Cepumus, kūkas un pat maizi var izcept bez olām un taukiem, bet milti ir vajadzīgi vienmēr. Milti ir graudu pārstrādes produkts.
Cepumus, kūkas un pat maizi var izcept bez olām un taukiem, bet milti ir vajadzīgi vienmēr.
Milti ir graudu pārstrādes produkts. Augstākā labuma miltos samaļ tikai graudu kodolus, izmantojot 25 procentus no graudu kopējās masas. Turpretī, piemēram, 2. šķiras milti bez grauda kodola satur arī grauda apvalkus. Tādēļ 2. šķiras miltos lielāka bioloģiskā vērtība, kā arī šķiedrvielu saturs.
Augstākā labuma kviešu miltos ir vairāk ogļhidrātu (73,6%) nekā rupja maluma miltos (69,6%), bet nedaudz mazāk olbaltumvielu (10,8%) un tauku (0,9%). Tie rupja maluma miltos ir attiecīgi 11,8% un 1,5%. Rudzu miltos olbaltumvielās ir vairāk lizīna un lecitīna, bet mazāk PP vitamīna. Maziem bērniem domātajos produktu maisījumos biežāk izmantoti griķu un rīsu milti, jo to uzturvērtība ir lielāka.
Bauskas pārtikas veikalos gan nopērkami vienīgi kviešu milti, galvenokārt – «Dobeles dzirnavnieka» ražojumi («Lieliskie» un «Ekstra»). Šis uzņēmums ražo arī pankūku miltus, kam pievienots olu pulveris. Mīklu gatavojot, jāpievieno tikai ūdens vai piens.