Ceraukstē, SIA «Jumis» maizes ceptuvē, maijā sāka jaunas produk-cijas – «Graudu maizes» – ražošanu.
Ceraukstē, SIA «Jumis» maizes ceptuvē, maijā sāka jaunas produk-cijas – «Graudu maizes» – ražošanu. Veikalos pircēji jau paguvuši ievērot nelielos kukulīšus un labprāt tos pērk.
Ceptuves meistare Elita Kvasova, stāstot par jaunās produkcijas tehnoloģiju, pie-bilda, ka pirmais mēnesis ir izmēģinājumu laiks. Recep-tūra vēl nav pilnībā izstrā-dāta. Cepšanai izmanto sald-skābmaizes plaucētās mīk-las iejavu. Ceraukstes «Grau-du maizes» sastāvā ir daudz linsēklu. Kombinācijā ar skaldīto kviešu graudu pie-devu rodas īpatnēja garša. Ceptuvē pašlaik beigušās saulespuķu sēklas, bet arī tās izmantoja «Graudu mai-zei». Gan šo jaunumu, gan «Kliju maizi», kuru cep jau pusgadu, pieprasa sva- ra vērotāji. Abiem izstrā-dājumiem ir maz kaloriju un tie pieskaitāmi veselīgā uztura grupai. Maizītē ieceptajām sēklām ir vērtīga īpašība – tās organismā šķīdina holesterīnu. Interesanti, ka «Kliju maizes» sastāvā ir 60 procentu kliju un to cep bez rauga papildu piedevas. Tādēļ kukulīši ir blīvāki un smagāki, nekā citās firmās ceptie. Runājot par maizes plašo piedāvājumu un konkurenci, Elita Kvasova izsakās īsi: «Ka-mēr attīstīsimies, tikmēr strādāsim.»
SIA «Jumis» nevar piepulcināt maizes lielražotājiem. Vislielākā pieprasījuma dienās – piektdienās un pirmdienās – izcep ap tonnu produkcijas. Tās klāstā vēl ir rup-jā rudzu maize, saldskābmaize un pītā baltmaize. Miltus iepērk no dažādām fir-mām, jo kvalitāte tomēr ir atšķirīga un kombinējot var rast labāko variantu. Ce-raukstieši cep maizi pēc klasiskajām meto-dēm un neizmanto tagad tik plaši piedāvātos dažādos mīklas uzlabotājus. Ceptuvē kar-stākās darba stundas ir naktī, jo līdz rītam jāpagūst no krāsns izņemt siltu cepienu, lai tas svaigs nokļūtu pilsētas un lauku veikalos. Ceraukstes maizes ceptuve strādā kopš 1993. gada. Tajā darba vietas ir vienpadsmit cilvēkiem. Sākumā braukuši pie citiem cepējiem un mācījušies. Pamazām atklāti savi maizes cepšanas noslēpumi, kas palīdz izturēt konkurenci un iegūt vietu tirgū.