Latvijas un citzemju meistaru sarūpēti gardumi, neredzēti produktu iepakojumi, kā arī oriģināli galda piederumi. Šīs un citas lietas vēl šodien un rīt, 9. septembrī, skatāmas starptautiskajā pārtikas izstādē «Riga Food 2017».
Regulāri apmeklējot šo gada nozīmīgāko pārtikas izstrādājumu ekspozīciju, «Bauskas Dzīve» uzmanību pievērš mūsu puses ražotājiem, meklējot viņu piedāvājumā ko jaunu.
Smagā dakšiņa
Pārsteigumu sagādājis dizainers no Bauskas Nauris Cinovics. Viņš Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvis maģistra grādu un tagad studē doktorantūrā. Savā stendā jaunietis izrāda paša radītu galda piederumu komplektu «Sajūti sajūtu». Patlaban tajā ir dakša un īpaši šķīvji. «Dakšiņa» sver apmēram 1,3 kilogramus, bet šķīvjiem vidusdaļa ir paaugstināta, iekšpuse rievota. Tas vizuāli rada iespaidu, ka porcija ir ļoti liela, lai gan īstenībā produktu nav daudz.
Neparasto lietu mērķis ir samazināt apēstās pārtikas daudzumu, vienlaikus radot sāta sajūtu. Tam pamatā ir uztura speciālistu gūtās atziņas, ka ilgāka, lēnāka ēšana samazina patērēto produktu daudzumu. Cilājot smagos galda piederumus, cilvēks ātrāk nogurst. Turklāt ēšanas process ir lēnāks un nedaudz rotaļīgāks. Rezultātā tiek apēsts mazāk. Smadzeņu raidīti impulsi liecina, ka cilvēks ēd ne tikai ar muti, bet arī ar acīm. Ieraugot lielāku porciju, rodas drošības sajūta, smadzenes saņem signālu, ka viss ir kārtībā, bads nedraud.
Novērtē ārzemēs
Naura Cinovica piedāvātie priekšmeti radīja lielu interesi starptautiskā kongresā Portugālē, kurā pētīja aptaukošanās problēmas. «Pasaulē daudz strādā pie tā, lai «apmānītu» cilvēku, rosinot viņu mazāk apēst. Ir radīti īpaši krāsoti un noformēti šķīvji, kas samazina ēstgribu. Taču par tādiem galda piederumiem, kādus es piedāvāju, neviens līdz šim neko nebija dzirdējis. Saņemot speciālistu atzinīgu vērtējumu, meklēju iespēju šīs mantas ieviest ražošanā,» stāsta dizainers.
Viņam ir vēlme šķīvjus gatavot no stikla, bet dakšiņas un nažus – no nerūsējošā tērauda. Latvijā pagaidām neviens uzņēmums viņa prasības nav gatavs izpildīt, iespējams, kaut ko sev noderīgu N. Cinovics būs atradis Polijā. Dizaineram ir vēlme piederumus saražot jau nākamajā gadā, jo, piemēram, Nīderlandē kāda firma būtu gatava prāvu daudzumu nopirkt.
N. Cinovics plāno preču klāstu papildināt. Lai radītu maksimāli saistošākas mantas, viņš, piemēram, nodevis biedrībai «Figūras draugi» (bijušie «Svara vērotāji» – V. A.) testēt savus piederumus.
Laucinieki – konservatīvāki
Apmeklējot mūsu novadu pārtikas produktu ražotāju stendus, daudz jaunumu bija SIA «Kronis» plauktos. Starp tiem pārtikas tehnoloģe Valda Leimane izceļ jauno tomātu mērci, kurai nav pievienots nedz cukurs, nedz sāls. Garšo tā tikpat labi kā jau ierastās mērces, taču ir daudz veselīgāka. Pircēji jau novērtējuši veikalu plauktos atrodamo «Vodkas mērci» un «Ķīnas saldskābo mērci».
SIA «Iecavnieks&Co» kvalitātes vadītāja Ilze Kukša rāda jauno iepakojumu pircēju iecienītajām linsēklām. «Lai arī daudzi mūsu produkciju meklē pēc jau ierastām iepakojuma krāsām, tomēr pircēji nav nemaz tik konservatīvi. Viņus interesē pārmaiņas, tādēļ vienmēr jāpiedāvā kas jauns,» stāsta I. Kukša.
Interesanti vērojumi ir Lienei Lakovičai-Lakovicai, kura ilgāku laiku izstādēs un tirdziņos piedāvā Brunavas pagasta zemnieku saimniecības «Krišjāņi» ražoto aitas piena saldējumu. Novērots, ka laukos cilvēki ir konservatīvāki, viņiem aitas asociējas ar ko citu, nevis izslaukto pienu un no tā gatavoto saldējumu. Pilsētnieki ir mazāk aizspriedumaini un atvērtāki visam jaunajam.
