piparkūkas cepu jau novembrī un sūtīju viņai. Šogad Ziemsvētkos braukšu pie viņas ģimenes uz Rīgu un kārumus gatavosim kopā,” stāsta L. Gustiņa.
Vērtīgāks par zeltu
Eugēnijas un Valtera Fūstu veikaliņa dienesta telpās ir prāvs grāmatplaukts, kurā ir izdevumi ar informāciju par garšvielām. Katrā var atrast ko noderīgu.
Karlsona iemīļoto kanēli iegūst no kanēļkoka mizas. Kanēļa svarīgākā sastāvdaļa ir ēteriskā eļļa, kurai ir pozitīva iedarbība uz veselību. Uzskata, ka patīkamā kanēļa smarža spēj uzlabot smadzeņu darbību, cilvēks kļūst možāks, palielinās darbaspējas. Turklāt kanēlis ir lielisks mangāna, šķiedrvielu, dzelzs un kalcija avots, stāsta Eugēnija Fūsta. Senajā Ēģiptē kanēli lietoja tautas medicīnā, izmantoja arī balzamēšanas procesā un tas bijis vērtīgāks par zeltu.
Sasilda slimnieku
Piparkūku smaržas līdzautors ir arī ingvers, ko Latvijā var iegādāties kaltētu, samaltu vai arī svaigu. Cukura sīrupā vārītu ingveru liek pie saldumiem, bet skābētu lieto japāņu virtuvē, nelielu daudzumu var pievienot gaļas un dārzeņu ēdieniem.
Ja gadās saaukstēties, noderīga ir ingvera tēja. Mizota ingvera gabaliņus un citrona šķēles pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties. dzerot ar medu, tēja sasilda un uzlabo gremošanu.
Saldi reibinošs aromāts ir vaniļai. Dabisko vaniļu aizvieto ar sintētisko vanilīnu – baltu, kristālisku pulveri ar vaniļai līdzīgu aromātu. Uzskata, ka īsta vaniļa piedod prieku jūtām, dara sirdi labu, palīdz panākt uzticības pilnu saskarsmi.
Svētku kliņģera mīklu īpaši dzeltenu un garšīgu padara pievienotais safrāns, ko iepriekš izmērcē siltā pienā vai apgrauzdē uz sausas pannas. Safrānkrokusa ziedam ir tikai trīs drīksnas, kuras jāsavāc ar rokām agri no rīta, tikko ziediņš atvēries. No 50 tūkstošiem ziedu var iegūt kādus 100 gramus šīs karaliskās garšvielas. Tāpēc safrāns ir dārgs.
Ātrāk gūst sātu
Garšvielu ietekme uz veselību joprojām tiek pētīta. Māstrihtas universitātes (Nīderlande) zinātnieki izmēģinājumos ar laboratorijas dzīvniekiem konstatējuši, ka zaļā un melnā tēja un karijs palīdz zaudēt svaru, veicinot dabisku tauku sadedzināšanu organismā. Tā informē portāls .
Garšvielas ēdienu padara sātīgāku. Iedarbīgākās garšvielas ir melnie pipari, karijs, koriandrs, kurkumas sakne, sarkanie čili pipari, ķimenes, ingvers un sīpoli.
Izmantota informācija no grāmatas “Garšaugi. Garšvielas” (Nordik, 2003. g.) un materiāli no interneta.
***
Padomi
– Ar krāsainām lentītēm pa trīs sasien kanēļmizas un vaniļas pākstis, veidojot Adventes vainagu vai Ziemassvētku dekoru. Var izmantot arī lauru lapas.
– Jauki smaržo apelsīns, kurā sadur krustnagliņas. Augli pēc tam var izmantot karstvīna gatavošanā.
– Balto, melno un sārto piparu graudiņus, krustnagliņas var pielīmēt pie kartona pamatnītēm, gatavojot rotājumus eglītei vai kartītes dāvanu saņēmējiem.
***
Uzziņai
Nozīme ir ne tikai garšai, bet arī smaržai, ko izmanto aromterapijā. Ēterisko eļļu iegūst no ogām, lapām, ziediem. To pievieno svecēm, kafijai, tējai, tvaicē eļļas trauciņos, izmanto kosmetoloģijā.
– Eikalipta eļļa ir atsvaidzinoša, stimulējoša, uzlabo koncentrēšanās spējas.
– Lavandas eļļa ir relaksējoša un nomierinoša.
– Citrona eļļa ir uzmundrinoša un antiseptiska.
– Piparmētru eļļa atvieglo elpošanu, nomierina, atsvaidzina. Piemērota elpošanas procedūrām un masāžai, mazina muskuļu spriedzi līdzīgi kā rozmarīna ēteriskā eļļa.
– Saldā apelsīna eļļa ir nomierinoša, tāpat kā jasmīna eļļa palīdz pārvarēt nomāktību un sliktu noskaņojumu.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.