Svitenes pagasta kultūras dzīves organizatore Gundega Kaulene zina, kā ātri pagatavojams gards siers.
Svitenes pagasta kultūras dzīves organizatore Gundega Kaulene zina, kā ātri pagatavojams gards siers.
Nepieciešami 4 litri svaiga, laba govs piena, trīs olas, ķimenes, dilles, sāls. Pienu uzkarsē, nesasniedzot vārīšanās temperatūru, tajā iesit olas, sāli, zaļumus, ķimenes un pievieno vienu līdz divas ēdamkarotes galda 9% etiķa, kas pienu «sarauj». Tūlīt noņem no uguns, izlej sietā, kurā ieklāta marle. Liek zem sloga vēsumā.
Gardumi zemeņu laikā
Šķiet, ka nav problēma, kā apēst zemenes, galvenais, lai tikai tās būtu – daudz, daudz, daudz.
Vispirms roka arvien sniedzas pēc lielākajām, skaistākajām ogām, jo tās ir kārdinošākas. Taču sliktākas nav arī sīkākās vai saspiestās odziņas. Tās saspaida ar koka karoti un samaisa ar cukuru (glāze cukura uz puskilogramu zemeņu). Ar plānajām pankūkām vai saldējumu šis atspirdzinošais svaigu ogu biezenis ir ļoti gards.
Ne visai izskatīgās odziņas var izmantot arī šādi: 1 olu sakuļ ar ēdamkaroti skāba krējuma, 2 ēdamkarotēm cukura (pievieno vanilīnu) un 2 ēdamkarotēm miltu. Masu lej sakarsētā, ietaukotā pannā, cep uz lēnas uguns. Kad masa sarecējusi, vienā malā uzber sauju notīrītu zemeņu un pārloka otru malu pāri.
Fantastisks cienasts šajā laikā pagatavojams šādi: notīrītas zemenes pilda katrai personai paredzētā lēzenā glāzē, pārber ar cukuru, liek uz stundu ledusskapī. Pirms pasniegšanas pārlej ar atdzesētu baltvīnu vai šampanieti.