Trešdiena, 17. decembris
Hilda, Teiksma
weather-icon
+2° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Garaušu pulku vairot likusi vēlme pēc kažociņa

Stella Rubaņika Vecumnieku pagastā jau divus gadus nodarbojas ar šķirnes trušu pavairošanu.

Stella Rubaņika Vecumnieku pagastā jau divus gadus nodarbojas ar šķirnes trušu pavairošanu.
Fermā ir vismaz desmit šķirņu garaušu, kuru kopskaits ar mazuļiem vasarā sasniedz ap divarpus simtus. Dzīvnieciņu šķirņu dižciltīgumu apliecina stingri raduraksti.
Saimniece stāsta, ka ierosinājusi ģimenei nodarboties ar truškopību, jo pašai gribējies skaistu kažociņu.
«Mundierīši» neesot vērtē
Stellas Rubaņikas skatījumā trusis ir tīrīgs un interesants dzīvnieks.
Pūkaiņiem ir daudz dažādu šķirņu, tie ir daudzkrāsaini, skaistiem kažociņiem, apkopšana neprasa lielu fizisku piepūli, taču laiku gan.
Saimniece stāsta, ka truša gaļa pašlaik ir pieprasīta. «Ir firmas, kas gatavas uzpirkt gaļu lielos daudzumos. Turpretī ādiņas ir tikpat kā neiespējams realizēt,» atzīst Stella. Pagaidām viņa vēl līdz kažokam neesot tikusi – visi «audzēkņi», izņemot brāķētos, tiek realizēti kā vaislas materiāls.
«Paši lietojam uzturā trīs līdz četrus mēnešus vecu trusēnu gaļu. Tad tā ir vislabākā, nav pieauguša dzīvnieka, īpaši tēviņa, gaļai raksturīgās piegaršas,» stāsta truškope.
Starptautiskās izstādēs – bez pašas pūkaiņiem
«Vaislai tēviņš derīgs četrus piecus gadus, mātes – divus līdz trīs gadus. Lai būtu vaislai kvalitatīvi trusēni, vairāk par četriem metieniem gadā nepieļauju,» stāsta kopēja. «Mazuļu skaitu metienā būtiski ietekmē šķirne un gadalaiks. Ziemā ir no četri līdz seši, vasarā – līdz desmit un pat vairāk mazuļu vienā metienā.»
Stella Rubaņika jau paguvusi apmeklēt starptautiskas trušu izstādes Polijā un Čehijā. Tiesa gan, pagaidām vēl bez pašas audzētajiem pūkaiņiem.
«Atšķirībā no vietējām izstādēm, kur tiek izraudzīta «skatītāju simpātija» vai kā citādi dzīvnieks novērtēts, ārzemēs truši tiek vērtēti pēc 100 dažādiem kritērijiem – pēc apspalvojuma, svara un daudz dažādām citām īpašībām,» skaidro saimniece. «Pašlaik uz izstādēm braucam, lai iegādātos vaislas materiālu un mācītos vērtēt.»
«Jaunzēlandieši» labi saderot ar «austriešiem»
«Truši ēd bieži, taču mazos daudzumos. Tādēļ daudziem ir maldīgs priekšstats, ka trusis daudz apēd,» stāsta saimniece, piebilstot, ka garauši tiek baroti arī ar spēkbarību, ko pēc pašu truškopju receptes izgatavo lopbarības ražošanas sabiedrībā «Mūsa». Stella Rubaņika zina Latvijā vēl četras piecas fermas, kas aktīvi darbojas un kur ir liels skaits garaušu.
Par vienu no iecienītākajām broileršķirnēm saimniece uzskata «Jaunzēlandes balto», kas sasniedz gandrīz piecu kilogramu svaru. Krustošanai ar balto viens no piemērotākajiem esot «Vīnes zilais».

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.