«Priecāšos, ja atgādināsit, kā gatavojams baltmaizes sacepums jeb pudiņš. Labprāt to izceptu, bet aizmirsies, kā tas bija darāms,» raksta kāda «Bauskas Dzīves» lasītāja.
“Priecāšos, ja atgādināsit, kā gatavojams baltmaizes sacepums jeb pudiņš. Labprāt to izceptu, bet aizmirsies, kā tas bija darāms,” raksta kāda “Bauskas Dzīves” lasītāja.
“No bērnības atceros, kā vakaros virtuvē kurējās plīts un mamma no cepeškrāsns ņēma laukā pannu ar garšīgu sacepumu. Viņa gatavoja gan sāļo – no kartupeļiem ar malto gaļu vai speķīti, reizēm ar reņģēm, gan saldo – no baltmaizes (reizēm pat sakaltētas) ar āboliem.”
Tas atsauc atmiņā laiku, kad maize bija krietni lētāka. Tagad tā reti kad paliek pāri. Taču varbūt kādam šis padoms var noderēt, jo reizēm maizīti, kuras lietošanas laiks beidzies, var nopirkt par zemāku cenu.
Klaipiņu pacietas baltmaizes sagriež vai salauž gabaliņos, pārlej ar apmēram litru piena, ļauj pastāvēt, lai maizīte izmirkst. Divām olām atdala baltumu no dzeltenuma. Dzeltenumu sakuļ ar 200 g cukura, pieber arī vaniļas cukuru, puto, līdz masa čaugana un gaiša. Baltumu ar mikseri sakuļ stingrās putās.
Iesilda cepeškrāsni, ar taukvielu ieziež dziļu pannu vai veidni, iekaisa mannu vai rīvmaizi. Izmirkušo baltmaizi ar koka karoti saspaida, iegriež divus trīs nemizotus ābolus vai banānus, iemaisa saputoto dzeltenumu, pēc tam uzmanīgi iecilā baltumu. Lej veidnē, cep apmēram 40 minūšu. Gatavību pārbauda, iedurot sērkociņu. ja nekas daudz pie kociņa nepielīp, cepums ir gatavs. Labāk garšo, kamēr silts, ar pienu.